Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Kaž­kas yra pa­sa­kęs, jog snie­gas bal­tas dėl to, kad su­rink­tų nuo že­mės sau­lės švie­są mū­sų akims... Iš tie­sų – pa­sni­gus, švie­siau, drą­siau gū­dų va­ka­rą. Ir nors pro žie­mos var­tus dar ban­do pra­lįs­ti lie­tus, jam vis ma­žiau vie­tos ant bal­tų sto­gų.

To­ji bal­tu­ma ir gelbs­ti niū­rų me­tą. Dėl sau­lės švie­sos trū­ku­mo žie­mą ap­nin­ka blo­ga nuo­tai­ka ir li­gos. Gy­dy­to­jai lau­kia kas­me­ti­nio pa­cien­tų ant­plū­džio, ku­ris, tei­gia­ma, at­ėjus pa­va­sa­riui – ne­be toks.

 

Žie­mos me­tu mie­ga gam­ta, prie lė­tes­nio re­ži­mo per­ei­na žmo­gaus or­ga­niz­mas. Šal­tuo­ju lai­ku su­ma­žė­ja už ge­rą nuo­tai­ką at­sa­kin­gų hor­mo­nų, o tam­sa ska­ti­na ga­min­tis tuos, ku­rie ke­lia mie­guis­tu­mą.

Net­gi tei­gia­ma, jog pa­va­sa­rį ir va­sa­rą gi­mu­siems pa­aug­liams žie­mos dep­re­si­ja pa­si­reiš­kia stip­riau nei pa­sau­lį iš­vy­du­sie­siems ru­de­nį ar žie­mą. 

Kad iš­veng­tu­me se­zo­ni­nių svei­ka­tos su­tri­ki­mų, spe­cia­lis­tai siū­lo dau­giau bū­ti gam­to­je, sė­dė­ti ar­čiau lan­go. Švie­sos lin­kė­ti ypač tin­ka šį penk­ta­die­nį, ku­ris ka­len­do­riu­je taip ir pa­va­din­tas – Švie­sos die­na. Kad ir 13-oji, kad ir penk­ta­die­nis, bet – Švie­sos... Šiuo me­tu lie­tu­viai pra­dė­da­vo švęs­ti žie­mos sau­lėg­rį­žą ir lauk­da­vo par­ke­liau­jan­čios sau­lės.

Sku­bo­ta ka­lė­di­nė puo­šy­ba nie­ko ne­be­ste­bi­na. O štai ki­ti Ka­lė­das ir švęs­ti pra­dė­jo. Vie­no­se Uk­mer­gės ka­vi­nė­se įmo­nių, or­ga­ni­za­ci­jų už­sa­ky­mai dar pri­imi­nė­ja­mi, ki­tų šei­mi­nin­kams ir dar­buo­to­jams – tik­ras dar­by­me­tis. Ten­ka ir pa­gal­bi­nin­kų sam­dy­tis. Kad ir „Pi­lia­kal­nio“ ka­vi­nė­je, ku­rio­je jau šį ket­vir­ta­die­nį rink­ta­si į ka­lė­di­nį va­ka­rė­lį.

Pa­ste­bi­ma, jog bur­tis į to­kius po­bū­vius šie­met pa­gei­dau­ja­ma ge­ro­kai anks­čiau. Ši­taip nu­spren­dė įmo­nės, ku­rios prieš­nau­ja­me­ti­nę sa­vai­tę ap­skri­tai ne­dirbs. Ka­dan­gi ta sa­vai­tė be­veik vi­sa šven­ti­nė, už ke­lias jos die­nas bus ati­dir­ba­ma šeš­ta­die­niais. To­dėl Ka­lė­das no­rė­ta pa­si­anks­tin­ti.

Ka­vi­nė­je ar „Vil­kmer­gės“ res­to­ra­ne, ku­ria­me net ruo­šia­mas spe­cia­lus Nau­jų­jų va­ka­ras, su­tik­ti šven­tes ren­gia­si ir įstai­gų ko­lek­ty­vai, ir pa­vie­niai uk­mer­giš­kiai. Da­ly­sis lin­kė­ji­mais, dė­kos ko­le­goms, šei­moms už per me­tus ly­dė­ju­sius džiaugs­mus, sėk­mes, gra­žias aki­mir­kas...

Pa­dė­kos svar­bą iš­ski­ria psi­cho­lo­gai. Net­gi kal­ba apie to­kį da­ly­ką kaip dė­kin­gu­mo te­ra­pi­ja. Tai, anot jų, – kai ne­gal­vo­ji, kad vis­kas blo­gai, ne­ieš­kai prie­žas­čių, bet esi dė­kin­gas gy­ve­ni­mui už tai, ką gau­ni kiek­vie­ną die­ną, kad ga­li su­lauk­ti Ka­lė­dų ar­ba va­sa­ros... To­kia te­ra­pi­ja, sa­ko­ma, ir­gi pa­de­da leng­viau iš­kęs­ti žie­mos liū­de­sį.  

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų