Autorės nuotr. Janė ir Algimantas pasakojo, kad mėlynių šiemet pavyksta rasti tik drėgnesnėse vietose – raistuose. Autorės nuotr. Janė ir Algimantas pasakojo, kad mėlynių šiemet pavyksta rasti tik drėgnesnėse vietose – raistuose.

Ukmergės turguje dabar – pats gamtos gėrybių metas. Prekiautojams tai – galimybė papildomai užsidirbti iš gamtos dovanų, o pirkėjams – įsigyti to, ko patys negali nei užsiauginti, nei prisirinkti.

Vaidota MAJŪTĖ

Trečiadienio rytą Ukmergės turguje oras jau gerokai įkaitęs. Prekybininkų, atrodo, daugiau nei pirkėjų. Vos įėjus pro turgaus vartus, akį traukia ant prekystalių išdėliotos gėrybės.

Pačiame priekyje po skėčiu sėdi ukmergiškiai sutuoktiniai Janė ir Algimantas, ant jų prekystalio išdėlioti stiklainiai su mėlynėmis ir bruknėmis. Bruknes surinko Krikštėnų apylinkėse, o mėlynių teko vykti į Labanoro girią Molėtų rajone.

Po praūžusios audros Širvintų rajone, kur buvo įprastos jų uogavimo vietos, uogų nelikę nė kvapo. Bruknes parduoda po 5 Eur, o mėlynes po 6 Eur už kilogramą. Orai šiemet nebuvo palankūs gausiam uogų derliui, pakenkė pavasario šalnos ir vėliau sekusi sausra. Tad uogų pavyksta rasti tik raistuose, kur drėgniau ir tankiau.

Miške sutuoktiniai pasakojo praleidžiantys apie 8 val. per dieną. Algimantas juokauja, kad žmona neleidžia išeiti iš miško, kol kibiro neprirenka. Gautos pajamos už parduotas uogas – reikšmingas priedas prie pensijos, tad uogų sezono prekiautojai kasmet labai laukia.

Avietes augina sode

Maloniai pasikalbėjusi keliauju toliau ir pasižadu grįždama namo nusipirkti uogų. Po valandėlės bruknių nebelikę, tad pirkau mėlynių.

Stasė iš Dainavos kaimo šįryt autobusu į turgų iš savo sodo atvežė 2 kilogramus aviečių. Už pusės kilogramo svorio uogų indelį prašo 2 Eur. Sako uogas skynusi net keletą valandų. Tikina, kad jos ekologiškos – netręšia, tik krūmus nupjauta žole apdeda.

Stasė pasakoja, kad avietėmis apsodintas apie 1 aras sodo ploto. Iš jo aviečių užtenka ir uogienėms, ir sultims, ir šaldymui bei lieka į turgų nuvežti. Stasė tikisi parduoti greitai ir suspėti į 13 val. namo parvešiantį autobusą. Tikriausiai jai pavyko, nes po keliolikos minučių nei Stasės, nei jos uogų jau nebebuvo.

Grybų dar negausu

Keliauju toliau link dengtų prekyviečių, ant kurių išdėlioti indeliai su braškėmis ir šilauogėmis. Už prekystalio šypsosi Jolanta iš Anykščių rajono, kuri savo nedideliame ūkyje užaugintomis uogomis prekiauja Ukmergės ir Anykščių turguose.

Vėlyvas braškes ji parduoda po 5,50 Eur už kg, o šilauoges – po 5 Eur už kg. Šalia uogų pūpsi nedidelė krūvelė grybų – raudonviršių ir baravykų. Tai – Anykščių rajono miško vaišės. „Grybų miške kol kas negausu ir jų reikia dairytis aukštesniuose žolynuose, nes miško samanų paklotė grybams per sausa“, – pasakoja Jolanta. Iš tiesų, apžvelgus turgavietę, kuklias vienetais pardavinėjamų grybų krūveles matau vos pas kelis prekybininkus.

Papildoma veikla

Netoliese savo užaugintomis šilauogėmis prekiauja ir mokytoja Rasa iš Dainavos, turinti net 300 krūmų ir už kilogramą uogų prašanti 6 Eur.

„Šiemet pasodinau dar 240 naujų kelmų“, – džiaugiasi ir uogų derliumi, ir papildoma veikla Rasa. Į šilauogių lauką ji kviečia atvykti pačius uogų mėgėjus ir jų prisiskinti.

Apžiūrėjusi uogas, pasisuku prie daržovėmis nukrautų prekystalių. Šie net linksta nuo bulvių, kopūstų, burokų, svogūnų, agurkų, pomidorų ir kitų gėrybių. Bulvių, priklausomai nuo dydžio bei veislės, galima įsigyti nuo 30 iki 80 ct už kilogramą.

Užaugo ir be lietaus

Prieinu prie daržovėmis prekiaujančios moters – tai Julė iš Atkočių kaimo. Savo 3 ha ūkyje jiedu su vyru augina ir parduoda įvairias daržoves. Paklausinėju kainų. Burokėlių kilogramas kainuoja 80 ct, kilogramas kopūstų – 1 Eur, svogūnų – 1,50 Eur, viena vidutinio dydžio cukinija – 1,50 Eur. Derliumi Julė nesiskundžia, tik štai morkos šiemet sunkiai auga – labai ilgai nedygo, tačiau pastaruoju metu, gavusios šiek tiek lietaus, pradėjo sparčiau augti, tad tikisi, kad iki rudens dar užaugs.

Ant gretimo prekystalio – kalnai agurkų ir pomidorų. Dabar pats šių daržovių sezono įkarštis. Šalia vienas kito agurkais ir pomidorais prekiaujantys ukmergiškis ir kėdainiškis ūkininkai konkuruoja ir klientus vilioja ne kainomis, o daržovių prekine išvaizda ir šypsenomis. Agurkų ar pomidorų kilogramą pas juos galima įsigyti už 1,50 Eur.

Ūkininkai tikina, kad, daržoves nuvežus į Vilnių, ten pirkėjai už jas moka daugiau.

Medus pinga

Nors toliau driekiasi eilės prekystalių su pramoninėmis prekėmis, drabužiais, žaislais ir taip toliau, šiai dienai puikių turgaus vaizdų ir emocijų jau gana...

Pasuku atgal turgaus vartų link, tačiau jau išeinančią mane užkalbina Ukmergės rajono bitininkas Vytautas Markauskas ir pasiūlo įsigyti medaus. Keliais aukštais sukrauti įvairiausių rūšių medaus stiklainiai, kvapnios tikro vaško žvakės, medaus koriai, bičių duonelė bei žiedadulkės saldžiu vaizdu ir kvapu gali suvilioti ne vieną pirkėją.

Vytautas laiko 70 avilių ir, nors šie metai bitininkystei buvo palankūs ir produkcijos išgavo daug, jaučiasi šiek tiek nusivylęs. „Viskas brangsta, pinigai nuvertėja, o medus pastaruosius keletą metų pinga“, – sako bitininkas. Jei prieš trejetą metų jo kilogramą galėjai parduoti už 10 Eur, dabar kilogramas medaus kainuoja 6–7 Eur. Tokį kainos mažėjimą nulėmė išaugusi medaus pasiūla.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų