Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Me­tai skai­čiuo­ja pas­ku­ti­nes die­nas, o mes gal­vot­rūk­čiais sku­ba­me nu­veik­ti vis­ką, ką bu­vo­me su­pla­na­vę ar­ba ką tie­siog pri­va­lo­me už­baig­ti iki me­tų pa­bai­gos. Iki to sim­bo­li­nio slenks­čio, per ku­rį per­žen­gę at­si­dur­si­me jau ki­tur, o tiks­liau – tik ki­to­kia­me skai­čių de­ri­ny­je.

Skai­čius 13, kai kam at­ro­dan­tis ma­giš­kas ar net ne­šan­tis ne­lai­mę, nuo šiol mus ly­dės vi­sus me­tus. O ka­dan­gi jis dar bus ap­raiz­gy­tas gy­va­tė­mis, ne­ri­mau­ti prie­ta­rin­gie­siems tik­rai bus dėl ko. Ta­čiau ar to­kie jau ra­mūs bu­vo­me vi­sus 2012-uo­sius? Tai jau tik­rai – ne.

Sa­vait­ga­lį neš­da­ma šiukš­les, prie kon­tei­ne­rio ra­dau pri­bloš­kian­čią „at­lie­ką“ – di­džiu­lį po­pie­ri­nį mai­šą džiū­vė­sių. Ne ko­kį mai­še­lį, o tik­rai di­džiu­lę pa­kuo­tę džio­vin­tos duo­nos ir ba­to­no rie­ke­lių. Kaž­ko­dėl pir­ma at­ėju­si min­tis ki­lo apie pa­sau­lio pa­bai­gos pra­na­šys­tė­mis nu­si­vy­lu­sį kai­my­ną. Su­pra­tęs, kad džiū­vė­sius kau­pė vel­tui, gal vi­są gruo­džio 21-ąją prie lan­go ne­ri­mas­tin­gai ry­mo­jęs žmo­gus, ki­tą die­ną at­vil­ko san­kau­pas prie kon­tei­ne­rio...

Me­tų pa­bai­go­je į ho­ros­ko­pus žval­go­si net di­džiau­si to­kio li­te­ra­tū­ros žan­ro skep­ti­kai.

„Dau­giau šyp­so­ki­tės, ne­leis­da­mi sau liū­dė­ti. Taip tik pa­ge­rin­si­te sa­vi­jau­tą. Ge­ras lai­kas fi­zi­niam ak­ty­vu­mui. Ga­li­te su­lauk­ti ne­blo­gų per­spek­ty­vų, gal­būt pa­si­seks ir fi­nan­si­niai rei­ka­lai – tam dau­giau­sia įta­kos tu­rės jū­sų ver­žlu­mas. Ne­pa­mirš­ki­te gi­mi­nių – tai vie­nas pa­grin­di­nių rams­čių šiais me­tais, į ku­riuos ne tik no­rė­sis, bet ir bus ver­ta at­si­rem­ti“, – to­kius pa­ta­ri­mus ga­vau pa­ti. Bet juk to­kie uni­ver­sa­lūs pa­ta­ri­mai, be abe­jo, tik­tų ir kiek­vie­nam iš mū­sų...

Nau­ja­me­ti­nė nak­tis nuo se­no vi­so­se ša­ly­se bu­vo api­pin­ta prie­ta­rais ir le­gen­do­mis.

An­tai mū­sų se­no­liai ti­kė­jo: ko­kia bu­vo Nau­jų­jų me­tų die­na, to­kie bus at­ei­nan­tys me­tai. To­dėl šią die­ną bū­ti­na links­min­tis, ne­si­pyk­ti, ne­si­sko­lin­ti ir ki­tiems ne­sko­lin­ti, nes ga­li­te sa­vo lai­mę ati­duo­ti.

Mū­sų pro­tė­viai ti­kė­jo, kad iki Nau­jų­jų bū­ti­na pa­baig­ti vi­sus dar­bus, nes pas­ku­ti­nę me­tų nak­tį na­mus ap­lan­ko ra­ga­nos ir ap­si­sto­ja tuo­se na­muo­se, ku­riuo­se ran­da ne­baig­tų dar­bų. Taip pat ti­kė­ta: jei prieš Nau­juo­sius duo­si­te iš­mal­dos el­ge­toms, ki­tais me­tais pa­tiems tik­rai ne­teks el­ge­tau­ti.

Be­je, ne vi­sos san­tvar­kos bu­vo lo­ja­lios Nau­jie­siems me­tams. 1928 me­tais Ru­si­jo­je bu­vo iš­leis­tas nu­ta­ri­mas, ku­ris skel­bė, kad „ko­vo­jant su re­li­gi­nė­mis at­gy­ve­no­mis“ at­šau­kia­mos vi­sos sta­čia­ti­kių šven­tės. Į ne­le­ga­lių šven­čių są­ra­šą pa­te­ko ir Nau­jie­ji me­tai. Drau­di­mas ga­lio­jo še­še­rius me­tus – 1934 me­tais Sta­li­nas as­me­niš­kai da­vė nu­ro­dy­mą grą­žin­ti liau­džiai šią šven­tę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų