Greitosios medikai pakvietė savivaldybės vadovus į pasitarimą

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ inicijuotame Greitosios medicinos pagalbos skyriaus pasitarime. Profesinės sąjungos „Solidarumas“ inicijuotame Greitosios medicinos pagalbos skyriaus pasitarime.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, administracijos direktorius Darius Varnas, administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė ir laikinai savivaldybės gydytojo funkcijas vykdanti Inga Pračkailė dalyvavo Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) profesinės sąjungos „Solidarumas“ inicijuotame Greitosios medicinos pagalbos skyriaus (GMP) pasitarime.

Jame apsvarstyti GMP veiklos klausimai dėl karantino laikotarpiu padidėjusio darbo krūvio ir darbuotojų kvalifikacijos kėlimo, aptarta situacija dėl Sveikatos apsaugos ministerijos planuojamos GMP sistemos reformos.

Pasitarime taip pat dalyvavo Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė ir teisininkė Dovilė Aleksandravičienė, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė, GMP skyriaus darbuotojai.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė J. Keburienė išsakė kasdieniniame darbe kylančius sunkumus, informavo dėl karantino laikotarpiu padidėjusio GMP darbo krūvio ir ilgiau trunkančio pacientų pervežimo, pateikė siūlymus, kaip būtų galima atnaujinti turimą medicininę įrangą bei darbuotojų darbo aprangą.

„Karantino metu, Ukmergės ligoninei neatnaujinus paslaugų teikimo, visus besikreipiančius pacientus, kuriems reikalingas stacionarinis gydymas, GMP vežė į aplinkinių rajonų ligonines. Vienam GMP postui krūvis vidutiniškai išaugo iki 900 kilometrų per budėjimą. Per parą pasitaikydavo net 13 pervežimų į Vilnių. Todėl juokaudami teigiame, jog darbo ir poilsio režimo turime laikytis bent jau kaip tolimųjų reisų vairuotojai.

Vežant pacientus didesniais atstumais, padidėja ir tam tikros įrangos, užtikrinančios paciento būklę, poreikis. Mūsų turima darbo apranga jau nusidėvėjo, o ir nauja ji nebuvo funkcionali. Trūksta kišenių, audinį sudaro net 70 procentų sintetinės medžiagos, jis yra nepralaidus orui“, – kalbėjo J. Keburienė.

Administracijos direktorius D. Varnas patikino, kad Ukmergės ligoninėje nuo birželio 8 dienos atnaujinama visų skyrių veikla. Darbo aprangos atnaujinimui, pasak jo, gali būti skiriamos paramos medikams lėšos. GMP darbuotojams pasiūlyta aptarti aprangos poreikius ir įstaigos administracijai pateikti konkrečius pasiūlymus. Visi pritarė, kad GMP darbuotojai turi būti aprūpinti patogia, maksimaliai judesiams ir darbui netrukdančia apranga, kuri būtų pritaikyta atsižvelgiant į jų pageidavimus.

J.Keburienė išsakė nuomonę dėl darbuotojų kvalifikacijos kėlimo galimybių. Tai ypač svarbu teikiant skubiosios medicinos pagalbos paslaugas. D. Varnas patikino, kad savivaldybė rengiasi įgyvendinti projektą, kuriame bus vykdomos medicinos darbuotojų kvalifikacijos kėlimo veiklos. Susirinkusieji aptarė, kad kartu su Ukmergės ligoninės skubiosios medicinos pagalbos specialistais mokymus būtų galima organizuoti ir vietoje. Šios galimybės bus svarstomos bendrame Ukmergės ligoninės ir Ukmergės PSPC pasitarime.

Darbuotojams daugiausiai nežinios keliantis klausimas – Sveikatos apsaugos ministerijos planuojamas greitosios medicinos pagalbos sistemos centralizavimas. Ministerija ne kartą yra skelbusi, kad šiuo metu Lietuvoje veikiant beveik 50 GMP paslaugas teikiančių įstaigų, jų darbo negalima tinkamai organizuoti – skiriasi darbo krūviai, kvalifikacija, atlyginimai, o svarbiausia – GMP paslaugos „nedengia“ maždaug 5 proc. šalies teritorijos.

Seime planuojami svarstyti teisės aktų pakeitimai, po kurių bus vykdomas GMP centralizavimas. Po sujungimo greitosios medicinos pagalbos stotys būtų penkios, didžiuosiuose miestuose, arba galbūt viena, kaip yra Latvijoje. „Solidarumas“ sutinka, kad reforma yra reikalinga, tačiau tam reikia tinkamai pasirengti.

J.Keburienės teigimu, nuo 2024 metų GMP paslaugas brigadoje kartu su kitais nariais galės teikti tik paramediko kvalifikaciją įgiję darbuotojai, o ne GMP vairuotojai, kaip yra šiuo metu. Ne visi Ukmergės GMP brigadų nariai šią kvalifikaciją turi, todėl jiems atsirastų papildomos išlaidos, norint įgyti aukštesnę kvalifikaciją. Pasak jos, šie mokslai kainuoja apie 3 500 eurų.

G.Čepienė teigia, jog norint įgyti aukštesnę kvalifikaciją, darbuotojui reikia kreiptis į įstaigos administraciją. Tada bus finansuojama pusė mokymosi išlaidų. Pabrėžė, kad ji visuomet skatina įstaigos darbuotojus studijuoti, kelti kvalifikaciją, domėtis naujovėmis. Susirinkime dalyvavę du GMP vairuotojai išreiškė norą studijuoti ir įgyti paramediko kvalifikaciją. Su jais bus svarstomas klausimas dėl finansavimo galimybių.

Pabaigoje dalyviai pasidžiaugė konstruktyviu dialogu, vienbalsiai pritarė minčiai, kad kylančius klausimus visuomet reikia spręsti, kalbėtis ir aptarti, nes tik tokiu būdu pasiekiamas visas puses tenkinantis rezultatas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # Bk 2020-06-14 09:45
Koks pasitarimas.... kai konstitucija pasenusi ....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų