Kibinai su vištiena, pievagrybiais ir sūriu yra tradicinio karaimų patiekalo šiuolaikinė interpretacija, kurioje atsiskleidžia sodrūs skonio atspalviai ir maistingų sudėtinių dalių harmonija. Šis patiekalas, kilęs iš karaimų virtuvės, per šimtmečius išlaikė savo autentiškumą, tačiau laikui bėgant įgavo naujų variacijų. Mūsų siūlomas receptas yra patobulintas klasikinis variantas, papildytas pievagrybiais ir sūriu, kurie suteikia patiekalui ypatingą skonį ir aromatą. Kibinai puikiai tinka tiek kasdienėms vakarienėms, tiek šventiniams stalams, o jų gamybos procesas, nors ir reikalaujantis kantrybės, nėra sudėtingas. Šilti, auksinės spalvos kibinai su sultingu vištienos, pievagrybių ir sūrio įdaru tikrai pradžiugins jūsų šeimą ir svečius.
Galimos ingredientų alternatyvos
Vištienos filė galima pakeisti kalakutienos file arba jautiena, jei norite intensyvesnio skonio. Pievagrybius galima pakeisti kitais grybais, pavyzdžiui, voveraitėmis, baravykais ar šitake grybais. Kietojo sūrio vietoje tiks parmezanas, čederis ar gouda. Grietinę galima pakeisti riebiu jogurtu arba maskarponės sūriu. Aliejaus vietoje galima naudoti lydytą sviestą, kuris suteiks tešlai ypatingą skonį. Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba porais.
Patiekalo gaminimo patarimai
Tešlos kokybei labai svarbu naudoti šaltą vandenį ir miltus persijoti, kad tešla būtų puri ir elastinga. Įdarą ruoškite iš anksto, kad jis spėtų atvėsti prieš formuojant kibiną. Kibinus formuokite vienodo dydžio, kad jie keptų tolygiai. Prieš kepimą kibinus aptepkite kiaušinio plakiniu, kad jie įgautų gražią auksinę spalvą. Kepkite kibinus iš pradžių aukštesnėje temperatūroje (200°C), o vėliau sumažinkite iki 180°C, kad jie iškeptų tolygiai ir neprisviltų.
Kalorijos
Bendras patiekalo kalorijų kiekis yra apie 3200 kcal. Vienos porcijos (vieno kibino) kalorijos sudaro apie 400 kcal.

Tešlai:
- Miltai: 500 g
- Sviestas: 150 g
- Vanduo: 150 ml
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis
- Cukrus: 1 arbatinis šaukštelis
- Aliejus: 50 ml
Įdarui:
- Vištienos filė: 500 g
- Pievagrybiai: 300 g
- Kietasis sūris: 200 g
- Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
- Česnakas: 3 skiltelės
- Grietinė: 100 g
- Druska: pagal skonį
- Juodieji pipirai: pagal skonį
- Džiovinti prieskoniniai žolelės: 1 valgomas šaukštas
- Aliejus kepimui: 2 valgomi šaukštai
Aptepimui:
- Kiaušinis: 1 vienetas
- Grietinė: 1 valgomas šaukštas
- Pirmiausia paruoši tešlą. Persijok miltus į didelį dubenį, pridėk druskos ir cukraus.
- Supjaustyk sviestą mažais kubeliais ir įtrink į miltus pirštų galiukais, kol masė primins smulkias kruopas.
- Pamažu įpilk šalto vandens ir aliejaus, minkyk tešlą, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų.
- Suvyniok tešlą į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
- Kol tešla ilsisi šaldytuve, ruoši įdarą. Vištienos filė bus supjaustyta mažais kubeliais.
- Svogūnus nulupk ir smulkiai sukapok, česnako skilteles sutrink.
- Pievagrybius nuvalyk ir supjaustyk plonomis riekelėmis.
- Keptuvėje įkaitinsi aliejų ir apkepinsi svogūnus su česnaku, kol jie taps permatomi.
- Po to įdėk vištienos kubelius ir kepk, kol mėsa nebebus rožinė.
- Tada pridėk pievagrybius ir kepk dar apie 5-7 minutes, kol išgaruos skystis.
- Nuimk keptuvę nuo ugnies, įmaišyk grietinę, druską, pipirus ir prieskonines žoleles.
- Kietąjį sūrį sutark ir įmaišyk į atvėsusį įdarą.
- Tešlą išimk iš šaldytuvo ir padalink į 8 lygias dalis.
- Kiekvieną dalį iškočiosi į apvalų, maždaug 15-20 cm skersmens, blyną.
- Ant kiekvieno blyno centro uždėk po 2-3 valgomus šaukštus įdaro.
- Tešlos kraštus užlenksi ant įdaro, suformuojant pailgą pyragėlį, kraštus gerai suspaudžiant ir formuojant tradicinį kibino pavidalą.
- Kibinus sudėsi ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
- Kiaušinį išplaki su grietine ir šiuo mišiniu aptepi kibinus, kad kepant jie įgautų gražią auksinę spalvą.
- Įkaitink orkaitę iki 200°C ir kepk kibinus 10 minučių, tada sumažink temperatūrą iki 180°C ir kepk dar 15 minučių, kol jie taps auksiniai.
- Iškepusius kibinus išimsi iš orkaitės ir leisi jiems šiek tiek atvėsti prieš patiekiant.