Numojus ranka į skiepus, pamirštos ligos gali sugrįžti

Per pastaruosius trejus metus skiepijimo nuo užkrečiamųjų ligų apimtys Ukmergėje sumenko.

Pasak epidemiologų, pagrindinė to priežastis – tėvų sprendimas atsisakyti skiepų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus atlikta analizė rodo, kad kasmet lieka nepaskiepyta didelė dalis kūdikių ir vaikų. Taip formuojasi pažeidžiamų asmenų grupės ir kyla reali grėsmė, kad pamirštos užkrečiamosios ligos – tymai, raudonukė, kokliušas, difterija – gali sugrįžti.

„Norint suvaldyti užkrečiamąsias ligas, valdomas vakcinomis, ir išvengti jų komplikacijų, turi būti paskiepyta ne mažiau kaip 95 proc. tikslinei grupei priklausančių asmenų.

Pasiskiepijus didžiajai visuomenės daliai, susidaro visuomenės imunitetas, taip apsaugomi net nesiskiepiję jos nariai“, – sako Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus patarėja, laikinai vykdanti Ukmergės skyriaus vedėjo funkcijas Kotryna Žigaitė.

Ji pažymi, kad skiepijimo aprėpčių mažėjimo tendencija pastebima nuo 2010 metų. Per pandemiją ji ir toliau tokia išliko, tad per pastaruosius dvejus metus paskiepytų vaikų skaičius šalyje dar labiau sumažėjo.

Duomenys rodo, kad per pastaruosius kelerius metus tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina Ukmergės savivaldybėje paskiepyta 6 proc. mažiau dvejų metų amžiaus vaikų.

Šioje amžiaus grupėje skiepijimo apimtys sumažėjo nuo 2019 m. buvusių 95,11 proc. iki 88,93 proc.

Aštuonerių metų amžiaus grupėje skiepijimo apimtys tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina pastaruosius kelerius metus beveik nekito ir siekė 96 proc.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad Lietuvoje naujagimiai, kūdikiai ir vaikai skiepijami pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo 14-os užkrečiamųjų ligų (tuberkuliozės, difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, hepatito B, pneumokokinės, meningokokinės, haemophilus influenzae B tipo infekcijų, tymų, epideminio parotito, raudonukės, žmogaus papilomos viruso, rotavirusinės infekcijos).

Be to, valstybės lėšomis rizikos grupėms priklausantys asmenys skiepijami nuo pneumokokinės infekcijos ir gripo. Tęsiamas nemokamas suaugusiųjų skiepijimas nuo difterijos ir stabligės.

Dėl išsamios ir patikimos informacijos apie skiepus rekomenduojama konsultuotis su savo šeimos gydytoju, skiepijimų kabinetų specialistais.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # ! 2022-12-24 10:20
Valdzia sukompromitavo aplamai visus skiepus su savo prievartiniais feikiniais skiepais nuo koronos.

Net tie,kurie anksciau skiepydavosi nuo visko - dabar jau su abejone pradejo ziureti i skiepus. Ateityje tas tures pasekmes,antivakceriu tik dauges.

Valdzios prievarta ir represijos tik atitolino zmoniu nora aplamai skiepytis.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų