Makaronai su vištiena ir daržovėmis – tai klasikinis patiekalas, mėgstamas dėl savo paprastumo, greito paruošimo ir maistingumo. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei, nes yra sotus ir subalansuotas. Vištiena suteikia baltymų, daržovės – vitaminų ir mineralų, o makaronai – energijos šaltinį. Be to, šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal turimus ingredientus ar asmeninius skonius.
Galimos ingredientų alternatyvos:
- Makaronai: Galite naudoti bet kokis rūšies makaronus – spagečius, penne, fusilli ar net ryžių makaronus. Taip pat tinka pilno grūdo ar be glitimo makaronai, priklausomai nuo mitybos poreikių.
- Vištiena: Vietoje vištienos krūtinėlės galite rinktis vištienos šlaunelių mėsą ar net kalakutieną. Taip pat tinka tofu ar sojos gabalėliai vegetariniam variantui.
- Paprika: Galima naudoti įvairių spalvų paprikas arba pakeisti jas cukinija, brokoliais ar morkomis.
- Pomidorai: Šviežius pomidorus galima keisti konservuotais pomidorais savo sultyse arba pomidorų pasta.
- Česnakas: Jei nemėgstate česnako, galite jo nedėti arba pakeisti svogūnu.
- Alyvuogių aliejus: Tinka ir kiti aliejai, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.
- Prieskoniai: Be druskos, pipirų ir kario, galite pridėti mėgstamų prieskonių, tokių kaip bazilikas, raudonėlis ar čiobreliai.
Patiekalo gaminimo patarimai:
- Vištieną supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, kad ji tolygiai iškeptų.
- Daržoves galite pjaustyti pagal savo skonį – smulkiau ar stambiau, tačiau svarbu, kad jos būtų panašaus dydžio, kad keptų tolygiai.
- Makaronus virkite iki al dente būsenos, kad jie nebūtų per minkšti ir išlaikytų formą maišant su kitais ingredientais.
- Jei norite daugiau padažo, galite pridėti šiek tiek vištienos sultinio ar grietinėlės.
- Patiekalą galite pagardinti tarkuotu sūriu, pavyzdžiui, parmezanu, kuris suteiks papildomo skonio.
Kalorijos:
- Iš viso: apie 516 kcal
- Porcijoje: apie 258 kcal (jei patiekalas dalijamas į 2 porcijas)
- Makaronai: 60 g
- Paprika: 150 g
- Pomidorai: 100 g
- Vištienos krūtinėlė: 150 g
- Česnakas: 5 g
- Alyvuogių aliejus: 10 g
- Prieskoniai: druska, pipirai, kario prieskoniai (pagal skonį)
- Vištienos krūtinėlę ir daržoves supjaustykite mažais gabalėliais. Pagardinkite druska, pipirais ir kario prieskoniais.
- Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ir apkepkite vištieną, kol ji taps auksinės spalvos.
- Pridėkite supjaustytas daržoves į keptuvę ir kepkite, kol jos suminkštės.
- Tuo tarpu išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje iki al dente būsenos, vadovaudamiesi pakuotės instrukcijomis.
- Nusausinkite makaronus ir sudėkite juos į keptuvę su vištiena ir daržovėmis.
- Viską gerai išmaišykite ir kepkite dar 2–3 minutes, kad skoniai susijungtų.
- Patiekite karštą, pagal pageidavimą pabarstykite šviežiais žalumynais ar tarkuotu sūriu.
- Santrauka: Makaronai su vištiena ir daržovėmis – tai lengvai paruošiamas, skanus ir maistingas patiekalas, tinkantis įvairioms progoms. Galite eksperimentuoti su ingredientais ir prieskoniais pagal savo skonį, taip sukurdami naujus šio klasikinio patiekalo variantus. Svarbiausia – laikytis pagrindinių gaminimo principų, kad patiekalas būtų skanus ir subalansuotas.