Sunkios eismo sąlygos pažėrė įvykių

Į pagalbą įklimpusiesiems skubėjo kaimynai. Į pagalbą įklimpusiesiems skubėjo kaimynai.

Prasidėjus snygiui, keliuose fiksuojami eismo įvykiai.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė informavo, kad antradienio rytą 7.15 val. Molėtų plente, likus kilometrui iki Ukmergės, moters vairuojamas automobilis „Toyota“ nuvažiavo nuo kelio.

Tą patį rytą 6.47 val. važiuojant nuo Deltuvos pusės, prie miestelio kapinių nuo kelio į griovį nuvažiavo automobilis „Škoda“. Atvažiavę policijos patruliai sužinojo, kad slidžiame kelyje vairuotoja nesuvaldė transporto priemonės.

Pirmadienio vakarą, apie 23 val., kelio Kaunas–Zarasai–Daugpilis 75-ame kilometre vairuotoja dėl slidžios kelio dangos nesuvaldė automobilio „VW Golf“ ir atsitrenkė į atitvarus.

Apie 20 val. kelyje Siesikai–Ukmergė automobiliu „VW Transporter“ buvo kliudytas gyvūnas. Vairuotojas spėja, kad tai buvo elnias, kuris pats rimtų sužalojimų tikriausiai nepatyrė, nes iš įvykio vietos nušuoliavo. Tačiau automobilis nuo smūgio buvo apgadintas.

Antradienį 9 val. kelyje Ukmergė–Molėtai nuo kelio nuslydo ir pusiau apsivertė mikroautobusas „Renault Master“. Apie 22 val. tame pačiame kelyje prie pat įvažiavimo į miestą, keleivinis autobusas „Mercedes-Benz“ atsitrenkė į ant kelio nuvirtusį medį.

19.40 val. Deltuvos seniūnijos Milašiūnų kaime automobilis užblokavo kelią negalėdamas pajudėti. Apie 19 val. pranešta, kad važiuojant link Jonavos ant kelio užvirtęs medis, o netoli Krikštėnų kaimo ant kelio guli net keli medžiai. Vakare netoli Graužiečių medis užkrito ant automobilio „Audi“.

Policija tądien gavo ir daugiau pranešimų apie nuvirtusius medžius Lyduokių, Vidiškių seniūnijose, Gruodžio 17-osios gatvėje, Ukmergėje.

Panašūs pranešimai policijoje pasipylė ir trečiadienį. Vairuotojai informavo apie medžius, ant kelio užvirtusius Veprių seniūnijoje, sodų bendrijose, Lyduokių seniūnijoje, kelyje link Žemaitkiemio, leidžiantis nuo Graužiečių kalno, netoli Dukstynos kapinių. 

Laimei, visų šių įvykių metu žmonės nenukentėjo.

Išbandymai vairuotojams

Pasak draudimo bendrovės BTA Ekspertizių skyriaus vadovo Andriaus Žiukelio, žiemą vairuotojams tenka nuolat priminti, kaip važiuoti slidžia kelio danga.

„Šios savaitės orų prognozė išties privertė sunerimti dėl gyventojų saugumo. Todėl visų prašėme likti namie arba kuo labiau apriboti keliones automobiliu. Dėl galimų spūsčių rekomenduojame į keliones išsiruošti anksčiau nei įprasta“, – sako jis.

Patekus į smulkų eismo įvykį, anot eksperto, jei aplinkybės aiškios ir dalyviams nekyla klausimų, reikėtų kuo skubiau užpildyti eismo įvykio deklaraciją, nufotografuoti transporto priemonių pažeidimus bei įvykio vietą ir patraukti automobilius. Tokiu būdu mažiau nepatogumų patirs kiti eismo dalyviai.

Prieš sėdant į automobilį, būtina kruopščiai nuvalyti sniegą, nugrandyti apledėjusius langus, kad matomumas būtų kuo geresnis ir važiuojant sniegas nekristų ant priekinio stiklo.

Pasirinkite tinkamą greitį

„Kai kyla didelė tikimybė užklimpti sniege ir yra prastas sukibimas su kelio danga, švelniai įsibėgėkite, važiuokite mažomis apsukomis ir kuo greičiau įjunkite aukštesnę pavarą. Labai svarbu kuo greičiau perjungti antrą pavarą – taip sumažinamas ratų slydimas. Pasirinkite tinkamą ir saugų greitį, taip pat patarčiau išlaikyti keliskart didesnį atstumą nuo priešais važiuojančios transporto priemonės, nes automobilio stabdymo kelias ant apsnigtos bei apledėjusios dangos yra gerokai ilgesnis“, – aiškina ekspertas.

Pasak jo, ruošiantis kilti įkalnėn, reikėtų laikytis saugaus atstumo, kad būtų sudarytos visos galimybės palaikyti pastovų greitį be pavaros keitimo. Pavojingoje įkalnėje derėtų leisti visiškai užkilti priekyje važiuojančiam automobiliui ir tik tada važiuoti pačiam. Norint važiuoti žemyn, jis pataria naudoti žemą pavarą ir stengtis išvengti stabdymo, nebent tai būtina. Automobilių su mechaninėmis pavarų dėžėmis vairuotojams derėtų vengti važiavimo laisva eiga. Tai ypač svarbu leidžiantis nuo kalnų bei posūkiuose. Nevažiuojant laisva eiga, automobilis išliks šiek tiek stabilesnis.

Dauguma automobilių gatvėse jau turi įvairias elektronines sistemas, padedančias vairuotojams suvaldyti automobilius. Viena svarbiausių slidžiame kelyje yra ABS, kuri neleidžia užblokuoti ratų intensyviau stabdant. Prireikus staigiai stabdyti, vairuotojui telieka spausti stabdžių pedalą iki galo. Jei automobilis neturi šios sistemos, reikėtų stabdyti su trumpais pertrūkiais, pulsuojančiai.

Antra sistema, kurią jau turi daug automobilių – elektroninė stabilumo sistema. Jos funkcija – padėti suvaldyti pradėjusį slysti automobilį. Anot eksperto, vairuoti automobilį reikia ta kryptimi, kur ir norima važiuoti.

„Sumažinti greitį reikėtų dar iki posūkio, kad pačiame posūkyje nereikėtų stabdyti. Jei automobilis parado sukibimą su kelio danga ir ima slysti, svarbu nepanikuoti, tokiu atveju patartina nespausti akseleratoriaus, nestabdyti ir nenuleisti rankų nuo vairo“, – pataria A. Žiukelis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų