Purkštuvai - pagalba ūkyje, kuri padės sutaupyti daug laiko ir pinigų

Per pastaruosius dvejus metus savaeigiai purkštuvai ir prikabinami purkštuvai sukūrė greičiausiai tobulėjančią žemės ūkio techniką. Tai buvo staigus šių žemės ūkio mašinų paklausos šuolis, kuris paskatino jų gamyklų plėtrą sutelkti visas pastangas šios technologijos tobulinimui. Rezultatas – naujausios mašinos gali sutaupyti tūkstančius eurų, palyginti su jų pirmtakais. Tai geriausi ūkio pagalbininkai, kurie žymiai palengvina ūkininkų darbą ir sutaupo daug pinigų.

Savaeigiai purkštuvai - įranga, kurią planuoja pirkti daugelis ūkininkų

Savaeigiai purkštuvai ir prikabinami purkštuvai rinkoje buvo gana seniai, tačiau pastaraisiais metais tikrai išpopuliarėjo. Paklauskite bet kurio ūkininko ar ūkininkaujančios įmonės, kokius padargus jie planuoja įsigyti artimiausiu metu, dauguma žmonių minės savaeigius purkštuvus. Šie savaeigiai purkštuvai taip pat išduodami pagal ES remiamą programą – dažnai vadinamą schemų pirkimu – savaeigiams purkštuvams. Į juos dėmesį atkreipia net daugiau nei 300 hektarų valdantys ūkininkai.

Savaeigių purkštuvų populiarumo priežastys yra kelios. Pirmoji – stambūs ūkiai, kuriems reikalinga vis galingesnė perdirbimo įranga. Antrasis – auganti žemės ūkio produktų paklausa. Lietuvos statistikos biuro duomenimis, 2000 m. žemės ūkio produktų pardavimas siekė 2,7094 mlrd., 2013 - jau 5,665 mlrd. Jų skaičius išaugo beveik dvigubai, o dirbamos žemės plotai Lietuvoje taip pat padidėjo. Taigi tokia situacija skatina dirbti vis efektyviau, nes 2022 metais taip pat padaugėjo žemės, plečiasi ūkiai, o ir patys ūkininkai tobulėja ir naujausias technologijas integruoja į savo ūkį.

Rodikliai skatina investuoti į galingą techniką, užtikrinančią efektyvų ūkininkavimą

Naudodamas naujausias technologijas žmogus jaučiasi patogiai dirbdamas visą dieną, sunaudoja ne tik mažiau resursų, bet ir ne taip pavargsta. Taip savaeigis purkštuvas atsiduria dėmesio centre. Kodėl? Kad derlius būtų geras, pasėlius reikia purkšti 5–10 kartų per metus. Paskaičiuokite, jei dirbama apie 500 hektarų, o vien purškiant 5 kartus, jau yra 2500 hektarų. Sutaupius kelis eurus už hektarą – tai nemaža suma.

Pesticidų dozavimas – pagal kiekvieno augalo poreikius

Pagrindiniai savaeigių purkštuvų privalumai – didelė cheminių medžiagų bako talpa, platus purškimo spindulys, darbo vietos komfortas ir technologinės naujovės. Kodėl jie tokie ir kokia jų nauda? Pirma – purkštuko ilgis. Čia viskas aišku – kuo platesnis plotis, tuo mažiau mašinai tenka važiuoti per lauką, ne tik taupant degalus, bet ir mažiau pasėlių yra mindžiojama ir gadinama. Pailginus siją nuo 20 m iki 36 m ir suarus 1000 hektarų lauke būtų galima sutaupyti iki 12 hektarų pasėlių (šiemet numatomas arti 100 tonų kviečių derlius).

Šis skaičius dar įspūdingesnis, jei lyginsime traktorių pakabinamą savaeigį purkštuvą su visais keturiais varomaisiais ratais, taigi sukant lauko gale einama tramvajaus linija, o ne sėja, nes traktorius turi du priekinius ir galinius vikšrus gale. Šiuolaikiniai savaeigiai purkštuvai turi didesnius darbinius greičius. Jei skaičiuotume tik purškimo laiką, valandinis našumas siekia 40-50 hektarų.

Kitas būdas sutaupyti – naudoti atitinkamus pesticidus ir jų mažesnį kiekį

Jie brangūs, todėl purškiant būtent ten, kur reikia, galima sutaupyti iki kelių tūkstančių eurų. Taip yra dėl GPS strėlės valdymo – siaurėjant laukui, artėjant prie jau nupurkštos vietos, kai kurios purškimo sekcijos automatiškai išsijungs ir cheminė medžiaga nebebus purškiama. Turint omenyje, kad 36 m ilgio sija turi 24 sekcijas, aišku, kad net purškiant augalus „ranka“ tokio tikslumo pasiekti nepavyks. Jei svarstote ir planuojate įsigyti prikabinamų, ar savaeigių purkštuvų, juos rasite: https://audrokesta.lt/katalogas/prikabinami-ir-savaeigiai-purkstuvai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų