Mieste pradėjo socialinę kampaniją

Ukmergės autobusų stotelėse šviečia socialinės akcijos afišos. Ukmergės autobusų stotelėse šviečia socialinės akcijos afišos.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba Ukmergėje pradėjo socialinę kampaniją „Ką mano miestiečiai“. Ja siekiama keisti prievartinę kontrolę pateisinančius stereotipus bei stiprinti vyrų smurto prieš moteris artimoje aplinkoje prevenciją.

„63 proc. vyrų nemano, kad berniuko elgesys, kai jis tampo mergaitei už kasų ar kelia sijoną, yra nekaltas dėmesio rodymas“. Šiuos ir kitus sociologinio tyrimo duomenis dabar galima išvysti Ukmergės gatvėse – jie pristatomi iškabintuose plakatuose.

Apklausų tyrėjai sako, kad visuomenė vis dar linkusi vadovautis lyčių nuostatomis, kurios pateisina smurtą arba veda link jo. Vyrai tai daro beveik dvigubai dažniau.

„Pavyzdžiui, 46 proc. visų apklaustų vyrų sutiko su teiginiu „Mylėtis su vyru yra žmonos pareiga“.

Taip manančių moterų buvo tik 21 proc.

Pasak Lygių galimybių kontrolierės Birutės Sabatauskaitės, apklausos patvirtina, jog į smurtą žiūrime pernelyg atlaidžiai: „Pavyzdžiui, kai susimuša berniukai, situacijos nevertiname itin rimtai, lyg jiems mažiau skaudėtų. Tuo pačiu nusiunčiame žinutę, kad smurtas yra tinkamas būdas reikšti savo jausmams ir poreikiams tenkinti. Užaugę ir tapę vyrais, šie berniukai toliau taiko vaikystėje išmoktą elgesį.“

Pasak kontrolierės, kartais net patys nepastebime, kad elgiamės pagal tam tikrus modelius. „Mergaitės nuo mažens dažnai mokomos paklusti, neišsišokti, nesiskųsti. Tuo metu berniukams sakoma, kad jie nereikštų savo emocijų, neverktų net tada, kai skauda, dažnai pateisinamas iš pažiūros nekaltas smurto naudojimas“, –  sako B. Sabatauskaitė.

Ji neabejoja, kad kova su smurtu prieš moteris ir smurtu artimoje aplinkoje yra ne tik institucijų ir jį patyrusiųjų reikalas: „Mes visi esame vienaip ar kitaip nukentėję nuo smurto dėl lyties ar smurto artimoje aplinkoje – yra daug jį patyrusių tiesiogiai arba augusių smurtinėje aplinkoje, taip pat dažnas iš mūsų pažįsta visa tai išgyvenusią moterį. Europos Sąjungoje per savo gyvenimą smurtą patiria kas trečia moteris. Tai – visą visuomenę paliečianti problema, todėl negalime jos ignoruoti.“

Pasauliui patekus į izoliaciją dėl COVID-19, situacija dėl smurto artimoje aplinkoje aštrėja. Lietuvoje pernai buvo užregistruotas didžiausias pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje skaičius per pastaruosius penkerius metus (58 553). Nesikeičia tik proporcijos – 8 iš 10 smurtą patyrusių asmenų sudaro moterys.

Tam, kad smurtą patyrę asmenys išdrįstų kreiptis į specialistus, reikalingas bendruomenės susitelkimas ir palaikymas.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertai ragina būti dėmesingiems savo šeimos nariams, draugams bei kolegoms ir nelikti abejingiems pastebėjus smurto artimoje aplinkoje požymius.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # $ 2021-05-10 12:54
O paleistuvaut vedusiai tarybos nariai galma? Bus sis klausimas sprendziamas? Vazinet girtai?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų