Spalis – krūties vėžio sąmoningumo mėnuo

Spalis – tai mėnuo, kada stengiamasi atkreipti moterų dėmesį į tai, jog reikia rūpintis savimi ir pasitikrinti dėl krūties vėžio.

Krūties vėžys yra dažniausia moterų vėžio forma ir mirties nuo vėžio priežastis. Bet laiku pasitikrinus ir ligą nustačius pirminėje jos stadijoje, nuo jos miršta tik apie 5 proc. moterų.

VšĮ Ukmergės PSPC gydytojai pastebi, kad dažnai moteris tenka įkalbinėti atlikti tyrimus pagal prevencinę programą, nors jie nei sudėtingi, nei skausmingi.

Lietuvoje nuo 2005 m. vykdoma moterų mamografinės patikros programa, kurios uždavinys – kas 2-ejus metus tikrinti visas 50–69 metų amžiaus moteris ir, aptikus vėžio požymių, siųsti gydytis.

Pagal programą moterims tirti naudojama mamografija – rentgeninis krūties tyrimo būdas, leidžiantis aptikti net labai mažų matmenų navikinį darinį krūtyje. Tai – neskausmingas, saugus ir efektyvus tyrimas. Šeimos gydytojas 1 kartą kas 2-ejus metus turėtų kviesti (paštu, el. paštu, telefonu ar kitu būdu) 50–69 metų moteris atlikti šį tyrimą, išduoti joms siuntimą atlikti mamografiją.

Jei moteris sveika, tyrimas kartojamas po 2-erjų metų. Visas programos išlaidas apmoka valstybė. Jei mamogramose aptinkama krūties vėžio požymių, šeimos gydytojas nedelsdamas siunčia moterį gydytis.

Medikai taip pat rekomenduoja, kartą per mėnesį atlikti krūtų savityrą pačioms moterims, nes tai taip pat yra vienas iš svarbiausių krūties vėžio prevencijos metodų.

Kiekviena jauna moteris, maždaug nuo 20-ies metų amžiaus, kai galutinai susiformuoja krūtys, turi išmokti pati atlikti krūtų savityrą, t. y. reguliariai kartą per mėnesį (geriausiai iškart po menstruacijų) apžiūrėti ir apčiuopti krūtis ir tai daryti visą gyvenimą. To ją gali išmokyti šeimos gydytojas, terapeutas arba ginekologas. Vyresnės moterys po menopauzės krūtų savityrą gali atlikti bet kurią mėnesio dieną.

Nuo 40-ies metų amžiaus kiekviena moteris, nors ir neturi jokių nusiskundimų, privalo rūpintis, kad jos krūtis apžiūrėtų šeimos gydytojas ar ginekologas, prireikus paskirtų tyrimus ar onkologijos srities specialisto konsultaciją.

Visai atvejais kilus klausimams ar įtarimams dėl savo krūtų sveikatos, būtina apie tai pasikalbėti su savo šeimos gydytoju ar ginekologu.

Įstaigoje prevencinei programai moterys gali užsiregistruoti ir pačios – tereikia paskambinti į registratūrą telefonu (8 340) 65250 arba (8 340) 65256 ir išreikšti pageidavimą pasitikrinti. Specialistai susisieks su paciente ir atliks visus formalumus.

 

Straipsnis publikuojamas Šeimų asociacijai „Ne vieni“ įgyvendinant projektą „Sveikatos raktai“.

Projektas finansuojamas Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų