Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Moks­li­nin­kai tei­gia, kad žmo­gaus akis su­ge­ba at­skir­ti mi­li­jo­nus at­spal­vių. Aiš­ku, tai ne­reiš­kia, kad są­mo­nin­gai su­pran­ta­me, kuo ap­lin­ko­je vie­nas at­spal­vis ski­ria­si nuo ki­to. Tie­siog akis ski­ria pa­są­mo­nin­gai ir per­duo­da į sme­ge­nų cen­trus. O re­zul­ta­tas į są­mo­nę grįž­ta emo­ci­jo­mis...

Tik­riau­siai pa­ti gam­ta su­gal­vo­jo, kaip mums šį sa­vo ge­bė­ji­mą pa­si­tik­rin­ti, ir gau­sy­be ne­įti­kė­ti­nų at­spal­vių nu­ta­pė ru­de­nį. Pas­ta­ro­sio­mis die­no­mis ir taip jau spal­vo­tą ru­de­ni­nį pei­za­žą sau­lė­tos bo­bų va­sa­ros die­nos pa­ver­tė be­si­mai­nan­čiu ka­lei­dos­ko­pu.

 

Ta­čiau ši pri­vile­gi­ja duo­ta tik re­gin­čioms akims. O juk eg­zis­tuo­ja ir ki­tas – tam­sus pa­sau­lis.

Kas­met spa­lio 15-ąją mi­ni­ma Pa­sau­li­nė bal­to­sios laz­de­lės die­na. Bal­to­ji laz­de­lė va­di­na­ma ne­re­gio drau­ge – jo­mis nau­do­da­mie­si ak­lie­ji mo­ko­mi vaikš­čio­ti, orien­tuo­tis ap­lin­ko­je.

Šia die­na sie­kia­ma at­kreip­ti dė­me­sį į žmo­nių su re­gė­ji­mo ne­ga­lia pro­ble­mas, re­gos su­tri­ki­mo prie­žas­tis, kad bū­tų ga­li­ma iš anks­to už­kirs­ti ke­lią li­gai.

Su pa­si­au­ko­ji­mu, at­jau­ta su­si­ju­si ir spa­lio 15-ąją mi­ni­ma Šv. Te­re­sės die­na. Spa­lio 16-ąją, mi­nint Pa­sau­li­nę mais­to die­ną, už­si­brėž­tas už­da­vi­nys ko­vo­ti su ba­du, plės­ti že­mės ūkį. Iš 7 mi­li­jar­dų pa­sau­ly­je gy­ve­nan­čių žmo­nių ba­dau­ja apie 800 mi­li­jo­nų.

Pa­sau­li­nę mais­to die­ną švęs­ti pa­siū­lė Mais­to pro­duk­tų ir že­mės ūkio or­ga­ni­za­ci­ja. Šią ini­cia­ty­vą pa­rė­mė Jung­ti­nių tau­tų or­ga­ni­za­ci­ja. Tą­dien ren­gia­mos ne­mo­ka­mo mai­ti­ni­mo, pa­ra­mos ak­ci­jos.

Ta­čiau ne­pri­tek­lius – ne vie­nin­te­lis da­ly­kas, į ku­rį nu­kreip­tas šių or­ga­ni­za­ci­jų žvilgs­nis. Tarp­tau­ti­nės mais­to die­nos me­tu sie­kia­ma at­kreip­ti vi­suo­me­nės dė­me­sį ir į svei­ką mi­ty­bą.

Ne­sku­bė­ki­me nu­ė­ję į mais­to pre­kių par­duo­tu­vę į krep­šį krau­ti bet ko. Ne­pa­tin­gė­ki­me, per­skai­ty­ki­me ati­džiau pro­duk­to su­dė­tį. Gal ne vie­nas nu­steb­si­me, kad pa­pras­tai, at­ro­dy­tų, ban­de­lei su ci­na­mo­nu iš­kep­ti ga­min­to­jams net ke­lio­li­kos vi­so­kių E ga­li pri­reik­ti...

Su bo­bų va­sa­ra plūs­te­lė­ju­si ši­lu­ma ir gra­žių emo­ci­jų at­ne­šė, ir ma­te­ria­li­nės nau­dos ne­pa­šykš­tė­jo. Dau­ge­ly­je dau­gia­bu­čių stai­ga at­ša­lo mė­ne­sio pra­džio­je pra­dė­ję šil­ti ra­dia­to­riai. Ir pri­va­čių na­mų ka­mi­nai ne­be to­kiu tirš­tu dū­mu spjau­do­si. Vie­ną ki­tą li­tą su­tau­py­si­me.

Mies­te įreng­ta ke­le­tas nau­jų bui­ti­nių at­lie­kų aikš­te­lių – šiuo­lai­kiš­kos, trin­ke­lė­mis iš­klo­tos, tvo­re­lė­mis ap­tver­tos, tu­jo­mis ap­so­din­tos.

Ar ne lai­kas ir mums mo­ky­tis šiuo­lai­kiš­kai at­si­kra­ty­ti šiukš­lė­mis? Ne vers­ti vis­ko iš ei­lės į kon­tei­ne­rį, o rū­šiuo­ti, kom­pos­tuo­ti. Tuo la­biau, kad ir ru­de­nį ore tvy­ran­tis kva­pas pri­me­na – la­pai, dar­žo, gė­ly­no at­lie­kos pū­na. Su­krau­ki­me pa­tvo­ry krū­vą – pa­va­sa­rį so­di­nu­kus kom­pos­tu pa­le­pin­si­me.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų