Šis nuostabus naminis virtas kiaulės kepenų ir pusgalvio paštetas yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris jau daugelį metų puikuojasi ant mūsų stalų. Paštetas pasižymi sodriais skoniais, aksominiu kreminės tekstūros konsistencija ir yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam užkandžiui, tiek šventiniam stalui. Receptas perduodamas iš kartos į kartą ir kiekviena šeimininkė jį ruošia su ypatinga meile. Mūsų protėviai mokėjo panaudoti visas gyvulio dalis, todėl šiame recepte naudojami subproduktai – kepenys ir pusgalvis – kurie suteikia patiekalui ypatingą skonį ir maistinę vertę. Paštetas puikiai dera su šviežia duona, traškiais skrudintais batonėliais arba tiesiog patiekiamas kaip atskiras užkandis su marinuotais agurkėliais ir pomidorais.
Galimos ingredientų alternatyvos
Jei neturite galimybės įsigyti kiaulės pusgalvio, galite jį pakeisti kiaulės lašinukais arba riebesnėmis kiaulės dalimis – sprandinės gabaliukais ar mentės mėsa. Kiaulės kepenis galima pakeisti vištos arba kalakuto kepenėlėmis, tačiau tuomet paštetas turės švelnesnį, ne tokį sodrų skonį. Vietoj svogūnų galite naudoti šalotus, kurie suteiks švelnesnį aromatą. Laurų lapus galima pakeisti čiobreliais arba rozmarinu, kurie taip pat puikiai dera su kepenimis. Jei nemėgstate česnako, galite jį praleisti arba pakeisti šviežiais petražolių lapeliais.
Patiekalo gaminimo patarimai
Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, kepenis būtinai kruopščiai nuplaukite ir pašalinkite visas plėves bei stambias kraujagysles – taip išvengsite kartumo. Prieš virimo pradžią rekomenduojama kepenis pamirkyti piene apie 30 minučių – tai padės pašalinti kartumą. Viską virkite ant mažos ugnies, neskubėdami, kad ingredientai išvirtų tolygiai ir išsiskirtų visi skoniai. Norint pasiekti kreminę pašteto tekstūrą, labai svarbu ingredientus sumalti dar šiltus. Jei mėgstate tirštesnį paštetą, galite įdėti mažiau sviesto, o jei norite kremiškesnio – daugiau. Paštetas geriausiai išsilaiko šaldytuve iki 3-4 dienų. Patiekite jį atvėsintą.
Kalorijos
Bendras šio patiekalo kalorijų kiekis siekia apie 2850 kcal. Vienoje porcijoje (maždaug 100 g) yra apie 285-355 kcal, priklausomai nuo porcijos dydžio. Šis paštetas yra ganėtinai kaloringas dėl naudojamų riebių mėsos dalių ir pridėto sviesto, todėl rekomenduojama vartoti saikingai.
- Kiaulės kepenys: 500 g
- Kiaulės pusgalvis: 300 g
- Svogūnai: 2 vidutinio dydžio vnt.
- Česnakas: 3 skiltelės
- Morkos: 1 didelė vnt.
- Sviestas: 150 g
- Laurų lapai: 3 vnt.
- Pipirai (juodieji): 6-8 vnt.
- Kvapieji pipirai: 4 vnt.
- Druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
- Juodieji malti pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- Geriamasis vanduo: 1,5 litro
- Pirmiausiai kepenys kruopščiai nuplaunamos po tekančiu vandeniu, pašalinamos plėvės ir stambios kraujagyslės.
- Kepenys dedamos į dubenį, užpilamos pienu ir paliekamos 30 minučių, kad pasišalintų kartumas.
- Pusgalvis supjaustomas didesniais gabalais, nuplaunamas.
- Paruoši didelį puodą, į jį sudedi pusgalvio gabalus, užpili šaltu vandeniu ir užvirinsi.
- Kai vanduo užverda, nugraibysi susidariusias putas.
- Įdėsi nuplautas morkas, supjaustytus svogūnus, česnako skilteles, laurų lapus, pipirus, kvapiuosius pipirus ir viską pabarstyk druska.
- Tuomet sumažinsi ugnį ir visi ingredientai verda apie 1-1,5 valandos, kol mėsa lengvai atsidalins nuo kaulų.
- Praėjus valandai, į puodą įdėk kepenis ir virk dar 20-25 minutes.
- Išvirus, reikia išimti visus ingredientus iš puodo, atskirti mėsą nuo kaulų, išimti laurų lapus ir pipirus.
- Visus virtus ingredientus (kepenis, mėsą, morkas, svogūnus, česnaką) sudėk į dubenį ir palik atvėsti iki šiltumo.
- Kol ingredientai vėsta, ištirpinsi sviestą mažame puodelyje.
- Atvėsusius ingredientus sumalsi mėsmale arba sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Į gautą masę po truputį pilsi ištirpintą sviestą, nuolat maišydamas.
- Pagal skonį įbersi druskos ir maltų juodųjų pipirų, viską gerai išmaišysi.
- Jei masė per tiršta, galima įpilti šiek tiek sultinio, kuriame virė ingredientai, ir dar kartą viską gerai išmaišyti.
- Paruoštą paštetą sudėk į indą ar formeles ir atvėsink šaldytuve mažiausiai 3-4 valandas, kad sustingtų.