Keičiasi baudos už aplinkos teršimą

Ap­lin­kos mi­nist­ro įsa­ky­mu nuo spa­lio 1 d. įsi­ga­lio­ja ža­los ap­skai­čia­vi­mo me­to­di­kos pa­kei­ti­mai, nu­sta­tan­tys mi­ni­ma­lų tai­ko­mą ža­los at­ly­gi­ni­mo dy­dį už ap­lin­kai pa­da­ry­tą ža­lą.

 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.


 

Ne­re­tai ne­įma­no­ma tiks­liai įver­tin­ti, kiek ter­ša­lų bu­vo iš­mes­ta į ap­lin­ką, ir ap­skai­čiuo­ti, ko­kia ža­la ap­lin­kai bu­vo pa­da­ry­ta. Dėl tar­šos sklai­dos ir ab­sor­ba­vi­mo tai dar sun­kiau pa­da­ry­ti esant il­ga­lai­kiam ap­lin­kos ter­ši­mui. Dėl to iki šiol bu­vo ne­įma­no­ma adek­va­čiai nu­baus­ti il­ga­lai­kės tar­šos su­kė­lė­jų.

Pa­vyz­džiui, apie į upe­lį te­kan­čias nuo­te­kas pa­rei­gū­nai su­ži­no tik po sa­vai­tės. Per ke­lias va­lan­das pro­ble­ma iš­spren­džia­ma, bet pa­žei­dė­jas ga­lė­jo bū­ti bau­džia­mas tik už tą ter­ša­lo kie­kį, ku­ris bu­vo iš­mes­tas į ap­lin­ką per tas ke­lias va­lan­das, kuo­met ter­ši­mas bu­vo už­fik­suo­tas. Tai ne­at­spin­dė­da­vo re­a­lios ap­lin­kai pa­da­ry­tos ža­los. Pa­vyz­džiui, už 100 kg sul­fa­tų iš­py­li­mą į ap­lin­ką tek­da­vo at­ly­gin­ti 12 Lt ža­lą.

Nau­ji ap­lin­kai pa­da­ry­tos ža­los at­ly­gi­ni­mo dy­džių ap­skai­čia­vi­mo me­to­di­kos pa­kei­ti­mai nu­ma­to, kad mi­ni­ma­lus ža­los ap­lin­kai dy­dis, ku­ris pa­da­ro­mas van­dens tel­ki­niams, že­mės pa­vir­šiui ir (ar) gi­les­niems jos sluoks­niams, su­ke­lia­mas bio­lo­gi­nė­mis me­džia­go­mis (pa­vyz­džiui, nuo­te­kos) bus ne ma­žes­nis nei 518 Lt (150 eu­rų). Jei ap­lin­ka už­ter­šia­ma che­mi­nė­mis me­džia­go­mis – 691 Lt (200 eu­rų).

Mi­ni­ma­lus įkai­nis už bet ko­kią oro tar­šą (pa­vyz­džiui, de­gi­na­ma plast­ma­sė) – 345 Lt (100 eu­rų).

Pa­gal nau­ją tvar­ką bus iš­veng­ta sim­bo­li­nių ža­los dy­džių ir ter­šė­jai tu­rės su­mo­kė­ti ne ma­žes­nę nei mi­ni­ma­lią su­mą.

Mi­ni­ma­lūs ža­los at­ly­gi­ni­mo dy­džiai jau dau­giau nei me­tus ga­lio­ja at­lie­kų tvar­ky­mo sri­ty­je. Už ap­lin­kos ter­ši­mą ne­pa­vo­jin­go­mis at­lie­ko­mis bau­džia­ma ma­žiau­siai 500 li­tų (145 eu­rai). At­ly­gin­ti už ap­lin­kai da­ro­mą ža­lą pa­vo­jin­go­mis at­lie­ko­mis ten­ka ma­žiau­siai 1 500 li­tų (434 eu­rai).

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų