Lietus menkina grūdų kokybę

Per pa­čią ru­giap­jū­tę sub­ju­rę orai men­ki­na grū­dų ko­ky­bę, bet jų kie­kiu su­pir­kė­jai ne­si­skun­džia. Pa­lan­kūs me­tai ir ūki­nin­kams – su­pir­ki­mo kai­nos nors ir ban­guo­ja, ta­čiau kol kas ge­ro­kai len­kia per­nykš­tes. Prog­no­zės, kad rin­ka bus per­pil­dy­ta ir ten­kin­tis teks mi­ni­ma­lio­mis kai­no­mis, nepa­si­tvir­ti­no.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Dėl lietingų orų grūdų kokybė nukentėjo.

AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai iš au­gin­to­jų su­per­ka rap­sus, ru­gius, kvie­čius ir kviet­ru­gius. Šiuo me­tu į grū­dų san­dė­lius pri­sta­ty­ta apie 7000 to­nų šių kul­tū­rų. Per­nai to­kiu pat lai­ku į aruo­dus te­bu­vo su­ber­ta ge­ro­kai ma­žiau – 5000 to­nų.

Vien žie­mi­nių rap­sų jau pri­im­ta 2700 to­nų, kai tuo tar­pu pra­ei­tais me­tais ly­gi­na­muo­ju lai­ko­tar­piu į aruo­dus te­bu­vo su­ber­ta tik 400 to­nų šios kul­tū­ros.

Uk­mer­gės grū­dų san­dė­lių ve­dė­jas Al­fre­das Če­ka­na­vi­čius sa­ko, kad tai – pa­lan­kios žie­mos re­zul­ta­tas: pa­sė­liai ne­iš­ša­lo ir ne­iš­mir­ko. Rug­sė­jo pra­džio­je dar lau­kia­ma ir ne­men­ko va­sa­ri­nių rap­sų der­liaus.

Kvie­čių Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liuo­se su­pirk­ta 1600, ru­gių – 520, kviet­ru­gių – 1900 to­nų.

Pa­sak pa­šne­ko­vo, šie me­tai žem­dir­biams pa­lan­kūs – der­lius gau­sus ir kai­nos len­kia per­nykš­tes. Ta­čiau lie­tin­gi orai sa­vo pa­sek­mes pa­li­ko – nu­ken­tė­jo grū­dų ko­ky­bė.

A. Če­ka­na­vi­čius tei­gia, kad pas­ta­rą­ją sa­vai­tę į san­dė­lius at­va­žiuo­ja ge­ro­kai drėg­nu­mo nor­mas vir­ši­jan­tys grū­dai. Rap­sų ba­zi­nis drėg­nu­mas ne­tu­ri vir­šy­ti 14 pro­cen­tų. Ta­čiau į džio­vyk­las ke­liau­ja net 20 pro­cen­tų drėg­nu­mą sie­kian­tys grū­dai.

La­biau­siai nu­ken­tė­jo ru­giai – I kla­sės šie­met, anot ve­dė­jo, net nė­ra. Mat di­džio­ji da­lis šios kul­tū­ros pa­žeis­ta li­gų. Šie­met ru­gius ypač „skriau­džia“ var­pi­nių ja­vų li­ga – var­pų fu­za­rio­zė. Jos pa­žeis­ti grū­dai įgau­na raus­vai oran­ži­nę spal­vą, daž­nai bū­na daug smul­kes­ni už svei­kuo­sius, kau­pia tok­si­nes me­džia­gas. Už­krės­ti grū­dai pri­ski­ria­mi IV kla­sei ir su­per­ka­mi ma­žiau­sio­mis kai­no­mis.

Pa­sak A. Če­ka­na­vi­čiaus, nepaisant šių ne­sklan­du­mų, dėl kai­nų ja­vų au­gin­to­jai šie­met bė­do­ti ne­tu­rė­tų. Nors nuo ru­giap­jū­tės pra­džios jos dar nenu­si­sto­vė­ju­sios, kin­ta ban­ga­vi­mo prin­ci­pu – kiek nu­kri­tu­sios vėl pa­ky­la į aukš­tes­nį ly­gį.

Šiuo me­tu I kla­sės kvie­čiai su­pir­kė­jų įver­tin­ti 770, kviet­ru­giai – 630, II kla­sės ru­giai – 520, žie­mi­niai rap­sai – 1620 li­tų už to­ną. Per­nai kvie­čių kai­na ne­per­ko­pė 640, kviet­ru­gių – 520, ru­gių – 510, rap­sų – 1470 li­tų už to­ną.

Iš­džio­vin­ti ir iš­va­ly­ti grū­dai jau pra­dė­ti vež­ti į Jo­na­vos san­dė­lius. A. Če­ka­na­vi­čius sa­ko, jog jei iš­ve­ži­mas ei­sis taip, kaip su­pla­nuo­ta, dar ke­ti­na­ma pri­im­ti apie 7000 to­nų ja­vų ir rap­sų. Šie­met įsi­ren­gus nau­jus va­ly­mo įren­gi­nius, šie dar­bai ei­na­si grei­čiau.

Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai ja­vus ir rap­sus pri­ima nuo 7 iki 18 va­lan­dos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų