Svarbiausi sprendimai: kas šiemet laukia vaikų, pensininkų ir dirbančiųjų

Mokestiniai pokyčiai laukia įvairaus amžiaus žmonių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokestiniai pokyčiai laukia įvairaus amžiaus žmonių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šiais metais įsigalioja nemažai visuomenei svarbių sprendimų – vaiko pinigų didinimas, papildomos lėšos socialinei paramai mokiniams, minimalios mėnesio algos ir bazinio dydžio kilstelėjimas bei pensijų indeksavimas papildys mokestinės naštos mažinimą dirbantiems pagal darbo sutartis ir dirbantiems savarankiškai.

Didėja vaiko pinigai

Nuo sausio 1 d. išmoka kiekvienam vaikui sieks po 50 Eur, o gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams prie vaiko pinigų bus mokama papildoma 20 Eur dydžio išmoka. Taigi, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams išmoka kiekvienam vaikui sieks po 70 Eur.

Neįgalumą turintiems vaikams universali išmoka sieks po 69,92 euro, o gausios ar nepasiturinčios šeimos neįgaliam vaikui bus mokama 20 Eur papildoma išmoka. Vadinasi, neįgaliam vaikui iš gausios arba nepasiturinčios šeimos vaiko pinigai sudarys 89,92 Eur.

Gausia laikoma tokia šeima, kuri augina 3 ir daugiau vaikų, nepasiturinčia – kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį mažesnės nei 183 Eur, bet į pajamas neįskaičiuojami vaiko pinigai ir 15–35 proc. su darbo santykiais susijusių pajamų, priklausomai nuo šeimos sudėties.

Socialinė parama mokiniams

25 proc. didinamos lėšos nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti. Vadinasi, pusryčiams/pavakariams skirtiems produktams įsigyti vienam mokiniui per dieną numatoma 0,61–1,06 Eur, pietums – 1,33–1,9 Eur. Kreiptis dėl nemokamo maitinimo vaikams tėvai gali visus mokslo metus.

Parama reikmenims didėja nuo 57 iki 76 Eur, kreiptis dėl jos tėvai gali nuo liepos iki spalio mėnesio.

Vienkartinę paramą mokinio reikmenims ir nemokamą maitinimą gali gauti mokiniai, kurių šeimose vidutinės pajamos vienam nariui per mėnesį neviršija 183 Eur, bet į pajamas neįskaičiuojami vaiko pinigai ir 15–35 proc. su darbo santykiais susijusių pajamų, priklausomai nuo šeimos sudėties.

Ši parama gali būti skiriama ligos, nelaimingų atsitikimų atvejais ar tuomet, kai vaiką ar vaikus augina vieniša mama ar tėvas bei neįgaliems tėvams ir gausioms šeimoms, kurių pajamos neviršija 244 Eur vienam šeimos nariui. Išimties atvejais savivaldybės turės teisę skirti minėtą paramą ir mokiniams, kurių šeimos pajamos – 304 Eur vienam šeimos nariui.

Minimali alga

Minimalioji mėnesinė alga nuo metų pradžios didinama iki 430 Eur, o minimalusis valandinis atlygis – iki 2,63 Eur.

Nuo 2019 metų įsigalioja mokesčių reforma, dėl kurios sujungiamos darbdavio ir darbuotojo įmokos, tad minimalioji alga „ant popieriaus“ sieks 555 Eur, minimalusis valandinis atlygis – 3,39 Eur.

2019 metais valstybės biudžeto projekte šiam tikslui papildomai skirta 13 mln. eurų.

Bazinis dydis tarnautojams ir biudžetininkams – 173 Eur po mokesčių sujungimo.

Šiemet paaugs pareiginės algos bazinis dydis, kuris naudojamas apskaičiuojant darbo užmokestį valstybės tarnautojams, pareigūnams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams (tarp jų ir mokytojams, socialiniams darbuotojams), politikams, teisėjams.

Padidėjęs bazinis dydis pagal dabartinę mokesčių sistemą sieks 134,2 Eur, pagal būsimąją – 173 Eur. Valstybės biudžete šiam sprendimui įgyvendinti skiriama 33,4 mln. Eur.

Šiuo metu pareiginės algos bazinis dydis yra 132,5 Eur.

Didesnės pensijos

Nuo kitų metų senatvės pensijos ir visos kitos „Sodros“ mokamos pensijos yra indeksuojamos ir didės 7,63 proc. Tai taikoma senatvės, netekto darbingumo/invalidumo, našlaičių, bazinio dydžio našlių pensijoms, kompensacijoms už ypatingas darbo sąlygas, ištarnauto laiko ir maitintojo netekimo pensijoms.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. taip pat bus mokamos priemokos iš valstybės biudžeto mažų senatvės pensijų gavėjams. Mažesnes nei 233 Eur išmokas gaunantys senatvės pensininkai, kurie yra įgiję minimalų ar ilgesnį stažą, vidutiniškai gaus po 20 Eur priemoką, tačiau kiekvienam asmeniui senatvės pensija didės individualiai. Tai palies apie 90 tūkst. senatvės pensininkų ir neįgaliųjų. Iš valstybės biudžeto šiam tikslui skirta 20 mln. Eur.

Šalpos  pensija  pagyvenusiems asmenims po pertvarkos augs nuo 117 iki 132 Eur. Tai palies apie 5 tūkst. šalpos pensijos gavėjų. Iš biudžeto šalpos pensijoms didinti ketinama skirti 0,9 mln. Eur.

Didėja atlyginimai

Nuo sausio 10 proc. didėja ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimai bei švietimo pagalbai skiriamos lėšos. Tai įtvirtinta patikslintoje Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkoje.

Vienam mokiniui švietimo pagalbai skiriama lėšų suma 2019 m. didinama nuo 57 Eur iki 70 Eur.

Taip pat, patikslinus mokymo lėšų metodiką, 10 proc. didinamas finansavimas mokykloms, įgyvendinančioms specializuotas ugdymo programas, pvz., inžinerijos licėjams.

Tautinių mažumų 1–8 klasių mokinių finansavimas papildomai didinamas 2 proc. Kitaip perskaičiavus skiriamas lėšas (pagal vidutinį metinį mokinių skaičių), atsiras daugiau pinigų ir bendrojo ugdymo mokyklų išlyginamosioms klasėms, kuriose lietuviškai nemokantys vaikai mokomi lietuvių kalbos.

Savivaldybėms, kad jos galėtų sumažinti finansavimo skirtumus tarp mokyklų, lėšos nuo 2 proc. didinamos iki 2,4 proc.

Visos šios lėšos suplanuotos 2019 m. švietimo biudžete, iš viso švietimui kitąmet skiriama 193 mln. eurų daugiau. Iš jų 49,1 mln. papildomai skiriami mokytojų atlyginimams, 31,1 mln. eurų – dėstytojų, mokslo darbuotojų ir tyrėjų atlyginimams bei doktorantų stipendijoms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų