Išmokas už vaikų globą siūloma gerokai didinti

Vaikus globojančias ukmergiškių šeimas siūloma skatinti ir iš rajono savivaldybės biudžeto lėšų.Jei tam pritars rajono taryba, už vieno vaiko globą, neskaičiuojant valstybės paramos, kas mėnesį bus mokami papildomai 152 eurai. Tai būtų labai ženkli finansinė paspirtis, mat šiuo metu už vieno vaiko globą iš valstybės globėjams mokama mažiau nei 200 eurų.

Projektą Dėl pagalbos pinigų asmenims, globojantiems (rūpinantiems) be tėvų globos likusius vaikus, skyrimo ir mokėjimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašo patvirtinimo rajono tarybos svarstymui teikia Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė.

Ji primena mūsų valstybės nuostatą mažinti valstybės globojamų vaikų skaičių, kad kuo daugiau vaikų būtų globojama šeimose.

Ukmergės vaikų globos namuose šiuo metu gyvena 66 vaikai.

Vieno vaiko išlaikymo kaina – 870 Eur per mėnesį, iš jų – 152 Eur valstybės dotacija ir 718 Eur – savivaldybės biudžeto lėšos vaikui išlaikyti per mėnesį.

Pagal siūlomą naują tvarką pagalbos pinigai globėjui (rūpintojui) – 4 bazinių socialinių išmokų dydžio išmoka (šiuo metu 152 Eur) už vieno vaiko globą (rūpybą) – būtų mokami iš Ukmergės rajono savivaldybės administracijai skirtų savivaldybės biudžeto lėšų.

Šiuo metu už vieną vaiką globėjams mokama iš kelių dalių susidedanti suma, kuri iš viso siekia 190 Eur. Pridėjus rajono biudžeto lėšas, suma siekų 342 Eur.

Pasak A. Leonavičienės, jei taryba pritartų, šis sprendimas įsigaliotų nuo kitų metų kovo, nes tam reikia numatyti papildomų lėšų.

Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja pasakojo, kad šiuo metu 49 ukmergiškiai globoja 66 vaikus.

36 iš jų auga pas senelius ir močiutes, 9 – pas pirmos eilės giminaičius – brolius, seseris, 11 vaikų globoja antros eilės giminaičiai – tetos ir dėdės.

Nesusiję su savo globėjų šeimomis giminystės ryšiais – tik 11 vaikų. Juos augina 9 globėjai.

A. Leonavičienė sako jokiu būdu nemananti, kad padidinus pašalpas vaikai būtų paimti dėl pinigų, tačiau vis dėlto tikisi, kad tai paskatins žmones imtis šio atsakingo, ryžtingo žingsnio.

Kokia patirtis kitose šalies savivaldybėse? Pasak vedėjos, yra kelios dešimtys savivaldybių, kurios jau teikia paramą globėjams iš savo biudžeto lėšų. Sumos ir tvarka visur yra gana skirtinga. Vienas iš būdų – diferencijuoti išmokas pagal globojamų vaikų skaičių arba iš valstybės biudžeto remti tik giminystės ryšiais nesusijusius globėjus.

Pasak A. Leonavičienės, nutarta tarybai teikti siūlymą niekaip neišskirti globėjų.

Paskaičiuota, kad pritarus naujai tvarkai, šiai paramai visiems metams reiktų per 140 tūkst. Eur.

Vaiko teisių specialistų duomenimis, per metus iš savo vaikais nesugebančių pasirūpinti ukmergiškių šeimų paimama 12 – 15 mažųjų ukmergiškių.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų