Santuokos vis dažniau registruojamos užsienyje

Lietuvių santuokos – ne tik gimtinėje. Lietuvių santuokos – ne tik gimtinėje.

Vis daugiau ukmergiškių aukso žiedus maino užsienyje. Ukmergės rajone pernai įregistruota ir įtraukta į apskaitą 212 santuokų. Iš jų net 25 poros santuokas registravo ne Lietuvoje.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė informavo, kad dažniausiai mūsų kraštiečių poros pernai tuokėsi Jungtinėje Karalystėje.

Taip pat santuokos registruotos Baltarusijoje, Švedijoje, Graikijoje, Indijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Kazachstane, Rusijoje ir Vokietijoje.

Pavyzdžiui, 2014 metais Ukmergės Civilinės metrikacijos skyriuje registruotų santuokų buvo 172, o užsienyje registruotų ir įtrauktų į apskaitą – 12. Pernai mūsų Civilinės metrikacijos skyriuje registruotos 142, o užsienyje registruotos ir įtrauktos į apskaitą 25 santuokos.

Ukmergiškės registravo santuokas su Jungtinės Karalystės, Indijos, Italijos, Vokietijos, Airijos, Albanijos, Belgijos, Izraelio, Kipro, Kosovo, Latvijos, Libijos, Norvegijos ir Rumunijos piliečiais.

Vyrai tuokėsi su moterimis iš Latvijos, Ukrainos, JAV, Graikijos, Gruzijos ir Rusijos.

Ketinantiems registruoti santuoką užsienio valstybėje pernai išduota 19 Teisingumo ministerijos nustatytos formos pažymų, patvirtinančių kliūčių sudaryti santuoką nebuvimą.

Mūsų kraštiečiai ruošėsi tuoktis Vokietijoje, Portugalijoje, Albanijoje, Baltarusijoje, Barbadose, Danijoje, Italijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kolumbijoje, Latvijoje, Maltoje, Malaizijoje, Nyderlanduose ir Tailande.

Populiariausia – Taujėnų bažnyčia

Bažnyčiose susituokė 45 poros.

Dažniausiai amžiniems įžadams poros rinkosi Taujėnų bažnyčią, joje sutuokta 11 porų, Pabaisko ir Pašilės bažnyčiose – po 7, Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bei Vidiškių bažnyčiose – po 6 poras.

Taip pat Santuokos sakramentui rinktasi Vepriuose, Želvoje, Žemaitkiemyje esantys maldos namai ir Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčia.

Patraukliausias mėnuo santuokoms registruoti buvo rugpjūtis – šį vasaros mėnesį susituokė 44 poros. Liepos mėnesį tuokėsi 32, birželio – 30 ir rugsėjo – 25 poros.

Iš Ukmergėje susituokusių 142 porų ne visos šiai ceremonijai rinkosi Civilinės metrikacijos skyrių. 25 poros rinkosi išskirtines vietas. Populiariausia iš jų – Taujėnų dvaras, kuriame aukso žiedus sumainė 5 poros.

Taip pat santuokos buvo sudarytos Antano Smetonos dvare, Ukmergės kraštotyros muziejuje, ant miesto piliakalnio, kaimo turizmo sodybose, privačioje valdoje, Ukmergės ligoninėje ir sergančiojo namuose.

Amžius – ne kliūtis

Šeštadieniais įregistruotos 76 poros, penktadieniais – 45, ketvirtadieniais – 5, trečiadieniais – 5, antradieniais – 9.

Jauniausias praėjusiais metais susituokęs jaunikis buvo 19-metis, vyriausias – jau sulaukęs 76-erių, jauniausia nuotaka – 18-metė, o vyriausia – 67-erių.

Dažniausiai tuokėsi 1987 m., 1990 m., 1989 m., 1992 m., 1986 m. gimę vaikinai ar vyrai ir 1992 m., 1989 m., 1990 m., 1991 m. ir 1993 m. gimusios merginos.

Dažniausias amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių – nuo 3 iki 10 metų jaunesnės nuotakos. Tačiau buvo ir platesnių amžiaus žirklių – viena nuotaka buvo jaunesnė už jaunikį daugiau kaip 20 m. Vyresnės nuotakos už jaunikius buvo nuo 3 iki 5 metų (18). Trys nuotakos už jaunikį buvo vyresnės nuo 11 iki 15 m.

Keturios poros registravo santuokas su buvusiais sutuoktiniais. Ne pirmą kartą tuokėsi 77 moterys. Iš jų 8 – trečią ir 1 – ketvirtą kartą.

Ne pirmą kartą tuokėsi ir 61 vyras. Iš jų 7 – trečią kartą ir 2 – ketvirtą.

Pavardės formą, nenurodančią šeiminės padėties, pasirinko 23 nuotakos, dvigubas pavardes – 8 moterys, mergautines pasiliko 11 ir 10 moterų pasiliko ikisantuokines pavardes.

Kitų tautybių vyrų pavardes ėmė 17 ir tradicines su lietuviška galūne – 143 moterys. Du vyrai pasirinko žmonų pavardes.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė pasakojo, kad sutuoktinių pageidavimu buvo organizuotos ir jubiliejinės – sidabrinės bei auksinės – vestuvės.

Jau tradicija tapo jauniesiems įteikiamas Ukmergės rajono savivaldybės mero sveikinimas su palinkėjimais. Per metus jaunavedžiams įteikti 142 minėti sveikinimai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų