Už neapykantos kurstymą – baudžiamoji atsakomybė

Generalinė prokuratūra ir Lietuvos policija, reaguodamos į socialiniuose tinkluose skelbiamus pasisakymus dėl Rusijos ir Baltarusijos karinės agresijos prieš Ukrainą, primena apie baudžiamąją atsakomybę už neapykantos kurstymą ir karo nusikaltimų neigimą ar viešą pritarimą jiems.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, šiuo ypač jautriu metu, kai visas pasaulis su nerimu ir siaubu stebi agresijos veiksmus prieš Ukrainos tautą, turime ne tik susitelkti pagalbai nuo karo veiksmų nukentėjusiai šaliai, bet ir būti pilietiški bei atsakingi, o taip pat labai svarbu žinoti, ar savo viešais pasisakymais nepažeidžiame teisinių nuostatų. Tam turėtų pasitarnauti informacinė atmintinė, atskleidžianti galimą atsakomybę už neapykantos kurstymą ir karo nusikaltimų neigimą ar viešą pritarimą jiems.

Anot Lietuvos Respublikos Konstitucijos, laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija. O Lietuvos Respublikoje karo propaganda yra draudžiama.

Svarbu pabrėžti, jog baudžiamoji atsakomybė už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą yra numatyta ir Baudžiamajame kodekse (BK), pagal kurio nuostatas tam, kas viešai pritarė Lietuvos Respublikos ar ES teisės aktais arba įsiteisėjusiais Lietuvos Respublikos ar tarptautinių teismų sprendimais pripažintiems genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino, gresia laisvės atėmimo iki 2-ejų metų bausmė.

Baudžiamoji atsakomybė kyla, kai viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas padaromas grasinančiu, užgauliu ar įžeidžiančiu būdu arba dėl to būtų sutrikdyta viešoji tvarka.

Už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę baudžiamoji atsakomybė numatyta BK 170 straipsnyje.

Už viešą tyčiojimąsi, niekinimą, neapykantos skatinimą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį, pavyzdžiui, dėl tautybės, kilmės ir pan., gali būti baudžiama bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki 2-ejų metų.

Seimas šių metų vasario 24 d. priėmė rezoliuciją „Dėl Rusijos ir Baltarusijos agresijos prieš Ukrainą“, kurioje konstatavo, kad Lietuva smerkia Rusijos Federacijos ir Baltarusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir siekį nuversti teisėtai išrinktą Ukrainos valdžią.

Taip pat svarbu akcentuoti, kad apie pastebėtus viešus pasisakymus, kurstančius neapykantą ar pritariančius karinei agresijai, galima pranešti Lietuvos policijai, prokuratūrai, o taip pat interneto svetainės administratoriui, prašant juos pašalinti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Aha 2022-03-08 15:03
Zmoniu nuomone formuojama informaciniu priemoniu tokiu kaip ziniasklaida,jei zmogus turi kazkokia kitokia nuomone nei daugumos,jis tiesiog yra suklaidintas,nes informacija gauna is nepatikimu saltiniu.

Vyksta ne tik fizinis bet ir informacinis karas,dezinformacija ir propaganda sklinda is visur - ir ne visi zmones sugeba atskirti grudus nuo pelu.

Paimkim,kad ir musu amzinai prorusiska sudportali ir sudlaikrasti Respublika - kur pastoviai skelbiama tikroves neatitinkanti ir nepatvirtinta informacija atkartojanti Rusijos propagandos aida.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų