Įvei­ki­me ne­mi­gą

Dau­gu­mai jau­nų žmo­nių mie­go rei­kia dau­giau, sens­tant mie­go po­rei­kis ma­žė­ja. Vai­kams ir jau­nuo­liams mie­go­ti rei­kė­tų 9-10 va­lan­dų, mo­te­rims - ne ma­žiau 8 va­lan­dų per pa­rą. Yra ir iš­im­čių, pa­vyz­džiui, Na­pole­o­nui Bo­na­par­tui už­tek­da­vo mie­go­ti tris va­lan­das.

Nak­tį ne­mie­go­jęs ar­ba blo­gai mie­go­jęs žmo­gus die­ną bū­na ir­zles­nis, ma­žiau dar­bin­gas. Prie­žas­tys, dėl ku­rių at­si­ran­da ne­mi­ga, la­bai įvai­rios. Yra ne­ma­žai li­gų, ku­rias ly­di mie­go su­tri­ki­mai: dep­re­si­ja, aukš­tas krau­jo spau­di­mas, šir­dies li­gos. Ne­mie­ga­ma dėl skaus­mo, ko­su­lio, nie­žu­lio. Ga­li bū­ti ir psi­cho­lo­gi­nės prie­žas­tys: stre­sas, bai­mė, mei­lė, vai­kys­tės pri­si­mi­ni­mai. Ne­mi­ga pa­si­reiš­kia tuo, kad sun­ku už­mig­ti, pa­bun­da­ma nak­tį, ar­ba abu tie po­žy­miai kan­ki­na kar­tu. At­ėjus va­ka­rui rei­kia steng­tis nu­si­ra­min­ti, ne­žiū­rė­ti jau­di­nan­čių fil­mų, pa­klau­sy­ti ra­mi­nan­čios mu­zi­kos.

* Įpras­ti at­si­gul­ti ir at­si­kel­ti tuo pa­čiu lai­ku.
* Pa­si­vaikš­čio­ti pus­va­lan­dį prieš mie­gą.
* Ne­dirb­ti pro­ti­nio dar­bo va­ka­re, o ypač nak­tį.

* At­si­sa­ky­ti to­ni­zuo­jan­čių gė­ri­mų (ka­vos, juo­do­sios ar­ba­tos).

* At­si­pa­lai­duo­ti, ne­si­jau­din­ti, kad ne­ga­li už­mig­ti.
* Kam­ba­rys prieš mie­gą tu­rė­tų bū­ti iš­vė­din­tas.
* Ap­si­klo­ti rei­kia nei per šil­tai, nei per šal­tai.
* Pa­le­pin­ti ko­jas šil­to van­dens vo­ne­lė­mis.
* Iš­si­mau­dy­ti me­det­kų, mė­tų pu­šų vo­nio­je.

Va­ka­re iš­ger­ti šil­to pie­no stik­li­nę su me­du­mi ar­ba šil­to van­dens stik­li­nę, ku­rio­je iš­tir­pin­tas šaukš­tas me­daus, ar­ba karš­to va­le­ri­jo­no šak­nų ant­pi­lo. Pa­de­da ir čiob­re­lių ar­ba­ta (ar­ba­ti­nis šaukš­te­lis čiob­re­lių už­pi­la­mas ver­dan­čiu van­de­niu. Po de­šimt mi­nu­čių pa­sal­di­na­ma me­du­mi). Mie­ga­lių gė­ri­mas: 2 ku­pi­ni ar­ba­ti­niai šaukš­te­liai ra­mu­nė­lių žie­dų už­pli­ko­mi stik­li­ne ver­dan­čio van­dens, už­den­gia­ma, po 10 mi­nu­čių nu­ko­šia­ma, iš­tir­pi­na­ma 2 ar­ba­ti­niai šaukš­te­liai me­daus ir įpi­la­ma 100 ml pie­no. Ge­ria­ma prieš pat ei­nant mie­go­ti. Tin­ka ir sau­gu­siems, ir vai­kams. Dar vie­na mig­do­mo­ji prie­mo­nė - gė­ri­mas iš kra­pų sėk­lų, iš­vir­tų “Ka­go­re” ar “Port­vei­ne”: 50 g sėk­lų vir­ti pu­sė­je lit­ro vy­no ant sil­pnos ug­nies. Prieš mie­gą iš­ger­ti 50-60 ml gė­ri­mo. Jei pa­bun­da­ma nak­tį, ir tik pa­ry­čiui pa­vyks­ta už­mig­ti, rei­kia pa­si­steng­ti anks­čiau ei­ti mie­go­ti. Iš va­ka­ro pa­si­dė­ti prie lo­vos džio­vin­tų ra­zi­nų, sly­vų. Pa­bu­dus ke­lias su­val­gy­ti, nes nak­tį sme­ge­ny­se su­ma­žė­ja gliu­ko­zės, dėl to ir pa­bun­da­ma. Be­si­skun­džian­tiems blo­gu mie­gu ga­li­ma pa­tar­ti se­ną mū­sų liau­dies prie­mo­nę - ki­taip pa­suk­ti lo­vą.

 

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų