Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Už lan­go – žie­ma. Ta­čiau aky­liau­si gam­tos ste­bė­to­jai pa­ta­ria – jau dai­ry­ki­tės pir­mų­jų pa­va­sa­rio po­žy­mių. Nuo me­tų pra­džios be­veik dviem va­lan­dom pail­gė­ju­si die­na, iš už de­be­sų daž­niau iš­si­va­duo­jan­ti sau­lė nu­krei­pia vis šil­tes­nius spin­du­lius. Pa­sie­kia jie ne tik mū­sų pa­kau­šius – be­veik kas­dien klam­po­ja­me per pa­žliu­gu­sį snie­gą, nuo sto­gų nu­ka­ra bė­gan­čios var­vek­lių no­sys.

De­ja, ir pa­tys no­si­mis šniurkš­čio­ja­me. Taip jau įpras­ta, kad ato­drė­kius ly­di vi­so­kios per­ša­li­mo li­gos ir dau­ge­lio bau­bas – gri­pas. Jau an­trą sa­vai­tę gy­ve­na­me gri­po epi­de­mi­jos są­ly­go­mis. Vie­na po ki­tos tuš­tė­ja mo­kyk­los – li­ga iš­gul­dė vai­kus bei pe­da­go­gus. Vie­nos mo­kyk­los di­rek­to­rė guo­dė­si, kad dar­bin­gų mo­ky­to­jų be­veik ne­li­ko – jei in­fek­ci­ja ir ap­lenk­tų mo­ki­nius, vis tiek tek­tų mo­kyk­lą už­da­ry­ti.

An­trą sa­vai­tę tę­sia­si ir ka­ran­ti­nas li­go­ni­nė­je. Ta­čiau ne pa­slap­tis, kad lan­ky­to­jai ne­re­tai ieš­ko ap­lin­ki­nių ke­lių į pa­la­tas. Ne­pa­gal­vo­ja, kad ir taip jau ser­gan­tiems ar­ti­mie­siems kar­tu su apel­si­nu ar obuo­liu ga­li at­neš­ti ir in­fek­ci­ją. Jei pa­tys dar „ne­pra­ri­jo­me“ to nie­ka­dė­jo – aukš­tą tem­pe­ra­tū­rą, kau­lų lau­žy­mą, sil­pnu­mą su­ke­lian­čio vi­ru­so, tai la­bai jau įta­riai žval­go­mės į par­duo­tu­vė­je už nu­ga­ros kos­čio­jan­tį ar čiau­din­tį pir­kė­ją. Ži­nia, me­di­ci­ni­nės kau­kės epi­de­mi­jos me­tu ne­pri­va­lo­mos...

Va­sa­rio 4-oji – Pa­sau­li­nė ko­vos su vė­žiu die­na. Spau­do­je, te­le­vi­zi­jo­je kal­ba­ma apie vie­ną skau­džiau­sių am­žiaus rykš­čių – vė­žį. Žiau­ri sta­tis­ti­ka – per de­šimt me­tų on­ko­lo­gi­nių li­gų pa­dau­gė­jo de­šim­te­rio­pai. Su­tei­kian­ti vil­ties sta­tis­ti­ka – dau­ge­lio vė­žio for­mų pa­gy­do­mos net 80 pro­cen­tų vi­sų at­ve­jų. Pa­grin­di­nė są­ly­ga – tu­ri­me li­gą at­ras­ti kuo anks­tes­nė­je sta­di­jo­je. Tai me­di­kų pri­mi­ni­mas: ne­bū­ki­me ir pa­tys abe­jin­gi sa­vo svei­ka­tai.

Sa­vait­ga­lį uk­mer­giš­kių lau­kia links­my­bės. Net dvi žie­mos šven­tės – prie mies­to sta­dio­no ir Del­tu­vo­je – kvie­čia šeš­ta­die­nį. Ak­ty­vus po­il­sis me­ta iš­šū­kį epi­de­mi­jai.

Šio­mis die­no­mis gaiš­ti lai­ką gam­tos ste­bė­ji­mams ar sirg­ti – per di­de­lė pra­ban­ga Sei­mą štur­muo­jan­tiems po­li­ti­kams. Jiems pa­va­sa­ris la­biau­siai aso­ci­juo­ja­si su ko­vą įvyk­sian­čiais rin­ki­mais.

Įro­dy­ti Uk­mer­gės rin­kė­jams, kad bū­tent jis yra ge­riau­sias, nau­din­giau­sias, kad jam tu­ri­me ati­duo­ti sa­vo bal­są, li­ko ma­žiau nei mė­nuo. Tai­gi, vi­so­kie ma­si­niai ren­gi­niai – po­li­ti­kui dar vie­na pro­ga pa­de­monst­ruo­ti sa­vo iš­ti­ki­my­bę liau­džiai prie ben­dro suo­di­no ga­ruo­jan­čios ko­šės ar ar­ba­tos ka­ti­lo.

Ant­ra­die­nį baž­ny­čio­se bu­vo šven­ti­na­ma duo­na. Ti­ki­ma, kad šv. Ago­tos duo­nos ga­ba­lė­lis tu­rė­tų sau­go­ti na­mus nuo gais­rų, li­gų, pa­si­im­tas į ke­lio­nę – nuo ne­ti­kė­tų ne­lai­mių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų