Nauja valiuta – bauginantis iššūkis neregiams

Daugelis su nerimu ir baime laukiame naujųjų metų, kuomet litus pakeis euras. Ypač metų pradžia bus sunki regos negalią turintiems žmonėms. Kad būtų bent kiek lengviau, neregiams bus nemokamai dalinami specialūs banknotų ir monetų matuokliai.

 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Ukmergės rajono filialo pirmininkė Audronė Kreizienė pasakojo, kad neseniai Vilniuje jų sąjunga filialų darbuotojams organizavo mokymo kursus.

Jų metu pasakota, kad atsižvelgiant į neregiams kylančius sunkumus Lietuvos bankas pasirašė sutartį su austrų kompanija dėl euro monetų ir banknotų matuoklių pagaminimo.

Lietuvos banko Komunikacijos departamento Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Meškerevičiūtė mokė atpažinti naujų pinigų vertės požymius.

„Sužinojome, kaip specialiu matuokliu, vadinamu valiutos atpažinimo kortele, pamatuoti pinigų banknotus bei  monetas. Mokyta ir kaip pinigus atpažinti  be tokios kortelės – tik apčiuopiant – pagal jų ilgį ir plotį, o metalinius – pagal atskiras žymes“, – pasakojo A. Kreizienė.

Lig šiol matuoklio neturėjo

Pasak jos, monetos dydis, o kartu ir vertė nustatoma pinigą įstačius plastmasiniame matuoklyje tarp dviejų griovelių. Panašiai matuojamas ir popierinių banknotų dydis. 

Lig šiol neregiai jokiu panašiu prietaisu nesinaudojo, nes tokio tiesiog neturėjo. Litus kiekvienas skirdavo skirtingai.

Banknotams laikyti dažniausiai aklieji naudojasi ir šiaip savo gyvenime įprastu metodu: dėti daiktus tik į savo vietas. Kiekvieno nominalo banknotą neregiai deda tik į tam tikrą piniginės kišenėlę.

Centus ir metalinius litus lig šiol atskirdavo apčiuopom pagal griovelius ir pinigo storį, svorį. Ateityje, kai pripras, tikriausiai taip atskirs ir naujos valiutos monetas. Tačiau A. Kreizienė tiki, jog pradžia bus tikrai sunki.

Organizacijos vadovė pasakojo, kad Ukmergėje labai retas kuris visai neregintis žmogus savarankiškai lankosi įstaigose ar apsipirkinėja parduotuvėse. Dažniau reikalus tvarko lydimi pagalbininko. Neretai tokias, vadinamas asmeninio asistento paslaugas, teikia pati organizacijos vadovė.

Galima bus ir nusipirkti

A. Kreizienė seminare sužinojo, kad ketinama pagaminti  3 000 minėtų prietaisų neregiams, skirtų pinigams atskirti. Tačiau Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga vienija dvigubai daugiau narių, tad prietaisus nemokamai gaus tik tie, kam jie reikalingiausi – visai nematantys ar labai blogai matantys organizacijos nariai.

Ukmergėje tokių žmonių yra 30. A. Kreizienė Lietuvos bankui jau pateikė jų sąrašą. Korteles siųs registruotu laišku asmeniškai kiekvienam į namus. Tikimasi, kad jos adresatus pasieks iki Kalėdų. 

Vėliau kiekvienas organizacijos narys bus mokomas naudotis valiutos atpažinimo kortele, mokant savarankiškumo būti nepriklausomu naudojantis nauja valiuta.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sajungos Ukmergės filiale iš viso yra 124 nariai. Visi norintys minėtus matuoklius galės nusipirkti UAB ,,Biomedika“ Vilniuje.

Beje, Audronė Kreizienė priminė, kad jų organizacijoje laukiami ne tik neįgalumą dėl regos turintys žmonės, bet visi prastai matantys ukmergiškiai. Tiems, kurių regos aštrumas siekia 0,3, pateikę gydytojo pažymą gali sulaukti paramos. Jie gautų specialius laikrodžius, žadintuvus ar kalbančias maisto svarstykles.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų