Karštis – didžiulis smūgis mūsų organizmui

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Karštis ne visada reiškia puikias atostogas. Specialistai perspėja, kad dabar vykti į dar didesnio nei pas mus karščio zonas – pietų šalių didmiesčius – labai rizikinga. Net ir apdairių poilsiautojų čia tyko neįvertinama sveikatos problema: saulės smūgis ir perkaitimas, dažnai pasireiškiantis apgaulingais apsinuodijimo simptomais.

Neįvertina saulės galios

Karštis, intensyvūs tiesioginiai saulės spinduliai kelia rimtą pavojų ne tik odai, bet ir visam organizmui. „Gintarinės vaistinės“ vedėja vaistininkė Jolita Skinderskienė pastebi, kad jei žmonės jau išmoko saugotis nudegimų, tai ne visi supranta, jog perkaitimas organizmui yra ne mažiau pavojingas.

„Mūsų organizmas geba pats save sušildyti, tačiau atsivėsinti jam labai sunku, todėl sutrinka kūno termoreguliacija. Tokia būklė ypač pavojinga sveikatai: kūno temperatūra pakyla, darosi bloga, svaigsta galva, prasideda pykinimas, žmogus gali netekti sąmonės“, – vardija specialistė. Šie simptomai ypač kelionėse dažnai supainiojami su apsinuodijimo požymiais, o tuomet ir neteisingai gydomi.

Todėl pajutus galvos svaigimą, pykinimą, bendrą silpnumą verčiau kreiptis į vaistininkus, kurie padės atsekti tikrąją problemos priežastį ir parinks tinkamą gydymą. Be abejo, patartina visada su savimi turėti kelionių vaistinėlę.

Neapdairumo kaina

Kad perkaitimas, saulės smūgis, nudegimai ar net alergija saulės spinduliams pasireiškia išvykus atostogauti į saulėtus kraštus, pastebi ir draudimo bendrovės BTA ekspertai.

„Rinkdamiesi itin karšto klimato šalis savo vasaros atostogoms, kartais žmonės pervertina savo toleranciją karščiui ir dėl to rizikuoja sveikata. Esame administravę ne vieną atvejį, kai žmonės, gegužės–rugsėjo mėnesiais išvykę, pavyzdžiui, į Egiptą, dėl karščio sukeltų negalavimų atsidūrė ligoninėje, prarado sąmonę“, – sako BTA asmens draudimo specialistas Andrius Žilėnas.

Atostogų metu patirti sveikatos sutrikdymai dėl saulės vidutiniškai kainuoja kelis šimtus eurų.

„Žmonės galvoja, kad Turkijoje ar Vietname karštis yra kitoks nei pas mus, neva jis ten įprastas, todėl bus lengviau jį ištverti. Žinoma, vietinių gyventojų organizmas yra geriau prisitaikęs, bet jie ir žino, kaip nuo karščio saugotis. Galbūt todėl vietinių Graikijos, Italijos ar Egipto gyventojų vidurdienį ir nepamatysi besideginant paplūdimiuose. Tačiau mes, šiauriečiai, turime pasirūpinti savimi. Juk visi keliaujame su išmaniaisiais įrenginiais – praverstų pasižiūrėti, kokia yra konkrečios vietos jutiminė oro temperatūra, drėgmės kiekis, galiausiai, ar viešbutyje, kuriame apsistosite, veikia kondicionieriai. Kitaip atostogos gali baigtis svetimos šalies ligoninėje“, – teigia A. Žilėnas.

Kaip neperkaisti

Vykstantiems į šiltuosius kraštus vasarą ir norintiems likti sveikiems vaistininkai pataria ypač vengti karščiausio dienos meto.

Esant 35–40 laipsnių temperatūrai labai pavojinga būti lauke. Geriausia šį laiką leisti kondicionuojamose, vėsiose patalpose, o į lauką eiti ankstyvą rytą arba vėlyvą popietę, didžiąją dienos dalį, jei tik įmanoma, praleisti pavėsyje.

Taip pat labai svarbu padėti savo kūnui kovoti su karščiu: rengtis šilumai pralaidžiais, šviesiais, natūralių audinių rūbais, nestabdyti prakaitavimo stipriais antiperspirantais. Būtina gerti daug vandens bei atidžiai rinktis maistą ir vengti dehidrataciją skatinančių produktų: sūrių, rūkytų, riebių ir keptų gaminių, alkoholio, kofeino, saldumynų.

Ypač atidūs savo sveikatai karštuose kurortuose turėtų būti tie, kurie turi kraujotakos, endokrininės sistemos, kardiologinių ir inkstų veiklos sutrikimų, taip pat – vyresni ir antsvorio turintys žmonės.

Karštis alina organizmą: kūnas aktyviau šalina skysčius, dažnėja pulsas, didėja apkrova širdžiai, tad verta į kelionę pasiimti kraujospūdžio matuoklį. Reikia saugotis ir tiesioginių saulės spindulių, vengti aktyvios fizinės veiklos bei dėvėti galvos apdangalus. Kelis kartus per dieną galima vėsintis gaiviu dušu ar baseino, jūros vandeniu, tik nepatartina tuo piktnaudžiauti – vandens temperatūra neturi būti ypač žema, kad organizmui nesukeltumėte šoko. Taip pat turėtumėte nepamiršti gerti mineralinio vandens.


Neturite kraujospūdžio matuoklio ir ketinate jį įsigyti? Apsilankykite internetinėje parduotuvėje biomed.lt: https://biomed.lt/lt/52-kraujospudzio-matuokliai-

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų