Kilnus apsisprendimas sujaudino net medikus

Ukmergės ligoninėje mirusios moters akys ir inkstai kažkam suteikė regėjimo ir visaverčio gyvenimo viltį. Po penktadienį atliktos transplantologinės ope-racijos tuo džiaugiasi Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka. Ukmergės ligoninės Anesteziologijos-reanimacijos skyriaus vedėja...

 

...Aušra Rozevičienė pasakojo, kad penktadienį į jų skyrių buvo atgabenta galvos smegenų insultą patyrusi moteris. Pacientė buvo komos būklės. Medikai įtarė galvos smegenų mirtį. Tai patvirtino kompiuterinio tomografo tyrimas.

„Esame labai dėkingi pacientės sūnui, kuris sutiko paaukoti visus mamos organus“, – pasakojo skyriaus vedėja.

Apie situaciją iš karto buvo pranešta Nacionaliniam transplantacijos biurui. Į Ukmergės ligoninę apie 19 valandą iš sostinės skubiai atvyko 7 specialistų komanda.

Transplantacijai tiko moters akys ir inkstai. Buvo skubiai atlikta operacija. Tikimasi, kad šie organai suteiks kažkam šviesos ir  gyvenimo viltį.

Skyriaus vedėja pasakojo, kad iš esmės tokia situacija, kai iš jų ligoninės išgabenami transplantacijai tinkantys organai, nėra naujiena. Tokių operacijų būta: per pastaruosius dvejus metus Ukmergėje tai – trečias efektyvus donoras.

Tačiau nauja tai, jog galvos smegenų mirtis buvo nustatyta paprastesniu – kompiuterinės tomografijos būdu.

Anksčiau buvo būtinas sudėtingesnis, Ukmergėje neatliekamas, kompiuterinės tomografijos angiografijos skenavimas. Tam prireikdavo net 48 valandų ir organus išsaugoti rečiau pavykdavo.

Siekiant skatinti organų donorystę, šiemet Sveikatos apsaugos ministerija supaprastino tyrimo reikalavimus. Dabar galvos smegenų mirtį galima atlikti ir mūsų ligoninės turimu tomografu. Tokiu būdu laikas, per kurį konstatuojama mirtis, sutrumpėja iki 12 valandų ir tai padeda išlaikyti gyvus organus.

A. Rozevičienė pasakojo, jog jai jau ne kartą teko susidurti su kategoriška artimųjų nuostata, kuomet prašoma paaukoti artimojo organus. „Tikrai neleisiu pjaustyti“, – teko išgirsti pareiškimus.

Šis atvejis, kai jaunas žmogus nepasielgė savanaudiškai, leidžia spėti, kad situacija organų donorystės srityje keičiasi. „Esam tam žmogui labai dėkingi“, – sakė medikė.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad nuo kovo 5-osios, kai vienerių metų Estrėjai Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose buvo persodinta bendraamžio iš Prancūzijos širdis, Lietuvoje penkias dienas iš eilės buvo sulaukta pranešimų apie konstatuotą smegenų mirtį.

Pastebima, kad didelio atgarsio sulaukusios istorijos suaktyvina donorystės procesą – gydytojai aktyviai įsitraukia į donorystės procesą, žmonės, paskatinti plačiai nuskambėjusių istorijų, aktyviau diskutuoja apie pritarimą organų donorystei.

Kovo 5–15 dienomis atlikta dešimt transplantacijos operacijų iš mirusių donorų: 1 širdies, 1 kepenų, 4 inkstų, 4 ragenų transplantacijos.

Iš viso šiais metais užregistruoti 25 potencialūs donorai (pernai per tą patį laiką – 22), efektyviais donorais tapo 10 žmonių (pernai – 8). Šiemet, lyginant su praėjusiais metais, mažesnis artimųjų prieštaravimas donorystei (buvo 39 proc., dabar – 35 proc.).

Nuo metų pradžios Lietuvoje recipientams atliktos 37 organų ir audinių (ragenų) transplantacijos. Atlikta 20 inkstų transplantacijų (17 iš mirusio donoro ir 3 – iš gyvo donoro), 5 širdies persodinimai, 3 kepenų transplantacijos, 1 kasos ir inksto komplekso transplantacija, persodintos 8 ragenos.

Šiuo metu transplantacijos laukia 476 recipientai. 202 reikia persodinti inkstus, 12 laukia kasos ir inksto komplekso, 36 – širdies, 5 – plaučių, 6 – širdies ir plaučių komplekso, 66 – kepenų, 149 – ragenų transplantacijos.

Šiuo metu donoro korteles Lietuvoje turi 20 615 žmonių.

Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų