Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Žvel­giant į ry­škią ta­ry­tum lem­pa mė­nu­lio pil­na­tį ne­sun­ku įsi­vaiz­duo­ti, ko­kias emo­ci­jas žmo­nėms jis kė­lė se­no­vė­je. Mė­nu­lis jiems bu­vo ku­pi­nas mis­ti­kos ir da­ran­tis įta­ką įvai­rioms gy­ve­ni­mo sri­tims. Per jau­na­tį bu­vo sten­gia­ma­si so­din­ti ko­pūs­tus, o mė­nu­liui dy­lant – mor­kas, bul­ves. Mo­te­rys, no­rė­ju­sios stip­rių plau­kų, juos kirp­da­vo per jau­na­tį, o per prieš­pil­nį pa­kirp­tos ka­sos aug­da­vo daug grei­čiau.

Ma­ny­ta, kad žmo­gaus lem­tis taip pat pri­klau­so nuo to, ko­kio­je Mė­nu­lio fa­zė­je jis gi­męs. Ti­kė­ta: gi­męs per jau­na­tį žmo­gus bus links­mas, per del­čią – rūš­ka­nas, li­go­tas, per prieš­pil­nį ir pil­na­tį – ne­pa­sto­vios nuo­tai­kos, im­pul­sy­vus...

Tūks­tan­čiai pa­sau­lio moks­li­nin­kų dar ir šian­dien iki ga­lo ne­at­sklei­dė Mė­nu­lio įta­kos pa­slap­čių. Vie­ni  tei­gia, kad po­vei­kis tarp žmo­gaus, gam­tos ir šio dan­gaus kū­no eg­zis­tuo­ja, ki­ti tai ka­te­go­riš­kai nei­gia.

1978 me­tais iš­leis­to­je kny­go­je „Mė­nu­lio efek­tas“ ame­ri­kie­čių psi­chiat­ras A. Ly­be­ris tvir­ti­na, kad yra aki­vaiz­dus ry­šys tarp mė­nu­lio fa­zių ir žmo­nių ag­re­sy­vu­mo, nu­si­kal­ti­mų, žmog­žu­dys­čių ir sa­vi­žu­dy­bių skai­čiaus. Psi­chiat­ro duo­me­ni­mis, dau­giau­sia ne­lai­mių įvyks­ta iš kar­to po pil­na­ties ar jau­na­ties, kai stip­riau­sia mė­nu­lio trau­ka.

Net Lie­tu­vo­je at­lik­ta ga­na iš­sa­mių ana­li­zių šia te­ma. Vil­niaus grei­to­sios pa­gal­bos uni­ver­si­te­ti­nė­je li­go­ni­nė­je 2004–2005 me­tais at­lik­tas ty­ri­mas, ku­riuo ana­li­zuo­ta gal­vos trau­mos są­sa­ja su Mė­nu­lio fa­zė­mis. Iš vi­so iš­tir­ta 2422 gal­vos trau­mą pa­ty­ru­sių pa­cien­tų me­di­ci­ni­niai do­ku­men­tai ir pri­ei­ta prie iš­va­dos, jog  Mė­nu­lio fa­zės gal­vos trau­mų daž­nio ne­le­mia. Ta­čiau per pil­na­tį nu­ken­tė­ju­sie­ji at­vyks­ta sun­kes­nės neu­ro­lo­gi­nės būk­lės ne­gu per ki­tas mė­nu­lio fa­zes. Pil­na­ties me­tu nu­ken­tė­ję pa­cien­tai daž­niau lie­ka ve­ge­ta­ci­nės būk­lės.

Ta­čiau kai kas ti­ki­na, kad mė­nu­lio fa­zė tu­ri įta­kos to­kiems že­miš­kiems da­ly­kams, kaip pir­ki­niai. Esą per pil­na­tį ap­si­pirk­da­mi dau­giau vis­ko no­ri­me, di­des­nius mai­šus na­mo par­si­tem­pia­me, o mė­nu­liui dy­lant ap­si­pir­ki­mo ape­ti­tas ma­žė­ja.

Pa­si­do­mė­ti „mė­nu­liš­ka“ te­ma pa­ska­ti­no šios sa­vai­tės pra­džio­je buvusi pil­na­tis, ke­li la­bai jau keis­ti in­te­re­san­tų skam­bu­čiai ir kaip tik per pil­na­tį pra­si­dė­ję Lie­tu­vos po­li­ti­niai įvy­kiai – mi­nist­rų pos­tų da­ly­bos.

Ar šios po­li­ti­nio tur­gaus dė­lio­nės bus nau­din­gos ša­liai? O gal grei­čiau – tik pa­čioms par­ti­joms. Ei­li­niam rin­kė­jui sun­kiai įkan­da­ma mįs­lė – kaip įma­no­ma vi­sai Lie­tu­vai stra­te­gi­nius mi­nist­rų pos­tus da­ly­ti ne pa­gal žmo­nių kom­pe­ten­ci­ją ir iš­ma­ny­mą, o pa­gal po­li­ti­nę pri­klau­so­my­bę.

Tik lai­kas pa­ro­dys, ar pil­na­tis bu­vo Lie­tu­vos po­li­ti­kų są­jun­gi­nin­kė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų