Spirulina: kuo šis supermaistas toks ypatingas?

Spirulina yra viena seniausių gyvybės formų Žemėje. Iš tiesų, šis mėlynai žalios spalvos mikrodumblis yra iš dalies atsakingas už deguonies išskyrimą į atmosferą, kas prieš milijardus metų suteikė galimybę vystytis naujoms gyvybės formoms. Spirulina taip pat yra pirmasis pasaulyje supermaistas ir vienas turtingiausių maisto medžiagomis produktų Žemėje.

Spirulinos sudėtyje yra 55-70 % baltymų (daugiau nei jautienoje, vištienoje ir sojų pupelėse), 8 pagrindinės aminorūgštys ir 10 nepagrindinių, didelis kiekis gama linoleno rūgšties (GLA), beta karoteno, linoleno rūgšties, arachidono rūgšties, vitamino B12, geležies, kalcio, fosforo, nukleorūgščių RNR ir DNR, chlorofilo ir fikocianino – pigmentų ir baltymų komplekso, randamo tik melsvadumbliuose.

Spirulinos istorija

Meksika. Manoma, kad šioje vietovėje Spirulinos istorija gali siekti net actekų laikus, o tai, jog konkistadorai žinojo, šių dumblių vertę, liudija ir tai, kad Spirulinos krūvelės buvo pardavinėjamos dar 16-ame amžiuje. Vienas sąmoningiausių tų laikų apibūdinimų yra įvardijama Cortez knygoje “Meksikos užkariavimas”: “Jie sudeda Spiruliną į krūveles, kaip plytas, ir jas pardavinėja ne tik Tenočtitlano turguje, bet ir veža į užmiestį. Jie valgo šį augalą kaip mes valgome sūrį, tačiau jis pasižymi kiek sūresniu skoniu, kuris yra ganėtinai malonus su chilmolli padažu. Jie taip pat sako, kad kartais prie ežero vien dėl šio augalo atskrenda tiek daug paukščių, kad žiemą jis tampa pilnas paukščių”. Tikima, kad actekams, gyvenusiems netoli Texcoco ežero Spirulina buvo kone pagrindinis baltymų šaltinis ne vieną šimtmetį.

Čado ežeras. Pirmą kartą paminėta Dangeard dar 1940-aisiais, istorija liudija, jog Centrinės Afrikos gyventojai, apsistoję netoli Čado ežero, Spiruliną vartojo nuo pat apsistojimo pastarajame regione, t.y. nuo 9-ojo amžiaus. 1959-aisiais buvo išleistas straipsnis apie šį nuostabų produktą, tačiau tuomet jis buvo maišomas su Chlorela. Tik po belgų ekspedicijos, 1969 m., buvo atrasta ir išaiškinta tikroji Spirulinos vertė.

Kokios yra naudingosios Spirulinos savybės?

Spirulina turi platų spektrą teigiamų savybių, kurios pasireiškia bene iškart jos suvartojus. Anot GERA KARMA™ įkūrėjo Andrejaus Petrušos, - „Šis dumblis bene akimirksniu suteikia energijos, padeda susikaupti ir išlaikyti koncentraciją bei atsikratyti nuovargio. Ji taip pat padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą bei prisideda prie normalios širdies, kepenų ir inkstų veiklos“. Spirulina yra laikoma natūraliu detoksikatorium, praturtinančiu kraują deguonimi ir padedančiu organizmui pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas, galinčias sukelti įvairias ligas ar kitokius sveikatos sutrikimus.

„Be kita ko, Spirulina mažina apetitą ir padeda pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Ji išsiskiria stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir padeda išlaikyti normalų organizmo pH, taip mažindama uždegiminius procesus“, - teigia jaunas vyras.

Maistiniai Spirulinos šaltiniai

Spirulina yra spiralės formos mikrodumblis natūraliai augantis šiltuose, švariuose vandenyse. Būtent Spirulinos tamsi mėlynai žalia spalva suteikia vandeniui jo žalsvą atspalvį. Spirulina taip pat yra kultivuojama ir dirbtiniuose vandens rezervuaruose.

Maistinė Spirulinos vertė

Kodėl iš visų prieinamų maisto papildų verta rinktis būtent GERA KARMA spirulinos tabletes? Viena pagrindinių priežasčių yra ta, kad Spirulina yra praktiškai labiausiais mitybiškai vertingas maisto produktas Žemėje. Vos 28 g Spirulinos yra:

 

  • 81 kalorijos;
  • 39 g baltymų;
  • 1 g dietinių skaidulų;
  • 9 g cukraus.

Riebalų:

  • Bendras kiekis – 3% RMV (referencinės maistinės vertės);
  • Sočiųjų riebalų rūgščių – 4%;
  • Omega-3 riebiųjų rūgščių - 230 mg;
  • Omega-6 riebiųjų rūgščių - 351 mg.

Mineralinių medžiagų:

  • Vario - 85% RMV;
  • Geležies - 44% RMV;
  • Mangano - 27% RMV;
  • Magnio -14% RMV;
  • Natrio - 12% RMV;
  • Kalio -11% RMV;
  • Cinko - 4% RMV;
  • Fosforo - 3% RMV;
  • Kalcio - 3% RMV;
  • Seleno - 3% RMV.

Vitaminų:

  • Riboflavino - 60% RMV;
  • Tiamino (vitaminas B1) - 44% RMV;
  • Niacino (vitaminas B3) - 18% RMV;
  • Pantoteno rūgšties - 10% RMV;
  • Vitamino K - 9% RMV;
  • Vitamino E - 7% RMV;
  • Foliatų - 7% RMV;
  • Vitamino B6 - 5% RMV;
  • Vitamino C - 5% RMV;
  • Vitamino A - 3% RMV.

Tačiau, vien maisto papildo sudėtis, ne visada iki galo atskleidžia jo teikiamą naudą organizmui. Specialistai visada rekomenduoja, prieš naudojant Spiruliną ar kitus natūralius maisto papildus, plačiau pasidomėti apie jų teigiamą poveikį kūnui ir sielai.

Šalutinis Spirulinos poveikis

Spirulina yra saugus ir efektyvus supermaistas, kuris yra itin lengvai virškinamas ir nepasižymi jokiais šalutiniais poveikiais. Vis tik jos sudėtyje yra aptinkama jodo, todėl asmenims alergiškiems ar jautriems šiai medžiagai Spirulinos reikėtų vengti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų