Grybų miškai šykštėjo, bet pavyko aptikti retenybę

Grybų pasaulis – labai platus. Grybų pasaulis – labai platus.

Šis ruduo mūsų kraštų grybautojams liūdnas – grybais miškai nelepina.

Tačiau Aplinkos ministerija pranešė, kad Utenos rajone neseniai aptikta itin reta ir sparčiai nykstanti grybų rūšis – mėlynlakštė mažasporė. Saugomų buveinių, kuriose aptinkama retų grybų, turime ir Ukmergėje.

Mėlynlakštės mažasporės radaviečių visame pasaulyje skaičiuojama vos 400. Tad reto grybo aptikimas Lietuvoje laikomas reikšmingu moksliniu atradimu. Ši grybų rūšis įtraukta į dešimties Europos šalių nacionalines raudonąsias knygas.

Mėlynlakštė mažasporė Lietuvoje aptikta po daugiau nei 50-ies metų, kai Kaišiadoryse buvo rastas paskutinis jos egzempliorius.

Grybas aptiktas 19 ha ploto Moniškio miške. Anot mokslininkų, tai kad šis grybas užaugo būtent šiame miške, lėmė unikalios sąlygos – daug išlikusių senų drebulių ir jų virtuolių. Drebulės, kurios įprastai laikomos mažaverčiu medžiu ūkine prasme, yra ypatingos biologinės įvairovės atžvilgiu. Jų mediena lengvai prieinama skaidytojams – grybams, vabzdžiams ir gyvūnų rūšims.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas sakė, kad mūsų rajone yra daug saugomų buveinių, tik jos išsibarsčiusios skirtinguose miškuose. Tarp jų yra reprezentatyvių plotų, kuriuose nevykdoma ūkinė veikla. Bendrai jie sudaro 10 proc. valstybinių miškų ploto. Tiesa, sengirių Ukmergės rajone neturime.

Pasak V. Šalčiūno, saugomos buveinės gali būti kertinės, Europos bendrijos svarbos, patenkančios į „Natura 2000“ teritorijas. Šios buveinės skiriasi pagal tai, kas jose saugoma. Tarp jų mūsų rajone yra ir tokių, kuriose aptinkama ir saugomų grybų rūšių. Tačiau įvardyti, kur ir kokių gana sudėtinga.

Pasak V. Šalčiūno, saugomų grybų sąrašas – ilgas. Nuo aukšliagrybių, įskaitant kerpes, iki papėdgrybių. „Grybų pasaulis labai platus. Grybai yra ne vien tie, kuriuos randame miške ir valgome. Pastarieji – labai maža dalelė grybų pasaulio. Daugybė grybų rūšių yra saugomi. Įvardyti, kurie konkrečiai yra saugomi mūsų rajone, prireiktų atskiros studijos“, – sakė padalinio vadovas.

Kadangi šiemet grybais nelijo, pasidomėjome, ar dar galima tikėtis mūsų rajono miškuose rasti vertingiausiais vadinamų grybų – baravykų. Padalinio vadovas mano, kad tikrai neverta.

Jam pačiam per visą rudenį pavyko rasti vieną baravyką.

Kodėl šiemet grybų taip reta – gal jie iškeliavo į kitus miškus?

Pasak V. Šalčiūno, kitų rajonų miškuose grybų šiemet, matyt, buvo daugiau. Važiuodamas į Šilutę matė grybautojus ne tuščiais krepšiais.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų