Per du mėnesius – 52 apsaugos nuo smurto orderiai

Siekiant mažinti smurtą šeimose, liepos 1 d. įsigaliojo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pakeitimai. Jie įvedė iki šiol neturėtą priemonę – apsaugos nuo smurto orderį, kurį skiria policijos pareigūnas, gavęs pranešimą, atvykęs į vietą ir įvertinęs pavojaus riziką.

Vaidota MAJŪTĖ

Per du šio įstatymo galiojimo mėnesius – liepą ir rugpjūtį – visoje Lietuvoje išduota per 3 500 orderių.

Ukmergės rajono policijos komisariato duomenimis, rajone išduoti 52 apsaugos nuo smurto orderiai. Dėl jų  išdavimo kreiptasi 62 kartus: 3 orderius, įvertinus situaciją ir riziką, atsisakyta išduoti, o 7 atvejais negalėjo būti išduoti, nes neatitiko įstatymo nustatytų kriterijų.

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė teigia, kad į policiją Ukmergės rajono gyventojai kreipėsi dėl įvairių smurto šeimoje atvejų. Dažniausiai tai – konfliktai tarp sutuoktinių ar sugyventinių.

Būta smurto prieš tėvus. 3 asmenys, kuriems skirti orderiai, buvo laikinai apgyvendinti Ukmergės nakvynės namuose.

Įstatymo kūrėjai tikisi, kad apsaugos nuo smurto orderis padės užkirsti kelią nusikaltimams prieš žmogaus gyvybę ir sveikatą, padidins visuomenės nepakantumą smurtui artimoje aplinkoje.

Pernai policijoje užregistruota daugiau kaip 56 tūkst. pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Tačiau tikrieji smurto mastai statistikoje neatsispindi, nes, apklausų duomenimis, daugiau nei pusė jį patyrusiųjų pagalbos nesikreipia.

Apsaugos nuo smurto orderis – prevencinė priemonė, skirta smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiam asmeniui apsaugoti. Keliantysis smurto pavojų įpareigojamas 15-ai dienų išsikelti iš namų, nustatytu atstumu nesiartinti prie aukos ir kartu su juo gyvenančių pilnamečių ir vaikų.

Smurto pavojų keliančiam asmeniui siūloma apsistoti pas draugus, gimines, o jei neturi kur – nakvynės namuose.

Už įpareigojimų nesilaikymą numatyta bauda nuo 80 iki 320 eurų, pakartotinai nusižengus – nuo 300 iki 780 eurų. Taip pat gali būti taikoma priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Tiesa, įstatymas draudžia smurto pavojų patiriančiam asmeniui piktnaudžiauti savo teisėmis. Už piktnaudžiavimą gali būti skirta bauda nuo 14 iki 30 eurų.

Nesutinkantieji dėl pareigūno sprendimo paskirti orderį ar atsisakyti jį skirti gali skųstis teismui, kuris skundą privalo išnagrinėti per 2 darbo dienas.

Policijos pareigūnas, paskyręs apsaugos nuo smurto orderį, nedelsiant apie jį informuoja smurtautoją, auką, vaiko teisių apsaugos tarnybą (jei yra nepilnamečių vaikų), kompleksinę pagalbą teikiančią įstaigą. Pastaroji privalo smurtą patiriančiam asmeniui pasiūlyti psichologinę, teisinę, informacinę ir kitą pagalbą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Nu jo 2023-09-13 10:55
O rezultatas po Jusu orderio tragiskas
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų