Spausdinti šį puslapį

Atlygis didesnis, bet globėjų gretos nedidėja

Daug vaikų dar laukia globėjų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Daug vaikų dar laukia globėjų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vaikus globojantys ukmergiškiai šį mėnesį pirmą kartą gavo  ne tik valstybės išmoką, bet ir Ukmergės savivaldybės biudžeto lėšų – po 152 eurus už kiekvieną vaiką.  Iš viso Ukmergėje už vieno vaiko globą šiuo metu mokama daugiau nei 340 eurų, tačiau dėl didesnių pinigų globėjų gretos neišaugo.

Sprendimas dėl šios paramos skyrimo rajono taryboje buvo patvirtintas praėjusių metų lapkritį, o pradėtas įgyvendinti nuo šių metų kovo.

Iš rajono savivaldybės biudžeto lėšų už vieno vaiko globą kas mėnesį nuo šiol mokami 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur) vadinamieji pagalbos pinigai. Iš valstybės globėjams mokama per 200 eurų už globotinį.

Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė sako, kad globėjų padaugėjimo atsiradus naujajai išmokai kol kas nepastebėta.

Vis dėlto susidomėjimas globa Ukmergės rajone pernai pajustas startavus Globėjų (rūpintojų) ir įtėvių mokymo ir konsultavimo (GIMK) programai. Vieni pirmųjų į mokymus užsirašė savanoriai, veiklą vykdantys Ukmergės vaikų globos namuose.

Šiuo metu Ukmergės rajone 75 globojami vaikai gyvena 59 globėjų šeimose. Dauguma jų – 54 – vaikų globėjais yra tapę artimieji giminaičiai. 14 globėjų (rūpintojų) su globojamais vaikais nėra susiję giminystės ryšiais.

Šiuo metu yra paruošti 9 globėjai. Iš jų 7 nėra susiję giminystės ryšiais, vienas globoja tolimą ir vienas – artimą giminaitį.

„Džiugu, kad viena Ukmergės vaikų globos namų ugdytinė jau gyvena paruošto globėjo šeimoje, mergaitei nustatyta laikinoji globa, artimiausiu metu ši globa bus perregistruota į nuolatinę. Kiti paruošti globėjai kol kas tik kviečiasi vaikus iš globos namų svečiuotis savo šeimose“, – sako A. Leonavičienė.

Visi būsimieji globėjai tėvystės žinių semiasi mokymuose, kurie vyksta Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre.

Šios įstaigos direktorė Sigita Bakanauskienė pasakojo, kad privaloma išklausyti programa – 10 paskaitų. Susitikimai vyksta kartą per savaitę, kiekvieno jų trukmė – trys akademinės valandos.

Per tą laiką būsimieji globėjai daugiausia gauna psichologinių žinių apie įvairius vaiko amžiaus tarpsnius, kaip priimti vaiko emocijas, pasakojama, ką jaučia gyvenimo negandų, praradimų jau patyrę vaikai.

Šiuo metu Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre  vykstančius mokymus lanko jau trečia būsimų globėjų grupė.

Į pirmąją buvo susirinkę 11, į antrą – du globėjai, dabar iš viso – 11 asmenų grupė. Du iš jų – būsimieji įtėviai. Šiuo atveju, kai vaikelį ruošiamasi ne globoti, o įvaikinti, mokymus privalo lankyti abu šeimos nariai: ir mama, ir tėtis. Renkantis globą, mokymus lanko tik vienas žmogus, kuriam ji ir bus patikėta.

S. Bakanauskienė pasakojo, kad šeimos lygiagrečiai su mokymais lankosi ir Ukmergės vaikų globos namuose, kur pradeda draugystę su globotiniais, pasiima vaikelį pasisvečiuoti savaitgaliui.

Pastebima, kad dažniausiai į šeimą norima paimti maždaug septynerių metų berniuką ar mergytę. Vyresnių jau nelabai kas pageidauja. O ir patys vyresnieji jau nebenori būti globojami. Jie turi draugų, yra įpratę gyventi vaikų globos namuose, nebenori pratintis prie naujos aplinkos, naujų reikalavimų.

Šiuo metu Ukmergės vaikų globos namuose, šeimynose auga 50 vaikų. Išlaikymas vienam vaikui, augančiam vaikų globos institucijoje, kainuoja 870 Eur: iš savivaldybės biudžeto lėšų – 718 Eur, iš valstybės biudžeto specialiųjų dotacijų – 152 Eur.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)