Ukmergės tremtiniai aplankė Augustavą

Ukmergės tremtiniai aplankė Augustavą Kelionės dalyviai.

Aldona KALESNIKIENĖ

LPKTS Ukmergės filialo pirmininkė

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Ukmergės filialo nariai vyko susipažinti su kaimyninės Lenkijos Augustavo krašto įdomybėmis.

Ankstį ryte išvykę iš Ukmergės, kirtę Lietuvos–Lenkijos sieną, keliavome miškingu keliu, kur kadaise mėgo medžioti LDK kunigaikščiai. Gidas pasakojo apie lietuvių ir lenkų susipynusią istoriją, bendrus mūsų bruožus ir skirtumus.

Pasiekę istorija dvelkiančią vietą – atkurtą senovės baltų genčių jotvingių ir prūsų gyvenvietę – klausėmės P. Lukoševičiaus pasakojimų, grožėjomis originaliais mediniais nameliais, pilimis, akmeniniu baseinu, aukuru ir atkurtu partizanų bunkeriu...

Toliau vykome į Vygrių nacionalinį parką, kur lankėmės barokiniame vienuolyno ansamblyje. Aplankėme Vygrių bažnyčią, Kamaldulių vienuolyną, popiežiaus Jono Pauliaus II apartamentus. Užsukę į bažnyčios kriptą, matėme garsųjį „Mirties šokio“ paveikslą, požemiuose – vienuolių kapus. Nuo bokšto grožėjomis miškų žaluma ir tyvuliuojančių ežerų mėlyne.

Augustavas vadinamas Lenkijos šiaurės Venecija. Pavadintas jis LDK didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto vardu. Pavaikščioję po miestą, susipažinę su jo istorija, aplankėme ir vieną iš svarbiausių gamtos ir istorijos paminklų – 1824–1939 m. nutiestą Augustavo kanalą, jungiantį Vyslos ir Nemuno upes.

Plaukdami laivu Augustavo ežerynais ir įveikę kanalo šliuzą, pasiekėme Studzieničną. Ši vietovė garsi šuliniu su gydančiu vandeniu ir nuostabia koplyčia.

Pasiklausę istorijos apie šią vietovę, pajutę dvelkiančią ramybę, pasisėmę daug gerų įspūdžių, vėlai vakare grįžome namo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų