Apsilankėme pas kaimynus

Molėtuose tikrai yra ką pamatyti... Molėtuose tikrai yra ką pamatyti...

Aldona KUZMIENĖ

Grupė LPŽA Ukmergės senjorų išsiruošė į išvyką – aplankė Molėtus. Mus pasitikusi gidė Andželika Laužikienė pasakojo daug įdomių faktų apie šį miestą bei jo apylinkes.

Istoriniuose šaltiniuose Molėtai pirmą kartą paminėti 1387 m. Iš pradžių tai buvo kaimas, vėliau – miestelis, 1956 m. tapo miestu. 1897 m. duomenimis, jame gyveno apie 80 proc. žydų tautybės žmonių. Miestas plėtėsi, tačiau buvo labai nuniokotas karo gaisrų, išlikę tik mūriniai raudonų plytų pastatai. Gidė pasakojo apie tuo metu gyvenusių žydų papročius, veiklą bei žiaurų susidorojimą su jų bendruomene.

Pasivaikščioję po miestą, stebėjomės, kiek įdomių objektų galima čia aplankyti: Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, raudonų plytų prekybos centrą, skulptūrų parką...

Pasimatavę Žvejo batus prie vandens telkinio ir įsiamžinę prie skulptūros, išvykome į Dubingius.

Livonijos kronikose pirmą kartą jie pažymėti 1334 metais. Sustojome prie rėmėjų ir fondo lėšomis atstatytos modernios bažnyčios, kuri tapo ir maldos namais, ir kultūros židiniu.

Dubingių piliakalnis – vienas didžiausių ir gražiausių Lietuvoje, stūksantis prie Asvejos ežero. Pilis pastatyta XIV–XVIII a. kaip Lietuvos kultūros, pramonės, gynybos centras, menantis karus su kryžiuočiais, susijusi su Vytauto Didžiojo, Mikalojaus Rudojo, Barboros Radvilaitės gyvenimu ir veikla. Ji Radviloms buvo svarbi – norėjo čia pasilaidoti. Jų norai išpildyti – 8 asmenų palaikai dabar ilsisi buvusios bažnyčios teritorijoje.

Apžiūrėjome piliavietę, išgirdome įdomų pasakojimą apie pilies kambarių paskirtį, čia gyvenusių didikų papročius, valgius, jų veiklą. Išgirdome Barboros Radvilaitės, slapta atvykusios į šią pilį, laiško tekstą, rašytą Žygimantui Augustui.

Įsitikinome, jog Molėtai šiandien tampa vis daugiau turistų dėmesio sulaukiančiu miestu. Džiaugiamės čia apsilankę ir dėkojame mūsų asociacijos vadovams už organizuotą turiningą išvyką.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų