Apie žydų kapus, muziejaus etatus ir balsavimo bandymus

Rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Daivos Zimblienės nuotr. Rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Daivos Zimblienės nuotr.

Nors savivaldybės tarybos kadencija jau eina į pabaigą, ir visi žino balsavimo eigą, kai kuriems Ukmergės politikams dar atrodo, kad balsavimai savivaldybės tarybos posėdyje gali būti ir bandomieji. Tokios mintys garsiai nuskambėjo praėjusią savaitę vykusiame posėdyje.

Jo metu pirmiausiai tradiciškai pasveikinti neseniai gimtadienius šventę tarybos nariai Birutė Žilėnienė, Nijolė Giedraitienė, Romas Pivoras, Jurgita Vijūnė, Vytautas Česnaitis.

Dukstynos pagrindinės mokyklos bibliotekininkė, rajono mokyklų bibliotekininkų metodinio būrelio pirmininkė Violeta Markauskienė pristatė kasmetinę, jau aštuntą kartą rengiamą, akciją „Knygų Kalėdos“. Joje pakvietė dalyvauti rajono vadovus ir savivaldybės tarybos narius. Pasakojo, kokia reikšminga ši šalies prezidentės globojama akcija: tai vienas būdų bibliotekoms gauti naujų, taip laukiamų, leidinių.

Piliečių tribūnoje

Piliečių tribūnoje žodį tarė Pašilės seniūnaitis Eduardas Zeziulevičius. Vienas iš jo siūlymų – sudaryti darbo grupę, kuri išsiaiškintų, kaip ukmergiškiams bus grąžinami jų pinigai, sumokėti už suplanuotą, bet taip ir neįrengtą buitinių atliekų rūšiavimo aikštelę.

Antras klausimas – apie pagarbą žydų atminimui. „Ukmergės žydų kapinėse žmonės vaikšto, geria ir šikina savo šunis“, – pastebėjo ukmergiškis. Jis kritikavo savivaldybės administracijos direktorę Agnę Balčiūnienę, kuri ateina į žydų vardų skaitymo akciją, rengiamą šioje vietoje, bet nepasirūpina, kad kapinės būtų deramai įamžintos, o pirmiausiai – aptvertos. E. Zeziulevičius net įspėjo, kad grės dideli nemalonumai, jei pasaulis sužinos, kad žydų kapinėse ukmergiškiai vedžioja savo šunis.

Atsakė į klausimus I

Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas atsakė į praėjusiame posėdyje piliečių tribūnoje išsakytus klausimus. Tąsyk ukmergiškis Arnoldas Vilčinskas ragino mieste pastatyti dėžes šunų ekskrementams. S. Jackūnas informavo, kad kaip tik šį mėnesį pastatytos 32 tokios dėžės.

Kitas klausimas buvo apie prastą šaligatvių būklę Pivonijos mikrorajone. Atsakyta, kad nauji šaligatviai daugelyje vietų bus. Tai rengiamasi padaryti įgyvendinant miesto Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energinio efektyvumo didinimo 2018–2022 metų programą.

Minėtuose kvartaluose planuojama atnaujinti automobilių stovėjimo aikšteles, nuotekų surinkimo tinklus ir vandens tiekimo infrastruktūrą, vaikų žaidimo aikšteles.

Parengtas Pivonijos kvartalo gatvių apšvietimo remonto projektas. Planuojamas komunikacijų atnaujinimo techninis projektas.

Taip pat buvo teirautasi apie autobusų stotelių paviljonų būklę. Informuota, kad vykdant miesto gatvių rekonstravimo darbus numatoma rekonstruojamose gatvėse esančius paviljonus keisti naujais. Viešojo transporto autobusų stotelėse bus įrengti jų žymėjimo ženklai, šiukšlių dėžės, suoliukai.

Atsakė į klausimus II

Atsakyta ir į praėjusiame rajono tarybos posėdyje piliečių tribūnoje pasisakiusio E. Zeziulevičiaus klausimus. Vienas iš jų – raginimas neprivatizuoti buvusių kraštotyros muziejaus patalpų. Aname posėdyje toks siūlymas buvo, bet tarybos nariai jam nepritarė. S. Jackūnas priminė apie šį sprendimą.

Artimiausiu metu bus sprendžiamas tolesnio šio pastato panaudojimo klausimas.

Kitas klausimas – apie, esą, pažeidžiant įstatymus ir tvarkas vykusią seniūnaičių sueigą. Buvo siūlyta dėl to kreiptis į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą.

Savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Rimas Jurgilaitis pranešė, kad nusikalstamų veiksmų neįžvelgta, tad nėra pagrindo kreiptis į FNTT. „Nesutikus su šiuo atsakymu, jį galite skųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui“, – priminė vedėjas.

Koalicija

Posėdžio pirmininkas Rolandas Janickas informavo apie naują koalicinį susitarimą rajono taryboje. Tai susiję su tarybos nario Dariaus Varno ankstesniu sprendimu trauktis iš Darbo partijos frakcijos.

Informuota, kad pakeista 2015 m. balandžio 2 d. sutartis dėl koalicijos sudarymo. Sutartis išdėstoma taip: „Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija ir Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Varnas susitaria sudaryti valdančiąją koaliciją, kuri veiks Ukmergės rajono savivaldybės taryboje 2015–2019 metų kadencijos laikotarpiu“.

Nuostatai

Patvirtinti nauji rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos nuostatai. Pastarąjį kartą jie buvo tvirtinti prieš dvejus metus, tad kai kurie punktai neatitiko naujų teisinių dokumentų reikalavimų. Be to, Senamiesčio ugniagesių komanda yra perkeliama į Pabaisko miestelį, todėl keičiasi jos pavadinimas ir adresas.

Skelbiama, kad, perkėlus į Pabaiską ugniagesių komandą, sutrumpės ugniagesių reagavimo laikas Pabaisko, Veprių, Pivonijos seniūnijų teritorijose, todėl turėtų pagerėti gaisrų gesinimo, žmonių bei turto gelbėjimo darbų kokybė.

Gatvių rekonstravimas

Pritarta projektui „Gatvių rekonstravimas Ukmergės mieste II etapas“ – nutarta teikti paraišką paramai pagal ES fondų investicijų veiksmų programą.

Numatoma atlikti Klaipėdos gatvės atkarpos, tarp Ramygalos ir Žiedo gatvių, rekonstrukcijos darbus. Šioje atkarpoje bus rekonstruoti paviršinių lietaus nuotekų tinklai, gatvės apšvietimo sistema, šaligatviai, įrengta gatvės asfalto danga.

Šiuo metu yra parengtas gatvės dalies rekonstrukcijos investicinis projektas, parengtas Klaipėdos gatvės rekonstrukcijos techninis projektas, nupirkti Klaipėdos gatvės rekonstrukcijos rangos darbai.

Rangos darbai vykdomi Klaipėdos gatvės atkarpoje tarp Kauno ir P. Cvirkos gatvių.

Bendra projekto vertė – 638 543 Eur, iš jų 542 762 Eur – ES paramos lėšos, 47 890 Eur – savivaldybės indėlis (7,5 proc.), 47 890 Eur – iš valstybės biudžeto (7,5 proc.).

Pakeitimai

Pritarta 2014–2020 m. Vilniaus regiono integruotos teritorijų vystymo programos Ukmergės rajono dalies pakeitimui.

To prireikė, nes, detalizuojant projekto „Gatvių rekonstravimas Ukmergės mieste“ veiklas ir apimtis, buvo įtrauktas naujas projektas „Gatvių rekonstravimas Ukmergės mieste II etapas“.

Minėtame plane numatyta, kaip padidinti užimtųjų skaičių Vilniaus regione, skatinant naujų darbo vietų kūrimą, pritraukiant investicijas.

Tarp plane numatytų veiksmų mūsų savivaldybėje – buvusio karinio miestelio viešųjų erdvių infrastruktūros vystymas; paviršinių nuotekų tinklų statyba ir rekonstravimas; miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas: Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis įrengimas bei Vilniaus gatvės skvero ir ligoninės parko su prieigomis infrastruktūros įrengimas.

Taip pat piliakalnio teritorijos su prieigomis, Šventosios upės pakrantės sutvarkymas; Tolerancijos centro įkūrimas, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos modernizavimas ir dar keli projektai.

Miesto tikslinės teritorijos programos projektų bendra vertė – 17 294 990 Eur. Iš savivaldybės biudžeto planuojama prisidėti 2 458 876 Eur.

Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete siūlyta iš programos išbraukti ligoninės parko su prieigomis infrastruktūros įrengimą ir vietoje to numatyti Ukmergės žydų senųjų kapinių sutvarkymą.

Tačiau komitetas šį prašymą atsiėmė, nes pati žydų bendruomenė nenori, kad kapinėse būtų vykdomi kokie nors kasinėjimai.

Vienas papildomas etatas

Daugiausiai diskusijų posėdyje kilo dėl Ukmergės kraštotyros muziejaus prašomų naujų etatų.

Muziejui buvo perduotas savivaldybės perimtas Siesikų dvaras, dar vadinamas Siesikų pilimi. Jį planuojama restauruoti ir pritaikyti muziejaus, turizmo, kultūros, meno ir laisvalaikio reikmėms.

Ant Siesikų ežero kranto esančioje dvaro sodyboje – keli pastatai: dvaro rūmai, gyvenamieji namai (akademija, bravoras), ūkio pastatas (paukštidė), svirno liekanos.

Muziejui taip pat perduotas priešgaisrinis stebėjimo bokštas. Jis jau seniai muziejaus naudojamas kaip miesto apžvalgos aikštelė.

Padaugėjus veiklos muziejuje, prašyta pritarti ir didėsiančiam etatų skaičiui nuo dabartinių 25,25 iki 29,75.

Muziejuje atsirastų dvi administratorių-edukatorių pareigybės (Antano Smetonos vasaros rezidencijos Užulėnyje ir Siesikų dvaro rūmų kompleksams). Taip pat – dvi darbininkų pareigybės Siesikų dvaro rūmų atstatymo darbams ir 0,5 pareigybė – Antano Smetonos vasaros rezidencijos komplekso želdinių priežiūros specialistui.

Šių pareigybių išlaikymui metams reikėtų 45,5 tūkst. Eur.

Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete siūlyta Ukmergės kraštotyros muziejuje įsteigti 3,5 naujų pareigybių, savivaldybės ūkio komitete siūlyta įsteigti 3 naujas pareigybes vietoje prašomų 4,5.

Kaimo ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Valdas Petronis posėdyje pateikė dar vieną siūlymą – kol kas muziejuje pridėti tik vieną papildomą etatą. O dėl kitų papildomų, gerai įvertinus aplinkybes, spręsti ateityje.

Pasak politiko, „perimam paveldo objektą – kvalifikacijos neturintiems specialistams ten nebus ką veikti.“

Šią mintį palaikė administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė. Pažymėjo, kad muziejaus funkcija – ne stalių darbai ir tokių etatų negalima numatyti.

Opozicinių frakcijų nariai Elena Mirinavičienė, Regimantas Baravykas, Romas Pivoras tam prieštaravo, teikdami, kad yra darbuotojai, kuriuos samdo ligšiolinis dvaro valdytojas. Reikėtų stengtis juos išlaikyti.

Balsuojant šiuo klausimu buvo pritarta V. Petronio siūlymui etatų skaičių padidinti tik vienu.

Tiesa, neapseita be kuriozų. Kai kurie politikai niekaip nesuprato už kelis etatus balsuoja, net prašė kartoti balsavimą, esą, manė, kad jis tik bandomasis.

Nuomoja užtvanką

Dešimties metų laikotarpiui bus išnuomotas valstybei priklausantis, savivaldybės patikėjimo teise valdomas turtas – užtvanka Vidiškių seniūnijoje, Kadrėnų kaime.

Bus skelbiamas viešasis nuomos konkursas, o su laimėtoju pasirašyta sutartis. Nustatytas pradinis metinis nuomos mokestis – 673,96 Eur.

Šio sprendimo prireikė, nes pasikeitė elektrinės, kuriai ir reikalinga užtvanka, savininkai. Rugsėjo 18 d. buvęs užtvankos nuomininkas parašė prašymą rajono savivaldybei dėl nuomos sutarties nutraukimo, o naujas savininkas – dėl šios užtvankos nuomos.

Nuomos patalpas

Į rajono savivaldybę kreipėsi Ukmergės ligoninės vadovas, prašydamas sutikimo leisti išnuomoti 376,25 kv. m ploto įstaigos virtuvę.

Taryba tam pritarė. Viešojo pacientų maitinimo paslaugų pirkimo konkurso laimėtojui nustatytas 1,19 Eur už 1 kv. m mėnesinis nuompinigių dydis.

Informacija

Rajono meras R. Janickas informavo apie vizitą į užsienį. Ukmergės delegacija viešėjo savo valstybės 100 metų sukaktį šventusioje Latvijoje. Vyko bičiulių – miesto partnerio Livani – kvietimu.

Jurgita Vijūnė tarybos narius supažindino su jos gautu gyventojų prašymu įrengti atitvarus nuo laukinių gyvūnų kelyje Kaunas–Zarasai–Daugpilis ties Antališkių mišku.

Automobilių kelių direkcija prie Susitikimo ministerijos kol kas to neprižada. Šiame ruože vis daugėja laukinių gyvūnų sukeltų eismo įvykių. 2016 metais jų buvo 6, pernai – 9. Šiemet dar metams nepasibaigus – jau 10. Be to, ne visi panašūs eismo įvykiai yra ir įforminami policijoje. J. Vijūnė prašė rajono tarybos dar kartą kreiptis į Automobilių kelių direkciją su prašymu dėl atitvarų.

Atsakymas

Meras pateikė atsakymą į praėjusiame posėdyje opozicijos atstovų Elenos Mirinavičienės, Danutės Užkurėlytės, Algirdo Kopūsto, Romo Pivoro ir Gintaro Plevoko jam bei administracijos direktoriui įteiktą pareiškimą. Jame prisiminta 2013 metų kovą savivaldybės administracijos pasirašyta sutartis su UAB „Ekonovus“ dėl paslaugų pirkimo bei neįvykdytas vienas iš punktų – savalaikis žemės sklypo suteikimas minėtai bendrovei komunalinių atliekų rūšiavimo linijai įrengti.

Atsakyme priminta jau ne kartą viešinta šios istorijos veiksmų chronologija. Įvertinus ją, esą, matyti, kad savivaldybės administracija atliko visus privalomus veiksmus, laikydamasi nustatytos tvarkos dėl žemės sklypo suteikimo, tačiau paslaugų teikėjas, net ir žinodamas apie pratęstą terminą suteikti žemės sklypą rūšiavimo linijos statybai, šį sklypą išsinuomoti atsisakė.

„Kadangi visi veiksmai atlikti per optimaliai įmanomus terminus, nėra pagrindo manyti, kad direktoriaus veiksmai šiuo klausimu galėtų būti traktuojami kaip aplaidumas ar proceso vilkinimas“, – sakė meras, atmesdamas siūlymą atsistatydinti administracijos direktoriui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Saunu kad pastebejo 2018-12-13 22:35
Eduardas Zeziulevicius del zydu kapinaiciu ,kas ryta prabegu miske pro tas kapinaites ,nemanau kad aptverimas padetu suvaldyti siukslintojus ,manau pakaktu irengti bent viena vaizdo kamera arba dazniau vakarais tikrai ne diena apsilankytu policija ,tai manau atbaidytu nevalas ,pastatytu koki zenkla kad sunis vedzioti kapinaitese draudziama ,nes zmones pas mus buki ,visi patys prasosi draudimo ,juk ten palaidoti zmones ir turi buti kazkokia pagarba
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų