Daugiausia su grybais susijusių gatvių suskaičiavo Ukmergės rajone

 Musmirių pavadinimais gatvių niekas nevadina. Musmirių pavadinimais gatvių niekas nevadina.

Miškuose pasipylus baravykams šį savaitgalį į jų paieškas metėsi tūkstančiai grybautojų.

Tačiau grybų ir grybautojų galima atrasti ne tik miškuose, bet ir mūsų kaimų, gatvių ar skersgatvių pavadinimuose. Juos suskaičiavęs „Registrų centras“ skelbia daugiausia gatvių su grybų pavadinimais aptikęs Ukmergės rajone, Lyduokių seniūnijoje esančiuose Jogviluose. Čia iš viso yra 16 gatvių ir net 13 iš jų turi grybų pavadinimus.

Registrų centro Adresų registro duomenų rinkiniuose galima rasti 140 įrašų, kuriuose gatvių ar gyvenviečių pavadinimuose figūruoja Grybų, Grybautojų ar grybų genčių pavadinimai.

Dažniausiai nuorodas į grybus galima rasti gatvių pavadinimuose – tokių iš viso yra net 114. Taip pat Lietuvoje yra 22 kaimai, vienas viensėdis, du takai ir vienas skersgatvis, turintys grybų pavadinimus.

Daugiausia adresams pažymėti naudojamas Grybų pavadinimas – iš viso 35 įrašai, taip pat populiarūs Baravykų (31) ir Voveraičių (19) pavadinimai. Visgi gatvių ir gyvenviečių pavadinimuose galima atrasti ir mažiau populiarių grybų pavadinimų.

Pavyzdžiui, Lepšių pavadinimą turi 5 šalies gatvės ir 4 Lietuvos kaimai, Ūmėdžių pavadinimas suteiktas 8-ioms gatvėms, Paliepių – 12-ai gatvių, Paąžuolių – vienai gatvei ir 9-iems kaimams. Taip pat yra ir šešios Grybautojų gatvės.

Tarp pavadinimų taip pat galima sutikti Kazlėkų, Raudonviršių, Kelmučių ir Rudmėsių. O štai nuodinga laikomos musmirės nerasime nė viename iš Lietuvos gatvių ar gyvenviečių pavadinimų.

Įvairiose šalies gyvenvietėse grybų pavadinimai suteikiami vienai ar kitai gatvei, tačiau Lietuvoje yra kelios gyvenvietės, kuriose grybai dominuoja gatvių pavadinimų lentelėse.

Skelbiama, kad labiausiai išsiskiria Ukmergės rajone, Lyduokių seniūnijoje, esantis Jogvilų kaimas. Čia, Adresų registro duomenimis, iš viso yra 16 gatvių ir net 12 iš jų turi grybų pavadinimus, viena – Grybautojų, o dar vienai suteiktas Samanų pavadinimas.

Čia nuo 2006 metų galima praeiti ar pravažiuoti Baravykų, Briedžiukų, Ūmėdžių, Kazlėkų, Raudonviršių, Baltikų, Kelmučių, Paąžuolių, Paliepių, Voveraičių, Žaliuokų ir Rudmėsių gatvėmis.

Visos šios gatvės yra Jogvilų kaime įsikūrusios sodininkų bendrijos „Šilas“ teritorijoje. Apie tai, kaip kilo mintis pavadinti gatves grybų pavadinimais, pasakoja buvęs sodininkų bendrijos pirmininkas Julius Paškevičius. Anot jo, grybų gatvių pavadinimai kilo nuo pačios sodininkų bendrijos pavadinimo.

„Seniau sodams dažniausiai būdavo skiriama prasta žemė. Mūsų sodui teko išnaudotas žvyro karjeras ir ne visa žemė tiko sodininkystei, todėl dalis sklypų buvo apsodinta mišku. Galiausiai visa sodo teritorija tapo panaši į tikrą šilą. Atėjus metui suteikti teritorijoje esančioms gatvėms pavadinimus, laiko svarstymams nebuvo daug. Įprasti gatvių pavadinimai jau buvo panaudoti kitose vietovėse. Todėl ir buvo nuspręsta gatvėms suteikti grybų pavadinimus, kad atrodytų kaip tikrame šile“, – pasakoja J. Paškevičius.

Jis taip pat pažymi, kad sodininkų bendrijos teritorijoje taip pat galima rasti įvairių grybų, o ir pačių grybautojų netrūksta.

registrucentras.lt inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų