K. Stepanova: „Gyvenimas man yra dosnus“

Ne­se­niai dar­bą ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je pra­dė­jo ra­jo­no me­ro pa­va­duo­to­ja Klav­di­ja Ste­pa­no­va. 51 me­tų po­li­ti­kę į šias pa­rei­gas de­le­ga­vo so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ja, o kan­di­da­tū­rai pri­ta­rė ra­jo­no ta­ry­ba. K. Ste­pa­no­va mie­lai su­ti­ko at­sa­ky­ti į „Uk­mer­gės ži­nių“ klau­si­mus.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. 


Esa­te vi­suo­me­niš­ka ir veik­li. Ar to­kią sa­ve vi­sa­da pri­si­me­na­te?

Pra­di­nė­se kla­sė­se – ma­žiau, bet vė­liau vi­sa­da bu­vau kla­sės va­ka­rė­lių or­ga­ni­za­to­rė. Nuo 6 kla­sės lan­kiau te­at­rą. Mo­kiau­si Bir­žų ra­jo­ne, Pa­pi­lio  vi­du­ri­nė­je mo­kyk­lo­je. Gal to­dėl, kad tai – pats Lie­tu­vos pa­kraš­tys, ta­ry­bi­niais lai­kais mus mo­kė net ve­ly­ki­nių pa­pro­čių, o mo­ky­to­jas la­bai ar­ti­mai ben­dra­vo su kle­bo­nu. Ir vi­si apie tai ži­no­jo. La­bai ger­biu sa­vo mo­kyk­los di­rek­to­rę už tai, kad tais lai­kais mo­kyk­lo­je bu­vo to­kia ap­lin­ka, pa­vyz­džiui, mes, mo­ki­niai, vai­din­da­vo­me drau­ge su mo­ky­to­jais. Mu­mis la­bai pa­si­ti­kė­jo.

Ko­kio­je šei­mo­je au­go­te?

Šei­mo­je bu­vau vy­riau­sia, tu­rė­jau 5 me­tais jau­nes­nį bro­lį. Jo šei­ma li­ko ša­lia tė­vų. Gi­miau ir au­gau Ku­bi­liuo­se, Bir­žų ra­jo­ne. Gy­ve­no­me vien­kie­my­je ša­lia Apaš­čios upės. Tė­ve­liai bu­vo pa­pras­ti dar­bi­nin­kai, daug me­tų dir­bo duo­nos kom­bi­na­te.

Bai­gė­te pe­da­go­gi­kos moks­lus, o kuo sva­jo­jo­te tap­ti vai­kys­tė­je?

No­rė­jau tap­ti ar­che­o­lo­ge. Bet is­to­ri­jos mo­ky­to­ja ma­ne at­kal­bė­jo, sa­kė, kad mer­gi­na to­kio dar­bo ne­ga­lė­tų su­de­rin­ti su šei­ma. Sto­ti į pe­da­go­gi­nį uni­ver­si­te­tą – tuo­met Vil­niaus vals­ty­bi­nį pe­da­go­gi­nį ins­ti­tu­tą – bu­vo im­pul­sy­vus spren­di­mas. Bai­gu­si moks­lus pa­gal pa­sky­ri­mą 1987 me­tais at­vy­kau į Uk­mer­gę. Da­bar­ti­nė­je An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jo­je mo­kiau ru­sų kal­bos ir et­no­kul­tū­ros.

Esa­te so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos na­rė. Kaip pa­su­ko­te į po­li­ti­ką?

Po­li­ti­ka at­si­ra­do ly­giag­re­čiai su vi­suo­me­ni­ne veik­la. Tuo me­tu dir­bau ne­įga­lių­jų ben­dra­bu­ty­je, bu­vo pa­ti ne­vy­riau­sy­bi­nių or­ga­ni­za­ci­jų kū­ri­mo­si pra­džia, a.a. Pra­no Lau­žec­ko pa­ra­gin­ta įsi­lie­jau į or­ga­ni­za­ci­jos „Gel­bė­kit vai­kus“ veik­lą. Per ją su­si­pa­ži­nau su tuo­me­ti­niu Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų są­jun­gos va­do­vu Alo­y­zu Sa­ka­lu ir su ben­dra­min­čiais įstei­gė­me so­cial­de­mok­ra­tų Uk­mer­gės sky­rių.

Pa­si­rin­ko­te ne vi­sai tra­di­ci­nį šei­mos mo­de­lį. Su sa­vo dvie­jų sū­nų tė­čiu taip ir ne­įfor­mi­no­te san­tuo­kos. Ko­dėl?

Šei­ma man nė­ra ant­spau­das, o – dvie­jų žmo­nių san­ty­kiai. Su Si­gi­tu drau­ge pra­gy­ve­nom 22 me­tus ir vis pa­juo­kau­da­vom, ka­da su­si­tuok­sim: iš pra­džių sa­kėm – per de­šim­ties me­tų su­kak­tį, da­bar – gal per 25. O iš tie­sų tie­siog pa­si­rin­kom to­kį šei­mos mo­de­lį. Iš pra­džių vi­siems bu­vo keis­ta, ypač ma­no tė­ve­liams, bet pas­kui jie įsi­ti­ki­no, kad esam šei­ma. Tie­sa, prieš 20 me­tų tai bu­vo ga­na keis­ta, o da­bar – vi­sai įpras­ta. Ne­no­rė­čiau tu­rė­ti vy­ro, ku­riam apie šei­mą pri­min­tų tik ant­spau­das pa­se.

Kaip su­si­pa­ži­no­te su Si­gi­tu?

At­vy­kus dirb­ti į Uk­mer­gę ap­si­gy­ve­nau pas sa­vo te­tą. Si­gi­tas – te­tos sū­naus – ma­no pus­bro­lio kla­sio­kas. Su­si­pa­ži­nau su jo bu­vu­siais ben­drak­la­siais, da­ly­vau­da­vau tuo­se pa­čiuo­se su­si­ė­ji­muo­se. Po­rą me­tų bu­vo­me tie­siog ge­ri pa­žįs­ta­mi. San­ty­kiai pa­si­kei­tė tik po ket­ve­rių me­tų.

Už­au­gi­no­te du sū­nus. Ko­kį ke­lią jie ren­ka­si?

Jo­kū­bui 20 me­tų. Jis šiuo me­tu dir­ba Uk­mer­gė­je. Vla­dui 17. Jis – Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gim­na­zi­jos III kla­sės gim­na­zis­tas.

Na­mams ir šei­mai lai­ko pa­kan­ka?

Iš tik­rų­jų lai­ko šei­mai lie­ka ma­žai. Ypa­tin­gai sun­ku, kai ma­ži vai­kai bu­vo. Nuo 2003 iki 2010 m. dvi ka­den­ci­jas dir­bau sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja. Dar­bas bu­vo la­bai įtemp­tas. Da­bar gal­vo­ju – gal nu­skriau­džiau šei­mą, skir­da­ma jai per ma­žai dė­me­sio. Esu la­bai dė­kin­ga vy­rui ir jo ma­mai už nuo­la­ti­nę pa­gal­bą. Ypač jos rei­kė­jo, kai įsto­jau į ma­gist­ran­tū­rą. Tuo­met jau au­gi­no­me du vai­kus. Vy­res­nia­jam dar ne­bu­vo me­tu­kų. At­si­ra­do ga­li­my­bė so­cia­li­nių moks­lų ma­gist­ran­tū­ros di­plo­mą įgy­ti Vil­niaus pe­da­go­gi­nia­me uni­ver­si­te­te ir šei­ma tam pri­ta­rė. Ta­da dir­bau, mo­kiau­si, bu­vo tik­rai ne­leng­va.

Vi­sa­da esa­te sti­lin­ga ir pa­si­tem­pu­si. Ži­nau, kad dra­bu­žius siu­va­te pa­ti.

Esu sa­va­moks­lė siu­vė­ja. Gal tai pa­vel­dė­jau. Tu­rė­jau ke­tu­rias la­bai darbš­čias te­tas. Jos siu­vo, siu­vi­nė­jo, ga­mi­no. Pa­ti siu­vu vis­ką: nuo pa­lai­di­nės iki pal­to. Maž­daug pu­sė dra­bu­žių – siū­ti. Aiš­ku, pa­ti ne­mo­de­liuo­ju, iš­kar­pas imu iš žur­na­lų. „Bur­da mo­den“ vi­sų žur­na­lų ko­lek­ci­ją tu­riu nuo 1988 me­tų. La­bai ge­rai pri­si­me­nu – pir­mą suk­ne­lę pa­si­siu­vau 7-oje kla­sė­je.

Gal lie­ka lai­ko ir ki­tiems po­mė­giams?

Ne­se­niai at­ra­dau gar­so kny­gas. Yra ne­mo­ka­mi tin­kla­piai, iš ku­rių ga­li­ma jų par­si­siųs­ti. Už­si­de­di au­si­nu­kus, ga­li, pa­vyz­džiui, ly­gin­ti ir klau­sy­ti kny­gos.

Jū­sų na­mai daž­nai bū­na pil­ni sve­čių?

Ne, ne­sam di­de­li sve­čių pri­ėmė­jai. Pa­ti sa­ve pa­va­din­čiau vie­ni­še – vie­nat­vė man di­džiau­sia ver­ty­bė.

Te­ko pa­keis­ti ne­ma­žai dar­bų: 1987–1993 m. – A. Sme­to­nos vi­du­ri­nės mo­kyk­los mo­ky­to­ja, 1996–1998 m. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos ir svei­ka­tos sky­riaus in­di­vi­du­a­lios prie­žiū­ros dar­buo­to­ja, 1998–1999 m. „Gel­bė­kit vai­kus“ vai­ko tei­sių om­bud­sme­nė, 1999–2002 m. Re­čio­nių pa­grin­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja ug­dy­mui, 2002–2003 m. Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mų so­cia­li­nė pe­da­go­gė, 2003–2011 m. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja. Pas­ku­ti­nė dar­bo­vie­tė – Uk­mer­gės ra­jo­no VVG va­do­vė. Ko­dėl tiek po­ky­čių?

Ja­po­nai sa­ko, kad dar­bą rei­kia keis­ti kas 6-erius me­tus. Man tai ide­a­liai tin­ka. Ma­no gy­ve­ni­me tai klos­tė­si na­tū­ra­liai. Pir­ma­sis dar­bo pa­kei­ti­mas vi­sus la­biau­siai nu­ste­bi­no: ta­da sa­vo no­ru iš­ėjau iš dar­bo da­bar­ti­nė­je gim­na­zi­jo­je. Tie­siog jau­čiau, kad esu iš­si­sė­mu­si, kad ne­ga­liu duo­ti mo­ki­niams tiek, kiek tu­rė­čiau duo­ti.

Kai tru­pu­tį pa­au­go sū­nūs, su­pra­tau, kad jau ne­be­ga­liu bū­ti na­muo­se, tu­riu ieš­ko­ti dar­bo. Įsi­dar­bi­nau ne­įga­lių­jų ben­dra­bu­ty­je lai­ki­no­sios prie­žiū­ros dar­buo­to­ja – te­ko ir grin­dis plau­ti, ir lan­gus va­ly­ti. Ta­da daug kam at­ro­dė keis­ta, kad su aukš­tuo­ju, o to­kį dar­bą dir­bu.

Ta­čiau ma­nau, kad žmo­gus yra žmo­gus, o ne jo pa­rei­gy­bė.

Vi­sais gy­ve­ni­mo pe­ri­odais te­ko su­tik­ti la­bai šau­nių žmo­nių. Man tai – di­džiu­lė do­va­na.   

O grįž­tant prie ne­se­niai už­im­tų jū­sų pa­rei­gų: ką la­biau­siai no­rė­tu­mėt keis­ti Uk­mer­gė­je?

No­rė­čiau, kad Uk­mer­gė tap­tų šiuo­lai­kiš­ka, mo­der­nia, kad mies­tas jau­nė­tų. La­bai svar­bu – kur­ti dar­bo vie­tas, ska­tin­ti ver­slus. Mums la­bai svar­bus – Eu­ro­pos ver­slo agen­tū­ros ap­do­va­no­ji­mas, kai ša­lia dvie­jų Lie­tu­vos did­mies­čių bu­vo ap­do­va­no­ta ir Uk­mer­gė.

Mū­sų vai­kai tu­rė­tų iš­va­žiuo­ti stu­di­juo­ti, bet bū­tų ge­rai, kad su šei­mom ir vai­kais grįž­tų į Uk­mer­gę. La­bai džiu­gi­na at­gims­tan­tys ra­jo­no mies­te­liai – Vep­riuo­se, Pa­bais­ke ku­ria­si jau­nos kū­ry­bin­gos šei­mos. Ma­nau, kad ir ra­jo­no ta­ry­bo­je la­bai svar­bu – jau­ni žmo­nės.

Apie žmo­gų kar­tais sa­ko­ma: gi­mė po lai­min­ga žvaigž­de. Pri­skir­tu­mė­te šį po­sa­kį sau?

Taip, gy­ve­ni­mas man yra dos­nus. Ma­nau, kad tai di­de­le da­li­mi pri­klau­so nuo su­pan­čių ar­ti­mų žmo­nių. Sun­kiau­si bu­vo tik pra­ėję me­tai – ne­te­kau tė­ve­lio.

Lin­kiu sėk­mės, sklan­daus dar­bo, pui­kių idė­jų šia­me ne­se­niai pra­si­dė­ju­sia­me jū­sų veik­los eta­pe.

Kal­bi­no Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų