Daugėja ambulatorinių slaugos paslaugų namuose

Chrisijos Kvietkauskienės nuotr. Susitikime Ukmergėje kalbėta apie galimybes plėtojant ambulatorinės slaugos paslaugas namuose. Chrisijos Kvietkauskienės nuotr. Susitikime Ukmergėje kalbėta apie galimybes plėtojant ambulatorinės slaugos paslaugas namuose.

Ukmergėje vykusiame susitikime kalbėta apie iššūkius ir galimybes plėtojant ambulatorinės slaugos paslaugas namuose. Lietuvoje jas gauna 43 tūkst. asmenų.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbia, kad buvo atvykę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai, dalyvavo mūsų rajono vadovai ir darbuotojai, Vilniaus apskrities savivaldybių ambulatorinės slaugos paslaugas namuose teikiančių įstaigų atstovai, savivaldybių gydytojai.

Aptartas ir naujasis Paliatyviosios pagalbos įsakymo projektas, kurį įgyvendinus pagalba taps prieinama didesniam pacientų ratui.

Kalbėta, kad auga paliatyviųjų paslaugų poreikis ir vis daugiau nepagydomomis ligomis sergančių žmonių renkasi palikti šį pasaulį ne gydymo įstaigoje, o namuose. Tad aptarta galimybė minėtas paslaugas užtikrinti visą parą, septynias dienas per savaitę.

Svečiai iš ministerijos Ukmergės ligoninėje apžiūrėjo atnaujintus skyrius. Patikino, kad Ukmergės ligoninė – puikus pavyzdys, kaip regioninė ligoninė gali lyderiauti organizuojant ir teikiant sveikatos priežiūros paslaugas.

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo šiol asmens sveikatos priežiūros paslaugos namuose teikiamos kasdien – nuo 8 iki 20 val. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu numatoma, kad slaugos paslaugų teikimas pacientų namuose turi būti užtikrinamas vakarais, savaitgaliais ir švenčių dienomis.

„Žmonėms nebeužtenka paslaugų tik dienos metu. Liga nesibaigia penktadienį 17 valandą. Pavyzdžiui, jei yra paskirta antibiotikų terapija, mes jos negalime nutraukti penktadienį ir pratęsti pirmadienį, arba, jei reikalinga kasdienė žaizdos priežiūra, – nukelti ambulatorinį gydymą į darbo valandas. Dėl to buvo priimtas sprendimas pratęsti paslaugų teikimą vakarais, savaitgaliais ir švenčių dienomis, taip užtikrinant gydymo tęstinumą“, – sako SAM Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Marius Čiurlionis, pabrėždamas, kad didžioji dalis Vakarų Europos šalių paslaugų namuose modelį renkasi jau seniai.

Kitas svarbus pasikeitimas – prie dabartinės slaugos paslaugas teikiančios komandos – slaugytojo, slaugytojo padėjėjo ir kineziterapeuto – jungiasi ir ergoterapeutas.

Kartu su naujuoju įsakymu plečiamas ir kompensuojamų paslaugų skaičius. Iki šiol visi pacientai per metus galėjo gauti ne daugiau nei 104 iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kompensuojamas paslaugas. Nuo sausio 1 d. šeimos gydytojas arba su juo dirbantis slaugytojas vertina paciento esamą būklę ir slaugos poreikius, kurie skirstomi į mažus, vidutinius ir didelius. Nuo poreikio dydžio priklauso ir paslaugų, apmokamų iš PSDF, skaičius – 52, 104 ir 260 paslaugų.

Ministerija primena, kad siuntimą ambulatorinėms slaugos paslaugoms namuose išrašo paciento šeimos gydytojas, o slaugos priežiūros paslaugas namuose gali gauti asmenys, kuriems dėl pakitusios sveikatos būklės ar dėl funkcinių sutrikimų sunku visavertiškai veikti kasdieninėje buityje, taip pat žmonės, kuriems po dienos chirurgijos yra reikalingos slaugos paslaugos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų