Greitasis skaitymas – menas ar kiekvienam žmogui prieinamas mokslas?

Nenuostabu, jog suaugę, didelę skaitymo patirtį turintys žmonės skaito žymiai greičiau nei pradinių klasių mokiniai. Vos pradėję skaitymo mokslą, mažieji skaito labai lėtai ir jiems tai kainuoja daug pastangų. Natūralu, jog kuo daugiau žmogus skaito, tuo sklandžiau ir greičiau vyksta šis procesas. Tačiau šiandien pakalbėkime apie tai, kas yra greitasis skaitymas. 

Greitasis skaitymas tėra sugebėjimas greitai skaityti? Ne visai taip. Pegasas.lt kolektyvas dalinasi įžvalgomis su skaitytojais. 

Kas yra greitasis skaitymas? 

Įprastai žmonės skaito atskirai kiekvieną žodį, jį mintyse įgarsina ir keliauja prie kito žodžio, kito sakinio. Tai normalus skaitymas, kuris vienam žmogui užima daugiau, kitam – mažiau laiko. Tuo tarpu greitasis skaitymas, tai, paprastai tariant, sugebėjimas perskaityti ir suprasti „gabalą“ teksto vienu metu. Šiuo metodu pradėta domėtis dar prieš šimtą metų. 

Šis būdas vis populiarėja

Šiandien yra kuriama vis daugiau programėlių, kursų, pamokų, seminarų apie tai, kaip išmokti šio meno. Kiekvienas lektorius/mokytojas/treneris gali turėti savų metodikų ir būdų, kurie gali padėti išmokti greitojo skaitymo. Visgi visi kursai turi tam tikrų bendrų taisyklių, kurių patariama laikytis norint perprasti šį meną. Išvardinsime keletą jų.

  • Teksto apimtis. Teigiama, jog kuo daugiau teksto matome vienu metu, tuo greičiau galime jį perskaityti. Ar pastebėjote, jog mintyse skaitote pakankamai lėtai? Net ypač dažnai sutinkamus žodžius, pvz: namai, oras, lietus ir t.t. Užduotis – ne perskaityti, tačiau atpažinti šiuos žodžius ir jų mintyse neįgarsinti.
  • Reikėtų lavinti koncentraciją, atmintį, foto atmintį, ryžtą ir daug kitų dalykų. Lavinimo būdų yra įvairiausių, tereikia išsirinkti sau tinkamą, o geriausia – taikyti skirtingus. Svarbu – nuoseklumas ir psichologinis pasiruošimas.
  • Perskaitėte – uždenkite tekstą. Galbūt nepastebite, bet skaitydami žmonės dažnai bent akimirkai sugrįžta prie jau perskaitytų žodžių. Ypač tais atvejais, kai pasitaiko sunkesnis tekstas. Todėl vienas iš būdų atprasti tai daryti – perskaitytą tekstą uždengti.
  • Skaitykite tyloje. Jeigu bandote išmokti greitojo skaitymo arba mėgautis lėtojo skaitymo malonumais, tai darykite ramioje aplinkoje. Bet koks pašalinis triukšmas, veiksmas, garsai ar besikeičiantys vaizdai blaško dėmesį. Nors galime sau pasakyti, jog nekreipsime dėmesio į aplinkos dirgiklius, visgi tai neįmanoma. 

Ar įmanoma išmokti savarankiškai?

Iš tikrųjų greitojo skaitymo mokslas reikalauja tam tikrų įgūdžių lavinimo ir treniruočių. Panašiai kaip su sportu – treniruotis galite ir patys, suradę pratimų internete, tačiau visgi su treneriu norimų rezultatų pasieksite greičiau. Taip yra ir su greituoju skaitymu – tam skirti seminarai, treneriai ir treniruotės, eksperimentai padės greičiau pasiekti norimo rezultato ir mėgautis šio metodo privalumais. Nepamirškite, jog norint išmokti, neužteks paklausyti teorijos, mat didžiąją mokymosi proceso dalį sudaro praktika: pratimai, namų darbai, skaitymo užduotys. 

Jūsų skaitymas – Jūsų tempas

Nėra vieno taisyklingo skaitymo tempo ar būdo. Nėra vienos taisyklės, galiojančios visada, visur ir visiems. Mėgstate lėtai mėgautis tekstu ir niekur neskubate? Puiku. Norite kuo greičiau perskaityti šio ryto naujienas? Pirmyn. Esate greitojo skaitymo naujokas ir bandote perprasti šį mokslą? Sėkmės. Tai tik Jūsų pačių pasirinkimas. Nepamirškime, jog ir žmonių charakteris, būdas skirtingi, todėl natūralu, jog skaitymo tempas ir būdas taip pat ne visiems vienodas tinka. Kaip bebūtų, jeigu mokėsite skaityti ir greituoju būdu, galėsite, prireikus, puikiai pasinaudoti šiuo privalumu. Na, o turint ramią dieną – tiesiog mėgautis skaitymu iš lėto, tarsi geru, skaniu desertu. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų