Nepripažįstant tvarkos, viena išeitis – teismas

Ukmergiškis Henrikas Gintautas kelerius metus atakavo rajono savivaldybę raštais, reikalaudamas pasinaudoti teise ir už buitines atliekas mokėti pagal jų sunaudotą kiekį.

 Kova už savo tiesą sprogo lyg oro burbulas. Gedimino Nemunaičio nuotr.


Tačiau panašu, kad pensininkas savo ataką ir nelygią kovą baigia.

Buvęs ilgametis medikas tvirtina per tris mėnesius sugebantis pririnkti vos pusę kilogramo nerūšiuojamų buitinių atliekų.

Kauno gatvėje privačiame name vienas gyvenantis 93 metų pensininkas pasakojo maisto ir sodo atliekas jau daug metų kompostuojantis. Nereikalingą popierių, plastmasę, stiklo tarą nuneša į netoliese esančius „varpelius“, skardines kaupia ir kartą metuose jas pats nuveža į metalo supirktuvę. „Neišrūšiuotas lieka tik riebaluotas celofanas“, – tikino ukmergiškis.

Per mėnesį – vos kilogramas

Jis paskaičiavo, kad pernai per metus prikaupė šiukšlių vos 10 kilogramų. Turi svarstykles, tad šiukšles pasvėrė. Nepaisant tokio atsakingo rūšiavimo, žmogus niekaip neišsireikalauja, kad galėtų mokėti mažiau, nei pagal dabar galiojančią tvarką iš jo reikalaujama.

Vietinės rinkliavos sąskaitos jam pernai ateidavo kaip ir kiekvienam ukmergiškiui – nurodoma suma ketvirčiui siekė apie 13 eurų.

Vyras tikina jau ne vienerius metus įrodinėjantis ir savivaldybei rašantis raštus, jog galiojanti tvarka suteikia teisę ir gyventojams mokėti už tiek atliekų, kiek jų sukaupia.

Perskaitė, kad tokią teisę jam suteikia Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatai. Jie skelbia, kad mokėtojas gali pasirinkti alternatyvų rinkliavos apskaičiavimo būdą pagal vežėjui faktiškai priduotų atliekų kiekį.

H. Gintautas pasakojo, kad pernai rajono savivaldybėje pavyko išsireikalauti, jog jis būtų įtrauktas į sąrašą Vietinės rinkliavos vartotojų, deklaruojančių vežėjui faktiškai priduodamų komunalinių atliekų kiekį.

Šiame sąraše šalia įmonių jo, kaip fizinio asmens, pavardė buvo vienintelė. Kitos sąraše – stambios rajono įmonės, tokios kaip UAB „Optimata“, „Likmerė“ „Ukmergės gelžbetonis“. Sąrašas savivaldybės administracijos direktoriaus buvo patvirtintas praėjusių metų gruodį.

Kaip ir įmonėms, taip ir pensininkui H. Gintautui vadovaujantis nustatyta tvarka šiemet reikėjo savo sunaudojamas buitines atliekas deklaruoti.

Apskaičiavo 6 centus

H. Gintautas deklaravo ir pats paskaičiavo, kad per 3 mėnesius už buitinių atliekų išvežimą jis turėtų mokėti 6 euro centus. Geranoriškai pats šią sumą padidino 10 kartų ir įrašė 0,61 Eur už ketvirtį.

Tačiau sulaukė atsakymo, kad jo deklaracija užpildyta netinkamai. Iš savivaldybės atkeliavusiame rašte nurodoma, kad vyras privalėjo deklaruoti daugiau atliekų, esą konteinerių iš gyventojų negalima vežti rečiau kaip 4 kartus per mėnesį.

H. Gintautas deklaraciją visaip taisė kelis kartus, tačiau vėl gavo atsakymą, kad mokestį, net ir savanoriškai 10 kartų padidinęs, užrašė per mažą.

Kad įtikintų ukmergiškį, neseniai su juo susitiko dviejų savivaldybės skyrių vedėjai, vienas specialistas ir administracijos direktorius.

H. Gintautas pasakojo, kad diskutavo su jais apie valandą, bet kompromiso nerado. Iš savivaldybės darbuotojų išgirdo, jog išlygų jam padaryti negalima. „Jaučiu, kad jie mane išbrauks iš to sąrašo.  Sakė – galiu bylinėtis teisme, bet kiek pinigų, kiek sveikatos reikia“, – tokios galimybės kratosi, tačiau savo tiesos laikosi vyras.

Tvarka galioja visiems

Visuotinės rinkliavos mokestis mūsų savivaldybėje patvirtintas prieš ketverius metus.

Rajono savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vilija Grabauskienė patikino, kad Seimo kontrolierius bei Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje yra patvirtinę, kad šiuo metu galiojantys Ukmergės rajono tarybos patvirtinti teisės aktai dėl visuotinės rinkliavos yra teisėti. Jų nerekomenduojama nei atšaukti, nei keisti.

Būtent dėl šios priežasties visi rajono gyventojai ir įmonės privalo laikytis patvirtintos tvarkos ir mokėti mokestį.

Deklaruoti neapsimoka

Su ukmergiškio H. Gintauto istorija puikiai susipažinęs, ne vieną valandą su juo bendravęs, ne vieną raštą rašęs skyriaus vyr. specialistas Valdas Rabazauskas patikino, kad mokėti buitinių atliekų mokestį tikrai galima pagal deklaruojamą buitinių atliekų kiekį.

Tokia teise šiuo metu naudojasi 10 didžiųjų mūsų rajono įmonių. Norą buvo pareiškęs ir vienintelis fizinis asmuo H. Gintautas. Tačiau, pasak V. Rabazausko, mažai buitinių atliekų suvartojantiems ukmergiškiams galimybė deklaruoti atliekų kiekius neapsimoka.

Priežastis ta, kad pagal galiojančią tvarką atliekų konteineris privalo būti išgabenamas ne rečiau kaip 3 kartus per mėnesį (anksčiau buvo 4 kartus). Pagal dabar galiojančią tvarką konteinerio sverti nėra galimybės.

V. Rabazauskas apgailestauja, kad vienintelis H. Gintautas nepripažįsta Ukmergės savivaldybėje galiojančios tvarkos. Vienintelė išeitis, kurią jam gali pasiūlyti, – kreiptis į teismą.

Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų