Meno vadovei – kūrybinio jubiliejaus vainikas

Gra­žų dar­bo su­kak­ties ju­bi­lie­jų šie­met mi­ni Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro Sli­žių fi­lia­lo me­no va­do­vė Sta­sė No­vi­kie­nė. Pa­mi­nė­ti jos 40 kū­ry­bi­nės veik­los ju­bi­lie­jaus į Sli­žius su­gu­žė­jo drau­gai, bi­čiu­liai, bu­vę ir esa­mi ben­dra­dar­biai. Vi­si vien­bal­siai ti­ki­no – toks ta­len­tin­gas ir kū­ry­bin­gas žmo­gus – di­de­lė lai­mė kiek­vie­nai ben­druo­me­nei.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio ir asmeninio archyvo nuotr. Pas­ta­rų­jų me­tų S. No­vi­kie­nės su­bur­tas kū­ry­bi­nis per­liu­kas – Sli­žių fol­klo­ro an­sam­blis „Sie­ma­nys“.

Sta­sė No­vi­kie­nė, vi­sų mei­liai va­di­na­ma Sta­se­le, į Sli­žius at­vy­ko 1970 me­tais. Vos prieš me­tus du­ris bu­vo at­vė­rę nau­ji kul­tū­ros na­mai. Tuo­met – vie­ni nau­jau­sių, mo­der­niau­sių res­pub­li­ko­je.

Sa­lo­mė­jos Nė­ries ko­lū­kiui, o tuo pa­čiu ir vi­sam Sli­žių kul­tū­ri­niam gy­ve­ni­mui va­do­va­vo Ste­po­nas Jan­ke­liū­nas. Kul­tū­rai jis sky­rė di­džiu­lį dė­me­sį, tad šil­tai ir džiaugs­min­gai su­ti­ko jau­nu­tę dar­buo­to­ją.

Sta­se­lė la­bai ge­rai pri­si­me­na pir­mus žings­nius Sli­žiuo­se. „Ro­žy­nai, šil­tai pa­si­ti­kęs pir­mi­nin­kas, ge­rų žmo­nių bu­vi­mas pa­da­rė ma­ne to­kią drą­sią“, – pa­sa­ko­jo il­ga­me­tė me­no va­do­vė, įvai­rių ren­gi­nių or­ga­ni­za­to­rė, dau­ge­lio ko­lek­ty­vų va­do­vė bei pe­da­go­gė S. No­vi­kie­nė.

 

02-04-2_straipsnio_2_nuotr

Taip Sta­sė No­vi­kie­nė akor­de­o­ną mik­li­no prieš ke­lis de­šimt­me­čius.


Su di­džiau­sia mei­le pir­muo­sius jau­nos ko­le­gės žings­nius lig šiol pri­si­me­na tuo­me­ti­nė kul­tū­ros na­mų di­rek­to­rė Al­bi­na Ve­re­nie­nė. Jos at­min­ty­je – pir­mie­ji kon­cer­tai, pir­mie­ji ren­gi­niai. „Kul­tū­ri­nis gy­ve­ni­mas kai­me ko­lū­kių lai­kais bu­vo la­bai ak­ty­vus“, – 1970-uo­sius pri­si­me­na A. Ve­re­nie­nė.

Į Sta­se­lės kū­ry­bi­nio dar­bo ju­bi­lie­jų at­vy­ku­si sos­ti­nė­je gy­ve­nan­ti tuo­me­ti­nė šo­kių va­do­vė Vir­gi­ni­ja Ge­ze­vi­čie­nė sa­kė: „Sli­žių kul­tū­ri­nis gy­ve­ni­mas ir Sta­se­lė bu­vo ne­at­sie­ja­mi...“

O ko­lū­kiui va­do­va­vęs S. Jan­ke­liū­nas pri­si­me­na Sta­se­lę ne tik kaip ta­len­tin­gą mu­zi­kan­tę, me­no va­do­vę, bet la­bai sma­gią ir la­bai gra­žią mo­te­rį.

Ju­bi­lie­ji­nė­je šven­tė­je vi­sus ke­tu­ris Sta­se­lės dar­bo de­šimt­me­čius ap­žvel­gę bu­vę ir esa­mi jos bi­čiu­liai at­vi­ra­vo, jog sun­kiau­sias mū­sų ša­lies kul­tū­rai bu­vo pir­ma­sis ne­pri­klau­so­my­bės at­kū­ri­mo de­šimt­me­tis. Tuo­met ne­pri­klau­so­my­bę įgi­jo­me, bet kul­tū­ra ta­po po­duk­ra – šal­ti kul­tū­ros na­mai, vi­siš­kas lė­šų ne­bu­vi­mas. Daug kas iš kai­mo švie­suo­lių tuo­met nu­lei­do ran­kas – tik ne Sta­se­lė. Ji ir šal­to­se pa­tal­po­se su­ge­bė­jo žmo­nių šir­dy­se įžieb­ti ši­lu­mą.

 

02-04-2_straipsnio_3_nuotr

Sta­se­lė – vi­sų Vep­rių kraš­to ren­gi­nių sie­la.


40 me­tų dar­bo naš­ta – Sta­se­lei vi­sai ne naš­ta. Ji lig šiol ver­da su­ma­ny­muo­se. Per gy­ve­ni­mą iš­ug­džiu­si ne vie­ną kar­tą dai­ną ir mu­zi­ką pa­mi­lu­sių žmo­nių, ir to­liau mo­ko vai­kus. Šiuo me­tu mo­ko ma­žuo­sius ti­ky­bos, va­do­vau­ja fol­klo­ri­niam ko­lek­ty­vui „Sie­manys“, Vep­rių cho­rui, baž­ny­čios cho­rui.

„Ne vien iš­dirb­tais me­tais ma­tuo­ja­mas žmo­gaus dar­bi­nis ke­lias, bet ir pro­fe­sio­na­lu­mu“, – taip apie Sta­se­lę at­si­lie­pia dar vie­nas vep­riš­kis Vin­cas Luk­ša.

Dai­ną ir mu­zi­ką pa­mi­lo ne tik S. No­vi­kie­nės ug­do­mi Vep­rių, Sli­žių kraš­to vai­kai, bet ir jos duk­ros, anū­kė. Duk­ra In­gri­da pa­si­rin­ko ma­mos ke­lią – yra Sli­žių kul­tū­ros ren­gi­nių or­ga­ni­za­to­rė.

 

02-04-2_straipsnio_4_nuotr

Vep­rių se­niū­nė Da­lė Ur­bo­nie­nė, lin­kė­da­ma Sta­se­lei Die­vo pa­lai­mos, at­sklei­dė ir dar dau­giau ju­bi­lia­tės nuo­pel­nų sa­vam kraš­tui.  Vep­rių Kal­va­ri­jų kom­pak­ti­nė plokš­te­lė – taip pat su­kak­tu­vi­nin­kės dar­bo re­zul­ta­tas.

Pa­svei­kin­ti S. No­vi­kie­nės ju­bi­lie­jaus pro­ga at­vy­ko ir Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro ko­lek­ty­vas, puoš­nius ka­ro­lius ir pa­dė­kos raš­tą jai pa­do­va­no­jo ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų