Kaip neįlūžti ir kaip elgtis įlūžus ledui

Ugniagesiai pratybose mokosi, kaip padėti įlūžusiam žmogui.  Ukmergės PGT nuotr. Ugniagesiai pratybose mokosi, kaip padėti įlūžusiam žmogui. Ukmergės PGT nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena taisykles, kurias būtina atminti visiems, nutarusiems pramogauti ar keliauti užšalusių vandens telkinių ledu.

Tvirtas ledas turi mėlyną arba žalią atspalvį. Balkšvą arba geltoną atspalvį turintis ledas – pavojingas. Žvejoti ar čiuožinėti ant ledo galima tik tada, kai jo storis yra daugiau kaip 7 cm, o grupei žmonių – nemažiau kaip 12 cm.

***

Prieš eidami ledu apsidairykite, ar nėra arti praminto takelio. Jeigu yra, eikite juo, nes ten jau išbandytas ledas. Eiti ledu reikia čiuožiant, neatitraukiant nuo jo kojų.

Trapesnis, plonesnis ledas dažnai būna tose vietose, kur įteka upeliai ar yra šaltinių. Ypač nepatikimas ledas, jeigu jame yra įšalusios šakos.

***

Eidami ledu aplenkite vietas, kur užnešta sniegu arba supustytos pusnys, nes po sniegu ledas būna daug plonesnis. Beje, ledo storis vandens telkiniuose ne visur būna vienodas. Ploniausias jis būna prie kranto, įlankose bei tose vietose, kur įteka upeliai.

Didelį pavojų visada kelia ir neseniai užšalusios eketės. Toks ledas gali įlūžti vos ant jo užlipus. Labai atsargiai reikia būti ir arti kranto, nes čia ledas visada silpnesnis, jame gali būti įtrūkimų.

Itin pavojingas ledas atodrėkio metu, nes tampa korėtas, minkštas ir sparčiai tirpsta. Vaikščioti tokiu ledu pavojinga. Jeigu sudavus lazda pasirodo vanduo, eiti juo negalima.

Eidami kuprinę neškite ant vieno peties. Jeigu lūžtų ledas, galėtumėte ją greitai nusimesti. Jeigu ledu eina grupė žmonių, būtina laikytis distancijos. Atstumas tarp jų turi būti nemažesnis kaip 5 m.

***

Jeigu ledas įlūžo, nepasiduokite panikai. Ropškitės ant jo iš tos pusės, iš kurios atėjote, o neplaukite pirmyn.

Visu svoriu neužgulkite ledo krašto. Ant jo reikia užšliaužti plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Stenkitės kaip galima daugiau užgulti ledą krūtine, atsargiai ant jo iškelti vieną koją, o paskui kitą.

***

Pamatę skęstantį žmogų, šaukite jam, kad skubate į pagalbą. Artintis prie eketės reikia labai atsargiai. Geriausia šliaužti, po savimi pasidėjus lentą. Negalima šliaužti prie eketės krašto, nes ledas įlūš, jeigu mėginsite skęstančiajam paduoti ranką ir jį ištraukti.

***

Ledas išlaiko žmogų tik už 3–4 m nuo eketės krašto. Skęstančiajam reikia ištiesti slidę, lazdą, lentą, virvę. Galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus. Gelbėjant reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę drabužiai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Saugiausia 2021-01-17 11:37
Neiti ant ledo ir neįluži, jei nera smegenų ir eini tai jokie
patarimai nepades.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų