Vaikams ir jaunimui – vasaros atradimai

Stovykloje vaikai ir jaunuoliai ėjo į naktinį žygį… Stovykloje vaikai ir jaunuoliai ėjo į naktinį žygį…

Vaikų ir jaunimo vasaros poilsio stovyklą Ukmergės rajono visuomenės sveikatos biuras organizuoja jau septinti metai. Šiemet ji vadinosi „Nuraškysiu savo žvaigždę“, tačiau kaip ir kasmet pagrindinė kryptis – sveikatingumas ir aktyvios veiklos.

Veprių stovykloje jaunimas praleido 10 dienų. Anot stovyklos koordinatorės, Ukmergės rajono visuomenės sveikatos biuro specialistės Svetlanos Markevičienės, profesionaliai vadovų komandai – per 20 metų patirtį turintiems pedagogams: molėtiškei Daliai Burneikienei, pedagogui iš Kelmės Eugenijui Jafimovui, Želvos gimnazijos kūno kultūros mokytojui Gintarui Markevičiui ir Lietuvos policijos mokyklos instruktoriui-pareigūnui Nerijui Butėnui – teko nemažas išbandymas – susidraugauti su 61 paauglystės laikotarpį išgyvenančiu jaunuoliu, pelnyti pagarbą ir pasitikėjimą.

„Jaunimo pasitikėjimą užsitarnauji tada, kai pats parodai pasitikėjimą, kai atrandi tai, kas juos domina, kai būni kartu ir pats nebijai išbandymų“, – sako S. Markevičienė. Vadovai ne tik kartu dalyvavo įvairiose veiklose, bet ir patys jaunuoliams pasakojo apie savo pomėgius, kartu plaukė irklente, mankštinosi gryname ore.

Vienas iš Visuomenės sveikatos biuro tikslų – būti kuo arčiau paauglių, supažindinti juos su skirtingomis veiklomis, padėti atrasti pomėgius ir kartu skatinti fizinį aktyvumą.

Įvairių veiklų jaunuoliams nestigo. Juos aplankė gyvosios istorijos klubas „Leitgiris“, kuris atkūrė X–XIII a. įvykius, kartu aplankė alkakalnį. Vėliau vykęs naktinis orientacinis žygis į šventvietę buvo apipintas mistinių ir baugių pasakojimų.

Nestigo naujų potyrių ir naktinių atradimų: pajusti nakties kvapus, išgirsti miško ošime čiurlenantį upelį, eiti tamsoje, kur kelio kraštus žymi tik jonvabalių švieselės, susitikti su žyniu, kalbėti maldą ir grįžti brėkštant naujai dienai...

Stiprių emocijų jaunuoliai patyrė ir su „Nuotykių turizmo“ organizatoriumi Kastyčiu Kvietkausku. Jis surengė patyriminį žygį Veprių apylinkėse. Stovyklautojams buvo skirtos užduotys, tad vykdydami jas pasitarnavo ir miestelio gyventojams. Vėliau emocingai aptarinėjo, kaip pjovė gyvatvorę, ravėjo daržus ar išsikepė kiaušinienę.

Į stovyklą atvyko „Emovents“ – aktyvių pramogų organizatoriai. Jaunuoliai ne tik smagiai leido laiką ant pripučiamų įrenginių, bet ir mokėsi dirbti komandoje, ieškoti originalių sprendimų.

Vaikus sužavėjo susitikimas ir pokalbis su išskirtiniu svečiu – stipriausiu pasaulio žmogumi Žydrūnu Savicku. Sportininkas mielai dalijo patarimus, kaip taisyklingai sportuoti. Įdomūs susitikimai vyko su Visuomenės sveikatos biuro bendradarbiais. Psichologė Jurgita Zakarauskienė kalbėjo apie savęs atradimą paauglystės tarpsnyje, o policijos veteranas Georgijus Smoliakas vedė paskaitėlę apie žalingus įpročius, dalijosi istorijomis iš savo tarnybos laikotarpio.

Stovykloje apsilankę Lietuvos policijos mokyklos instruktoriai pasakojo apie savo tarnybą, mokė savigynos veiksmų. Ukmergės r. policijos komisariato kinologas Andrej Petrukanec ir jo dresuojamas Grodas žavėjo išskirtine žmogaus ir šuns draugyste.

Vyko šokių pamokos hip hop ritmu. Su Vilniaus dailės akademijos Vilniaus fakulteto dekanu Česlovu Lukensku jaunuoliai išbandė grafičius bei įamžino savo buvimą piešdami Zodiako ženklus.

Stovyklautojai kūrė reklaminius filmukus tema „Kodėl verta stovyklauti?“, drauge pateikė ir daug atsakymų savo vadovams, kurie sužinojo, ko jaunuoliai tikisi ir ką suranda. Panašios mintys buvo išdėstytos ir atsisveikinimo laiškeliuose, palinkėjimuose vieni kitiems, kuriuos vėliau skaitant akyse kaupėsi ašaros, bylojančios apie išgyventas nuoširdumo ir patirtas tikro artumo akimirkas.

Organizuojant vasaros stovyklą savanoriškai talkino ankstesnių stovyklų „veteranas“ Mangirdas Kazlauskas, Visuomenės sveikatos biuro bendradarbiai Tadas Petrikas, Jurgita Zakarauskienė, Georgijus Smoliakas. Stovyklą finansiškai parėmė UAB „UMP“, o „Emovents“ pramogas surengė už lėšas, kurios buvo surinktos Miesto šventėje.

Asta KROGERTIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų