Lapų kritimo metas tampa didžiausiu rudens darbymečiu

Autorės nuotr.  Prasidėjus lapų kritimui Povilui kiemuose juos grėbti tenka nuolat. Autorės nuotr. Prasidėjus lapų kritimui Povilui kiemuose juos grėbti tenka nuolat.

Medžiams pradėjus mesti lapus vienu aktualiausių aplinkos tvarkymo darbų tampa jų surinkimas ir išvežimas. Pasidomėjome, kaip šiemet tvarkomos viešosios erdvės mieste ir ką reikia žinoti gyventojams, prižiūrintiems savo namų teritorijas.

Ukmergės gatvių, šaligatvių, aikščių, skverų bei žaliųjų plotų tvarkymą ir priežiūrą vykdo UAB „Ukmergės paslauga“. O miesto kapinių teritorijose lapus surenka ir išveža UAB „Ukmergės versmė“.

„Kadangi dar daug medžių lapų nenukritusių, pirmiausia lapai surenkami nuo gatvių važiuojamosios dalies, šaligatvių ir žaliųjų juostų šalia šaligatvių“, – atkreipė dėmesį Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė.

Priminė, kad surinktus lapus mesti į atliekų konteinerius ar palikti prie konteinerinių aikštelių draudžiama. Pasak Ž. Dirsės, nors seniūnija ir išveža sukrautas žalienas, tokia praktika ilgainiui turėtų būti išgyvendinta. Gyventojai savo namų teritorijų tvarka ir jose susidarančių žaliųjų atliekų išvežimu turėtų rūpintis patys, o biudžeto pinigai galėtų būti panaudojami tikslingiau.

UAB Ukmergės butų ūkio duomenimis, jų administruojami daugiabučiai ir dauguma namų bendrijų yra sudarę sutartis dėl medžių lapų surinkimo ir išvežimo.

Daugiabučių namų gyventojai, kurie patys surenka lapus, maišais turi pasirūpinti patys, o dėl išvežimo gali kreiptis į tokias paslaugas teikiančias įmones. Seniūnas informavo, kad šias paslaugas teikia ne viena bendrovė.

Redakcijos pakalbintas Povilas sakė prižiūrintis dviejų daugiabučių namų, esančių Dariaus ir Girėno gatvėje, kiemų teritorijas – žiemą kasa sniegą, vasarą šluoja, rudenį grėbia lapus. Pasak jo, už šį darbą kas mėnesį gauna po 80 eurų. Sugrėbtus lapus, sukrovęs į didelius maišus, palieka tų namų administratoriaus nurodytoje vietoje.

Žalienas kompostuoja

Žaliąsias atliekas galima patiems pristatyti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Pabaisko seniūnijoje, Sargelių kaime esanti aikštelė dirba pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 7 iki 16 val., penktadieniais – nuo 7 iki 14 val.

Iš gyventojų žalienos priimamos ir mieste, Serbentų g. 2A esančioje aikštelėje. Atvežti galima ir šeštadienį, sekmadienį ar poilsio dienomis, tik tada prašoma krauti į nurodytą vietą.

Abi aikšteles eksploatuoja UAB „Ukmergės vandenys“. Bendrovės direktorius Rimas Arlinskas sakė, kad žaliosios atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai, tačiau žino, kad kai kuriuose kituose rajonuose už šią paslaugą imamas mokestis.

Domisi naujovėmis

Šios savaitės pradžioje kalbintas UAB „Ukmergės paslauga“ direktorius Vytautas Masiukas sakė, jog pagrindiniai lapų surinkimo ir šalinimo darbai dar priešaky.

„Laukiame didžiojo lapų kritimo. Tada darbas bus prasmingas. Kol kas lapai dar žiba auksu, kol paruduos ir nukris“, – sakė jis, atkreipdamas dėmesį, kad rudens nuspalvinti lapai yra ir šiukšlės, ir grožis.

Kadangi mieste padaugėjo viešųjų erdvių – įrengti Pilies, „Sveikatos“ bei „Mini Lietuvos“ parkai – įmonė teikia tik viešą paslaugą ir privatiems užsakovams lapų surinkimo ir išgabenimo paslaugų šiemet greičiausiai neteiks.

Direktorius sakė, kad domisi naujovėmis, kaip mechaniškai tvarkyti lapus. Jos pristatomos įvairiose parodose. Šiemet pirko naujos technikos – bunkerinį lapų surinktuvą, veikiantį kaip mulčeris. Nuo seno turi ir motoblokus, tačiau ši įranga negali aprėpti didelių kiekių ir yra tik palengvinimas rankų darbui.

Pasak V. Masiuko, bendrovė turi įvairios technikos – ir nupučiančios lapus, ir juos surenkančios. Vis tik nupūtimas nėra pats geriausias sprendimas. „Nupūsti lapai nuskrieja ir nugula kažkur kitur, kur juos taip pat galiausiai reikia sutvarkyti“ , – sakė jis.

Nukritus visiems medžių lapams, erdvės bus tvarkomos, panaudojant ir turimą techniką, ir rankų darbą. Surinktus lapus bendrovė gabena į kompostavimo aikštelę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų