Prasideda adventas – Kalėdų laukimo metas

Per adventą bažnyčios ir namai puošiami vainikais ir žvakėmis.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Per adventą bažnyčios ir namai puošiami vainikais ir žvakėmis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šį sekmadienį prasideda adventas – laikotarpis, kuriuo krikščionys ruošiasi Jėzaus Kristaus gimimo šventei – Kalėdoms.

Žodis adventas kilęs iš lotyniškos frazės „Adventus Domini“, reiškiančios Viešpaties atėjimą.

Advento laikotarpis yra įvairios trukmės, o jo pradžios data kasmet keičiasi. Jis prasideda ketvirtąjį sekmadienį prieš Kalėdas (dar vadinamą Pirmuoju advento sekmadieniu), kuris gali būti nuo lapkričio 27 d. iki gruodžio 3 d., ir visada baigiasi Kalėdų išvakarėse, per šv. Kūčias, gruodžio 24 d.

Bažnyčios ir namai per adventą būna papuošiami advento vainikais ir žvakėmis, sekamas advento kalendorius.

Šiais metais adventas prasidės nuo lapkričio 28 d. (sekmadienio), o baigsis gruodžio 24 d. (penktadienį).

Liaudies kalendoriuje adventas – rimties, dvasinio apsivalymo metas, ūkinių darbų pabaiga.

Senoliai tikėjo, kad šiuo tamsiuoju metu aplink slankioja dvasios, kurios tik ir taikosi pakenkti žmonėms ir jų darbams, žiemkenčių pasėliams, gyvuliams. Todėl ir įvairių draudimų būdavę apstu.

Viena iš šio laikotarpio tradicijų – advento vainikas. Jis turi būti apskritimo formos, nes apskritimas simbolizuoja amžinumą bei vienybę ir tai geriausiai išreiškia Kristaus paslaptį. Vainikas, kaip ir žiedas, yra ištikimybės ženklas, Dievo ištikimybės pažadams ženk-las. Dėl šių reikšmių advento vainikas negali būti kitokios formos.

Kartu vainikas yra karaliavimo bei pergalės ženklas, todėl jis skelbia, kad Kūdikėlis, kurio laukiame, yra karalius, savo šviesa nugalintis tamsą.

Advento vainikas daromas iš visada žaliuojančių augalų – eglių, pušų, o tai simbolizuoja viltį ir nesibaigiantį amžinąjį gyvenimą.

Į advento vainiką įstatomos žvakės taip pat turi savo simboliką. Jos – keturios, reiškiančios keturias advento savaites, o uždegamos viena po kitos reiškia Jėzaus gimimo artėjimą, augančią šviesos pergalę prieš tamsą.

Ukmergės kultūros centre per adventą kasmet vyksta daug prasmingų renginių – rengiamas edukacijų ciklas „Meto švento laukimas“.

Šiemet gruodžio 1 d. vyks edukacijos: 10 val. – kalėdinių žibintų gamyba „Sušalę gėlės ant stiklo“, 12 val. – viktorina „Žiemos kvapai: atspėk, surask, pažink“.

Gruodžio 2 d. 10 val. vyks pintinių juostų edukacija „Pinu mįslę keturgyslę – supinu juostą“, 12 val. – advento vainiko kūrimo edukacija.

Gruodžio 3 d. 10 val. numatyta žvakių liejimo edukacija, 12 val. – „Stebuklų pasakėlė su Dėdienyte ir Agotėle“.

Minėti renginiai vyks mažojoje salėje.

Gruodžio 9 d. 18.30 val. šokių salėje numatyta Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ mitologinių sakmių muzikinė kompozicija „Laumių monai“.

Į visus renginius prašoma registruotis tel. 8 646 91714 (dalyvių skaičius ribotas).

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų