Įspėja: už tvoros gali tykoti paukščių gripas

Paukščių gripas – grėsmė naminiams paukščiams. Paukščių gripas – grėsmė naminiams paukščiams.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai įspėja: labai patogeniškas paukščių gripo virusas (LPPG H5N1) jau apėmęs 23-ijų Europos šalių laukinę fauną.

Lietuvoje šiuo metu jau yra nustatyta 13 laukinių paukščių gripo vietų. Virusas sparčiai plinta ir kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Latvijoje.

Skaičiuojama, kad Europoje žiemojančių kirų populiacija yra daugiau kaip 4 milijonai paukščių. Pavasarinė migracija prasidėjo vasario pradžioje, o didžiausia migracija kovo pabaigoje–balandžio mėn. Mažesni kirai pradeda migruoti gegužės viduryje. Iš perėjimo vietų paukščiai pradeda migruoti liepos mėn. įvairiomis kryptimis, todėl šiais laikotarpiais paukščių gripo plitimas ypač didelis. 

„Gripo virusų plitimo dinamika itin sudėtinga ir sunkiai nuspėjama. Dažnai laukiniai paukščiai neturi klinikinių požymių ir staiga negaišta, todėl tokiu būdu gali pernešti virusą dideliais atstumais ar jį platinti migracijos keliais. Raginame gyventojus, aptikus nugaišusį laukinį paukštį, jo neliesti ir pranešti VMVT, kad būtų galimą identifikuoti galimai užkrėstą virusu vietą bei įspėti aplinkinių teritorijų gyventojus ar ūkininkus apie grėsmę naminiams paukščiams. Nesilankyti laukinių paukščių, ypač gausiai kolonijose šiuo metu perinčių kirų, būriavimosi vietose. Išgąsdinti paukščiai virusą platina į aplinkines teritorijas, perneša į kitas būriavimosi vietas, o paliegę išbaidyti paukščiai gali atsirasti ir nugaišti naminių paukščių laikymo vietose. Tuomet išvengti protrūkio ūkyje beveik neįmanoma, infekcija gali sukelti staigų paukščių gaišimą be jokių ligos požymių. Gydymo nuo paukščių gripo nėra. Nustačius paukščių gripą naminių paukščių ūkyje, visu 100 procentu laikomi ūkyje paukščiai  yra sunaikinami. Tuomet aplink protrūkio vietą nustatomos ribojimų zonos, kurios gali aplinkiniams ūkiams atnešti rimtus ekonominius nuostolius“, – įspėja VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėja Vilija Grigaliūnienė.

Specialistai įspėja:

* Nesilankyti vietose pažymėtose „LPPG židinys“, nelesinti laukinių paukščių, vengti kontakto su laukiniais paukščiais. 

* Jei kontaktą su laukiniais paukščiais vis dėlto turėjote, laikykitės griežtos asmens higienos ir jokiu būdu nesilankykite naminių paukščių vietose. 

* Aptverti ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokį galimo kontakto pasireiškimą su laukiniais paukščiais.

* Laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose.

* Nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

* Paukščių gripą galite parnešti ir įsigiję jau sergančių naminių paukščių iš neregistruoto augintojo ar prekybininko. Pirkite naminius paukščius tik iš legalių pardavėjų.

* Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai, apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių. 

Pastaruoju metu LPPG H5N1 potipio virusas nustatomas kirinių rūšies paukščiams. Juodgalviai kirai peri didelėmis kolonijomis, apsistoja ežeruose, apsuptuose nendrių, su mažomis salelėmis, taip pat pakrantės smėlio salose, pelkėse, dirbtiniuose tvenkiniuose. Nustačius LPPG tokios vietos paženklinamos informaciniais stendais. Juose nurodoma nesiartinti prie tokių vietų ir vengti bet kokio kontakto su nugaišusiais ar sergančiais paukščiais, jų nebaidyti. Išbaidyta didelė kolonija virusą gali pernešti į kitas aplinkines vietas. 

***

Pastebėjus paukščių gripui būdingų požymių  ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį reikia nedelsiant pranešti trumpuoju VMVT telefonu 1879. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų