Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Sa­vai­tę plau­nan­tis lie­tus įne­šė bent pliūps­ne­lį gai­vos. Ji mie­la net ir tiems, ku­rie pa­pras­tai die­vi­na va­sa­ros sau­lę ir karš­čius. O to­ji va­sa­ra, ši­taip gniau­žu­si sa­vo kait­ro­je, jau dai­ro­si la­ga­mi­no... Pa­slėp­to tarp jau nu­rau­du­sių šer­mukš­nių, vi­sur siū­buo­jan­čių vo­ra­tin­klių, kaž­kur – mu­zi­kuo­jan­čių žio­gų pie­vo­je... Ir jai iš­ėjus, vėl pa­puo­lus ru­dens glo­bon, tie karš­čiai, kaip ir pa­ti va­sa­ra, at­ro­dys lyg to­li­mas sap­nas...

 

Va­sa­ros ir ru­dens san­dū­rą pro­tė­viai pa­žy­mė­da­vo, švęs­da­mi Žo­li­nę. Tai – der­liaus bran­dos šven­tė. Nuo se­nų lai­kų gy­vuo­ja pa­pro­tys baž­ny­čio­se tą­dien šven­tin­ti lau­kų žo­le­les, ki­tus au­ga­lus, ku­rie, ti­kė­ta, įgy­ja ne­pa­pras­tų ga­lių, sau­go na­mus.

Ne vi­sos se­nų­jų šven­čių tra­di­ci­jos šian­dien pri­si­me­na­mos. Kad ir Žo­li­nės pa­pro­tys vi­sai šei­mai su­sės­ti prie sta­lo, ant ku­rio, kaip ir per Kū­čias, – dvy­li­ka pa­tie­ka­lų, ku­riuos vi­sus rei­kia iš­ra­gau­ti... Ta­čiau ir da­bar šia pro­ga ben­druo­me­nė­se skam­ba dai­nos, dė­ko­ja­ma že­mei. Taip pat plūs­ta­ma į baž­ny­ti­nes iš­kil­mes, nes rug­pjū­čio 15-oji – ir Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos ėmi­mo į dan­gų šven­tė.

Rug­pjū­čio 16-oji ži­no­ma kaip Pjū­ties pa­baig­tu­vių die­na. Tai bu­vu­si ir nau­jos sė­jos pra­džia, kai sė­da­vo žiem­ken­čius. Pa­sa­ko­ja­ma, kad po šios die­nos į tro­bas vėl su­grįž­da­vu­si dirb­ti­nė švie­sa – ba­la­na, vė­liau – ži­ba­li­nu­kė... Mat va­sa­rą žmo­nės kel­da­vo­si sau­lei pa­te­kė­jus ir ei­da­vo mie­go­ti, jai nu­si­lei­dus.

Tą die­ną taip pat mi­ni­mos Ro­ko var­du­vės. Šven­tas Ro­kas lai­ky­tas li­go­nių glo­bė­ju, pa­gal­bos į jį kreip­da­vo­si ser­gan­tie­ji už­kre­čia­mo­sio­mis li­go­mis.

Baž­ny­čios – ne tik me­di­kų – šian­dien šau­kia­ma­si dėl mir­tį sė­jan­čio Ebo­los vi­ru­so, ku­rio au­kų dėl epi­de­mi­jos Va­ka­rų Af­ri­ko­je dau­gė­ja va­lan­do­mis. Že­my­ną už­klu­pęs pra­keiks­mas ke­lia grės­mę vi­so pa­sau­lio gy­ven­to­jams. Ša­lys griež­ti­na­si ke­lio­nių re­ko­men­da­ci­jas, įspė­ja­ma var­žy­ti iš­vy­kas, at­kreip­ti dė­me­sį į per­spė­ji­mų rim­tu­mą ra­gi­na hu­ma­ni­ta­ri­nė or­ga­ni­za­ci­ja „Ca­ri­tas“. Pa­sau­lio svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­ja pa­skel­bė epi­de­mi­ją tarp­tau­ti­ne eks­tre­ma­lia vi­suo­me­nės svei­ka­tai si­tu­a­ci­ja.

Dau­gy­bės au­kų įvai­rio­se pa­sau­lio ša­ly­se pa­rei­ka­la­vo ir ne­įpras­ti šios va­sa­ros karš­čiai. Ta­ry­tum bū­tų ma­ža tau­ti­nių, po­li­ti­nių ne­gan­dų, dėl ku­rių žūs­ta ne­kal­ti žmo­nės, tūks­tan­čiai vai­kų...

Karš­čiai vei­kia vi­sus gy­vus pa­da­rus. Pa­ste­bi­ma, kad ypač pik­ti ir įky­rūs šią va­sa­rą ge­lian­tys vabz­džiai. Puo­la ne vien gam­to­je: zu­ja na­muo­se, dar­bo ka­bi­ne­tuo­se, tai­ko­si į mais­tą. Šmaikš­tau­ja­ma, kad ir jiems gal­vą vi­sai su­su­ko mė­nu­lis, ku­ris šią sa­vai­tę bu­vo ne­įpras­tas: esą to­kia su­per­pil­na­tis, dar la­biau jau­di­nan­ti vi­sus pik­tuo­lius ir niurgz­lius, bū­na itin re­tai...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų