Paminėjo šimto metų jubiliejų

    Bronius Bugenis niekaip negali patikėti, kad nugyveno jau 100 metų.Gedimino Nemunaičio nuotr. Bronius Bugenis niekaip negali patikėti, kad nugyveno jau 100 metų.Gedimino Nemunaičio nuotr.

 

Deltuvos seniūnijoje, Tatkūnų kaime, gyvenančiam Broniui Bugeniui vasario 5 dieną sukako 100 metų. Senolis dar kruta po namus ir džiaugiasi rūpestinga artimųjų globa.

B. Bugenis visą gyvenimą praleido čia pat – Tatkūnuose. Ir žmona Elena, kaip jis sako, buvo tatkūniškė. Jau daugiau kaip dešimtmetį Bronius – našlys. Šiandien jis sunkiai girdi ir prastai mato.

„Va, jūs sėdit, o man atrodo – tik šešėliai“, – sako B. Bugenis. Apie klausą – tas pats: pasakoja, kad visi garsai susimaišo ir sunku juos suprasti.

Jubiliatas pasakojo nugyvenęs nelengvą gyvenimą. Nuo vaikystės teko pelnytis duoną ganant karves, paskui pusberniu buvo. Mokykloje baigė tik keturis skyrius.

Antrajam pasauliniam karui baigiantis buvo paimtas į kariuomenę. Sako, kad su ginklu kariauti neteko, bet vargo ir bado užteko.

Kolūkių laikais, pasak B. Bugenio, gyvenimas maišėsi – sunkus buvo metas. Dirbo įvairius žemės ūkio darbus – pjovė, šienavo, prižiūrėjo gyvulius. Kolūkyje iš pradžių darbavosi ir žmona, paskui susirgo ir sunkaus darbo dirbti jau negalėjo.

Pora užaugino du sūnus: Mindaugas – panevėžietis, o Albinas su žmona gyvena drauge su tėvu ir rūpestingai prižiūri senolį.

100 metų sulaukęs B. Bugenis sako niekaip netikintis, kad jau šitiek nugyveno.

Nei jaunystėje, nei jau pasenus tikina negirtuokliavęs – nebent tik per šventes stikliuką išlenkdavo. O su cigarete niekada nedraugavo. Prisimena, tarnaujant kariuomenėje, draugai siūlė: sakė – parūkyk, mažiau valgyt norėsis. Bet kai pabandė, suprato, kad apetito taip nenumalšinsi.

Bronius sako, kad sunkiais laikais tekdavo ir pabadauti – ne visada buvo ko ant stalo padėti.

Šiandien senolis valgiui tikina nesąs išrankus – valgo ir mėsos, ir kruopų – tai kas ant stalo padėta, o labiausiai patinka juoda duona. Nė vieno ryto neįsivaizduoja be sviestu užteptos juodos duonos riekės, o vakarienės – be pieniškos sriubos.

Prieš porą metų vyras net ir pats valgyti pasidarydavo. Tačiau šiandien tokios būtinybės nėra – senoliu rūpinasi kartu gyvenantis sūnus Albinas ir marti Nijolė.

Sūnus Albinas papildo, kad vienas iš tėvuko ilgaamžiškumo receptų tikrai galėtų būti ramus ir draugiškas būdas, puikus humoro jausmas. Dar ir šiandien sako padainuoja smetoniškų dainelių.

Prisimena tėvukas ir jaunystės laikus, kai savo akimis matė į Užulėnį – savo gimtinę – atvykstantį Lietuvos prezidentą Antaną Smetoną. Vis stebėdavosi, kad vietiniai Užulėnio gyventojai prezidentą tiesiog Antanu vadindavo.

„Tik paskutiniais metais prastai mato, dar prieš trejus metus laikraščius be akinių skaitydavo“, – pasakojo pensinio amžiaus neseniai sulaukęs šimtamečio B. Bugenio sūnus Albinas.

Pas tėvuką į Tatkūnus jis su žmona atsikraustė prieš 6-erius metus. Po mamos mirties tėvas dar kurį laiką gyveno vienas, bet vėliau jau pagalbos prireikdavo vis daugiau.

Kartas nuo karto B. Bugenis iškeliauja pas Panevėžyje gyvenantį kitą sūnų Mindaugą. Tačiau labai greitai viešnagė pabosta ir prašosi parvežamas namo į Tatkūnus, kur nugyveno jau visą šimtmetį.

Albinas patvirtino, kad tėvelis „baliavoti“ niekada nemėgdavo. Ir net savo ankstesniųjų 80-ies ar 90-ies metų jubiliejų nešventė. O va šitą – 100 metų sukaktį – sakė tikrai švęs – namuose laukia atvykstančių giminių ir artimųjų.

Garbaus jubiliejaus proga Bronių Bugenį pasveikino ir mūsų rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas.

Registrų centro Komunikacijos skyriaus atstovas spaudai Mindaugas Samkus informavo, kad, jų tvarkomo Gyventojų registro duomenimis, šiuo metu Ukmergės rajono savivaldybėje yra įregistruota viena šimtametė moteris.

Būtent ji ir yra vyriausia rajono gyventoja.

Ant garbingo jubiliejaus slenksčio esančių asmenų Ukmergės krašte yra net penki – trys moterys ir du vyrai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų