Apyvarpės uždegimas. Kas jį sukelia ir kokį gydymą rinktis?

Apyvarpės uždegimas yra viena iš labai nemalonių lytinių organų ligų, kuri gali kelti daug diskomforto ir skausmo. Vis dėlto, daugelis vyrų stengiasi šią problemą ignoruoti ar slėpti, o tai gali sukelti dar didesnių sveikatos, ar psichologinių problemų. Todėl šiandien norime plačiau aptarti apyvarpės uždegimo simptomus, priežastis ir gydymo būdus. Tikimės, jog padėsime daugiau suprasti apie šią ligą.

Ką turime suprasti?

Apyvarpės uždegimas gali būti bakterinis ar grybelinis. Bakterinio apyvarpės uždegimo simptomai gali apimti paraudimą, patinimą, skausmą ar nemalonų kvapą. Grybelinis apyvarpės uždegimas dažniausiai pasireiškia baltomis, niežtinčiomis dėmėmis ant  apyvarpės,  paraudimu ir patinimu. Jei jaučiate vieną ar kelis iš šių simptomų, kreipkitės į gydytoją, kad išsiaiškintumėte priežastis.

Apklausos rodo, jog vyrams tai yra itin jautri tema ir ne visi pasiryžta kreiptis pas gydytojus iš karto. Dažniausiai kreipiamasi kai jau liga yra yra pažengusios stadijos ir ją gydyti reikia didesnių pastangų.

Šios ligos sukelėjai

Apyvarpės uždegimo priežastys gali būti daugybė: prastas higienos lygis, padidėjęs drėgmės lygis, per greitai pasirinktas lytinių santykių tempas ir kt. Kad išvengtumėte apyvarpės uždegimo, turite laikytis kelių taisyklių.

  • Pirmiausia, rūpinkitės lytinių organų higiena ir reguliariai plaukite apyvarpę.
  • Antra, naudokite kokybiškus prezervatyvus lytinio kontakto metu, kad apsisaugotumėte nuo bakterijų ir kitų patogenų.
  • Trečia, vengti aukštos drėgmės  aplink apyvarpę: dažniausiai tai sukelia didelis prakaitavimas ar netinkamas apatinis trikotažas.

Gydymo būdas priklausys nuo uždegimo tipo

Jei yra bakterinis apyvarpės uždegimas, dažniausiai skiriamas antibiotikų kursas, padedantis slopinti bakterijas ir panaikinti infekciją organizme. Grybelio sukeltas apyvarpės uždegimas gali būti gydomas tepalais ar kapsulėmis, skirtais kovoti su grybeline infekcija. Ypač sunkiais atvejais, kai uždegimas pažengęs, gali būti rekomenduojamas chirurginis gydymas, pašalinant apyvarpės dalį. Tačiau tai yra kraštutinis atvejis, kai niekas kitas daugiau nepadeda. Jis atliekamas taikant vietinę anesteziją, o atsigavimo laikotarpis yra trumpas.

Kiek laiko gali trukti gydymas?

Gydymo trukmė priklauso nuo uždegimo sunkumo ir tipo. Paprastai daugumą bakterinių uždegimų galima išgydyti per savaitę, tinkamai vartojant antibiotikus. Grybelinius uždegimus paprastai reikia ilgiau gydyti prieš grybeliniais preparatais. Bet kuriuo atveju svarbu griežtai laikytis gydytojo nurodymų ir baigti paskirto vaistų vartojimo kursą. Kiekvienas atvejis individualus.

Vis dėlto, sveikatos specialistai visada pataria laikytis paprastų higienos taisyklių ir išvengti apyvarpės uždegimo, negu ieškoti gydymo po simptomų pasireiškimo:

  1. Visuomet praktikuoti saugius lytinius santykius.
  2. Laikykitės tinkamos lytinių organų srities ir apyvarpės higienos. Plauti lytinius organus reikia kiekvieną dieną.
  3. Dėvėkite patogius, orui pralaidžius apatinius drabužius. Geriausias pasirinkimas yra medvilnė.
  4. Venkite aptemptų drabužių, kurie gali sulaikyti bakterijas ir prakaitą.
  5. Valgykite subalansuotą mitybą, kurioje gausu vitaminų ir mineralų.

Jei jums kelia nerimą bent vienas iš apyvarpės uždegimo simptomų, būtinai kreipkitės į gydytoją. Taigi, rūpinkitės savo sveikata ir atsakingai elkitės, kad išvengtumėte nemalonių lytinių organų infekcijų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų