Svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti apie pamatus

Svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti apie pamatus Svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti apie pamatus

Neabejotinai pamatai – viena svarbiausių namo dalių. Jie sujungia namą su gruntu ir lemia namo tvirtumą, ilgaamžiškumą, visos namo konstrukcijos stabilumą.

Šiame darbe itin svarbu kokybė, nes atmestinai išklotus pamatus vėliau pataisyti būna labai sudėtinga ir brangu.

Pagal kokius kriterijus reikėtų rinktis pamatus?

Pamatų pasirinkimą lemia visa gausybė kriterijų, pavyzdžiui, pasirinkę tam tikrų konstrukcijų, tam tikro aukščio namą, rinkdamiesi tam tikras statybines medžiagas, jau būsite apriboti vos keliomis ar net viena alternatyva. Pamatų tipą stipriai nulemia ir tokie faktoriai kaip grunto savybės ar konkretus reljefas. Tad dėl pamatų visada rekomenduojame pasikonsultuosi su specialistais, kurie, atsižvelgę į namo projektą, parinks tinkamiausio tipo pamatus.

Besistatantiems namą reikėtų žinoti, kad preliminariai pamatų kaina sudarys apie 20 proc. viso statomo objekto kainos. Vadinasi, jei namo statyboms planuojama išleisti apie 100 tūkst. eurų, įprasti pamatai namui kainuos apie 20 tūkstančių (+- 5 tūkst. į vieną ar kitą pusę).

Kodėl būtini grunto tyrimai?

Daugelis išgirdę apie poreikį atlikti geologinius tyrimus tik gūžčioja pečiais ir kelia klausimą, ar to tikrai reikia? Tad atsakome: pataupius pinigus ir neatlikus tyrimų, namo sienos gali įskilti, pats namas pakrypti į vieną ar kitą pusę, tarp sienų gali pradėti žiojėti tarpai, o visų blogiausia – namas gali nusėsti į gruntą.

Pagrindiniai pamatų tipai

Čia labai trumpai aptarsime vyraujančius pamatų tipus. Juostiniai pamatai laikomi patikimais, tačiau jie yra gana brangūs. Jei gruntas – linkęs plėstis, o namas bus didelis, sunkus, reikės panaudoti ir gelžbetonį. Jie tinka ir sunkiems daugiaaukščiams daugiabučiams. Šio tipo pamatus patartina įrengti ir tuo atveju, jei norima įsirengti rūsį po namu.

Gręžtiniai pamatai namui gana nebrangūs, jiems įrengti prireikia mažiau betono. Jie pakankamai greitai įrengiami ir tinka daugelio konstrukcijų namams (išskyrus namus su rūsiu). Kaip vieną iš trūkumų galima įvardyti tai, kad ši pamatų konstrukcija gali būti neatspari šalčiui, tad juos gali tekti papildomai apšiltinti. Taip pat gruntas turi būti stiprus, neskalaujamas požeminių vandenų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų