Vilkas – kiekvieno medžiotojo geidžiamas laimikis

Šio sezono metu Lietuvoje sumedžiota 190 vilkų.  Aplinkos ministerijos nuotr. Šio sezono metu Lietuvoje sumedžiota 190 vilkų. Aplinkos ministerijos nuotr.

Šiam medžioklės sezonui nustatytas 190 vilkų sumedžiojimo limitas baigtas išnaudoti. Ukmergės medžiotojai per sezoną sumedžiojo net 11 vilkų.

Aplinkos ministerija skelbia, kad iš viso vilkų buvo sumedžiota 47 rajonų savivaldybėse. Daugiausia – Kėdainių rajone – 13, po 12 vilkų – Anykščių ir Rokiškio rajonuose, o Ukmergės rajone – 11 vilkų.

Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklėse nustatyta, kad vilkus medžioti galima nuo spalio 15 d. iki kovo 31 d., tačiau, išnaudojus nustatytą limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau.

Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas, žuvininkas Arūnas Pračkaila pasakojo, kad mūsų medžiotojams šiemet vilkų medžioklė buvo kaip niekada anksčiau sėkminga. Tai – vienas geriausių rezultatų Lietuvoje ir vienas geriausių, lyginant su ankstesniais metais, mūsų rajone.

„Vertinant patirtas žalas, nustatytas limitas yra dar per mažas, nes vilkų populiacija didėja“, – pasakojo A. Pračkaila. Pasak jo, kadangi šio sezono metu daugiausia sumedžiota jauniklių, populiacijos mažėjimui tai didelės įtakos nepadarys. Medžiotojų būrelių ir klubų pateiktais duomenimis, daugiausia pilkių sumedžiota Veprių apylinkėse – 3, kitose – po 1 ar kelis.

 Pašnekovas sako, kad vilkas yra kiekvieno medžiotojo geidžiamas laimikis. Jo trofėjus – kailis – paprastai išdirbamas, kabinamas ant sienos ar tiesiamas ant grindų. Kas turi lėšų, užsisako pagaminti ir šio žvėries iškamšą.  Vilko, kaip ir kitų plėšrūnų (lapių ar usūrinių šunų), mėsa nenaudojama.

A.Pračkaila pasakojo, kad šalyje didėja ne tik vilkų populiacija, labai smarkiai padaugėjo ir elnių. Mano, kad lyginant su praėjusiais metais, šių gyvūnų skaičius padidėjo 2,5 karto.

Šiuo metu, kai dėl afrikinio kiaulių maro šernai miškuose tapo retenybė, pagrindinis medžiotojų laimikis varyminės medžioklės metu – elniai.

Tačiau varyminė medžioklė šią savaitę pasibaigė. Gyvūnus medžioti varant leidžiama nuo spalio 15 d. iki sausio 31 d., atsižvelgiant į Medžioklės taisyklėse nustatytus atskirų medžiojamųjų gyvūnų rūšių medžioklės terminus. Lapes, mangutus, kanadines audines, miškines ir akmenines kiaunes, juoduosius šeškus medžioti, varant ne miškuose, leidžiama nuo spalio 15 d. iki kovo 31 d.

Primename, kad informacija apie kiekvieną sumedžiotą vilką elektronine forma Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai turėjo būti pateikiama per 12 val. Medžiotojai raginti, prieš vykstant medžioti, pasitikslinti, ar dar neišnaudotas nustatytas vilkų sumedžiojimo limitas.

2019–2020 m. vilkų medžiok-lės sezonas baigėsi sausio 16 d., o 2020–2021 m. – kovo 9 d. Tam įtakos turėjo dėl pandemijos paskelbtas karantinas, kai buvo draudžiama judėti tarp savivaldybių.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų