Autorės nuotr. Puošiant tvorą raštais prireikė daug valandų, kruopštumo ir kantrybės. Autorės nuotr. Puošiant tvorą raštais prireikė daug valandų, kruopštumo ir kantrybės.

Ukmergės miesto 690-ojo gimtadienio proga senamiestyje esančio Tolerancijos centro tvora papuošta tautiniais raštais, derinant juos su miesto simboliais. Tai – ukmergiškės floristės-dizainerės Erikos Pečiulės darbas.

Tvoros atnaujinimas ir meninis apipavidalinimas – jungtinis VšĮ „Ukmergės tolerancija“ ir rajono savivaldybės administracijos projektas.

Prieš kelerius metus nevyriausybinė organizacija parengė tvoros ornamento idėjos projektą ir įsigijo reikiamų medžiagų. Jį tęsė rajono savivaldybės administracija, pakeitusi tvoros segmentus. Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Julius Zareckas sakė, kad Tolerancijos centro tvorą reikėjo keisti, nes ji buvo surūdijusi.

Galiausiai floristė-dizainerė E. Pečiulė išpynė tvorą spalvotomis virvelėmis. Tam prireikė daug valandų, kruopštumo ir kantrybės.

Moteris papasakojo, kad procesas neapsiėjo be iššūkių. Didžiausias jų buvo tai, kad projektas buvo sukurtas tvorai rombų tinklu, o įgyvendinti jį teko ant tvoros kvadratėlių tinklu, nes rombų tinklu šiuo metu nebeprekiaujama.

„Skiriasi pynimo būdas. Teko perdaryti visą piešinį – reikėjo surasti būdus, kaip išpinti balandį, rožę bei kitus elementus. Pyniau, ardžiau, iš naujo pyniau. Buvo ir ašarų“, – pasakojo menininkė.

Pasak jos, sunkiausiai sekėsi ir ilgiausiai truko pinti pirmąjį segmentą. Jį pynė kartu su dukra, padėjo ir draugė. „Išpyniau, draugė sako – nesimetriškai. Vėl iš naujo, kol suradau kaip.“

Paskui sekė monotonija. „Iš pradžių buvo įdomu. Tik pradedi pinti ir nepajunti, kaip praėjo keturios valandos. Tačiau net neįsivaizdavau, kad visas darbas pareikalaus tiek laiko ir kantrybės. Pinant niekur nepaskubėsi“, – sakė menininkė.

Pasak jos, balandį išpinti trunka 3–4, širdį – apie 3, juostą – 2–3 valandas. Vienam segmentui reikėjo maždaug 15–18 valandų, o iš viso segmentų – net 9.

Pinant naudotos projekto lėšomis nupirktos medžiagos – medvilninės spalvotos virvelės. Jas tvirtino karštais klijais. Nors E. Pečiulė karštus klijus kone kasdien naudoja darbe, įgyvendinant tvoros puošybos projektą teko nusideginti rankas net iki pūslių.

Menininkė E. Pečiulė prieš Kalėdas puošė piliakalnio prieigas. Kai sulaukė pasiūlymo dekoruoti tvorą, sutiko. Manė, kad darbus darys ankstyvą pavasarį, dar neprasidėjus lauko darbams. Užtrukus tvoros tinklo pirkimui, paruošti tvoros segmentai į menininkės kiemą atkeliavo tik po Velykų, tad pynimą teko derinti su darbu gėlių parduotuvėje bei aplinkos tvarkymo darbais.

Moteris sakė vienus segmentus pynusi lauke, kitus – namuose. Pinti tekdavo vėlyvais vakarais, o kad laikas neprailgtų, klausydavosi muzikos, audioknygų.

Seimas 2023-iuosius yra paskelbęs Aukštaitijos metais, tad ši dekoracija su aukštaitiškais tautiniais motyvais puikiai juos įamžina.

Projektas bus  įgyvendintas keliais etapais ir naudojant skirtingų šaltinių lėšas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+5 # Super 2023-06-07 08:20
Labai grazu, pagarba ir aciu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # liuks 2023-06-08 22:20
išties vertas pagarbos darbas. tai ne paminklą maliavot, tik ar balandžiai nesusiks tvoros? saunuole menininke
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Ona 2023-06-11 05:19
Visas senamiestis baige siugriuti ... Kaip reikia nemileti savo miesto. O kas ta senamiesti ispardave? Kur dingo zmones is tusciu pastatu? Ir kas tai atliko?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų