Sodininkams – apie atliekų tvarkymą

Nors ukmergiškiai visais būdais raginami rūšiuoti atliekas ir tam turi galimybes, verčiamų į bendrus konteinerius buitinių atliekų kiekiai nemažėja. Apie šiuos ir daugelį kitų dalykų kalbėta Aplinkos ministerijos iniciatyva praėjusią savaitę surengtame seminare.

 

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas padėkos raštais apdovanojo T. Baranovienę ir O. Tukačiauskienę.


 

Atsakingą vartojimo kultūrą, ekologišką elgesį, atliekų rūšiavimą skatinantis seminaras buvo skirtas sodininkų bendrijų pirmininkams ir nariams.

Jame aptarti aktualūs klausimai apie pakuotės atliekų surinkimą ir perdirbimą, elektros ir elektroninės įrangos šalinimą.

Apie tai kalbėjo Pakuočių tvarkymo organizacijos, Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos, Elektronikos platintojų asociacijos atstovai.              

Rūšiuoti neįprato

Apie komunalinių atliekų tvarkymą Ukmergės regione, apie tai, kur ir kiek išgabenama ukmergiškių šiukšlių, papasakojo UAB „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“ Plėtros skyriaus vadovė Rasa Pajarskienė.

Ji apgailestavo, kad lyginant su kitomis Vilniaus apskrities savivaldybėmis ukmergiškiai – vieni prasčiausiai rūšiuojantys. Apskaitos byloja, jog per pastaruosius metus, kuomet buvo įvestas visuotinės rinkliavos mokestis,  buitinių atliekų bendruose konteineriuose nė kiek nesumažėjo. Vienam mūsų rajono gyventojui per metus tenka 348 kilogramai atliekų, o tai – daugiausiai apskrityje.

Pranešėja pabrėžė, kad ukmergiškiai turi sąlygas rūšiuoti. Tam pastatyti atskiri konteineriai plastikui, popieriui, stiklui, įrengta didžiagabaričių atliekų aikštelė bei kompostavimo aikštelė Kopūstėliuose. Tam valstybė investavo milijonus. Nepaisant to, bendruose konteineriuose atliekų nemažėja.

Priminta, kad medžių šakas, lapus, nupjautą žolę ir kitas žalienas vežti į sąvartynus draudžiama, todėl jų dėti su mišriomis atliekomis negalima – reikia kompostuoti.

Taip pagaminamos vertingos trąšos – kompostas.

Individualių sklypų savininkams ir sodų bendrijų nariams suteikta galimybė gauti nemokamas kompostavimo dėžes. Jos dalinamos Gerseniškių gatvėje, didžiagabaričių atliekų aikštelėje. Deja, kol kas atsiimta vos pusė dėžių.

Daugiabučių  gyventojai galimybės kompostuoti kol kas neturi, tad ateity bus siekiama didinti biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo pajėgumus.

Priminta plastiko išmetimą tikėtinai išspręsianti naujovė – nuo 2016 metų Lietuvoje ketina įdiegti diapozitinę sistemą plastiko tarai. Tai reiškia, kad plastikinius butelius bus galima priduoti.

Atkreiptas dėmesys ir į spragas – šiuo metu nėra kur dėti langų stiklą bei šiferį.

R. Pajarskienė svarstė, kaip sodininkų bendrijų narius motyvuoti rūšiuoti atliekas, kaip žadinti visuomenės sąmoningumą.

„Skatinimas“ – baudos

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros vedėjas Jonas Čivas juokavo, kad pagrindinis skatinimas, kurį gali pasiūlyti jų tarnyba, – administracinės baudos. Jos už gamtai padarytą žalą skaičiuojamos tūkstančiais litų. Per metus Ukmergėje vidutiniškai išaiškinama 30–50 pažeidėjų.

Sodininkai turėjo daug klausimų seminaro rengėjams ir įsijungė į diskusiją. Svarstė, kad geriausia būtų, jei žmonės galėtų už normalią kainą priduoti antrines žaliavas – tai būtų didžiausia paskata rūšiuoti. Esą taip yra kai kuriose kitose valstybėse.

Klausta, ar galima soduose sudeginti nugenėtas šakas. Pasirodo, jei užmiestyje esanti sodų bendrija yra priėmusi tokį sprendimą savo susirinkime, sudeginti šakas galima.

Sodininkams prisistatė neseniai šias pareigas pradėjęs eiti Lietuvos sodininkų draugijos pirmininkas Aloyzas Burba.

Jam ir drauge atvykusiai teisininkei ukmergiškiai turėjo nemažai klausimų. Vienas aktualiausių sodų bendrijų pirmininkams: kaip  priversti sklypus įsigijusius asmenis tapti bendrijų nariais ir sumokėti mokesčius bei kaip sužinoti naujųjų savininkų kontaktus.

Deja, Sodininkų bendrijos įstatymas tokios prievartos nenumato.

Įteikti apdovanojimai

Už puoselėjamą aplinką renginio pabaigoje Aplinkos ministerijos padėkos raštais apdovanoti sodininkų bendrijų „Armona“, „Miškininkas“, „Pašilė“, „Mūša“, „Pušelė“, „Vyturys“, „Pušynėlis“ ir „Technika“ pirmininkai.

Sodininkų bendrijų „Pašilė“ pirmininkei Onai Tukačiauskienei ir „Pušelės“ pirmininkei Tivanai Baranovienei taip pat įteikti ir rajono savivaldybės padėkos raštai.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų